Πρόταση στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Πρόταση στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις

14.6

«Θησαυρό γνώσης, τεκμηρίωσης αλλά και μνήμης, που πρέπει να είναι προσβάσιμο και διαθέσιμο στον λαό» χαρακτήρισε ο βουλευτής Αχαΐας, Ανδρέας Κατσανιώτης το υλικό που ήδη κατέχει – και διαρκώς εμπλουτίζεται – η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Ο κ. Κατσανιώτης, κατά την πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής με τη νέα της σύνθεση (στην οποία μετέχει ως εκπρόσωπος της ΝΔ) πρότεινε το σύνολο του υλικού αυτού να αποτελέσει αντικείμενο εκδόσεων και εκθέσεων, το οποίο η Βουλή των Ελλήνων θα μπορεί να αξιοποιήσει με τη συνεργασία του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας ή και άλλων φορέων.

Η πρόταση του κ. Κατσανιώτη έγινε δεκτή από την Επιτροπή και το επόμενο διάστημα θα καθοριστούν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να οργανωθεί και να αξιοποιηθεί το υλικό.

Ο Ανδρέας Κατσανιώτης υπογράμμισε σχετικά: «Η Βουλή ήδη κατέχει ένα μεγάλο πλούτο τεκμηρίων, αποδείξεων, μαρτυριών και ντοκουμέντων σχετικά με τις καταστροφές που υπέστη η Ελλάδα κατά τον πόλεμο και τη ναζιστική κατοχή, που φιλοδοξία μας είναι να εμπλουτιστεί ακόμα περισσότερο.

Το υλικό αυτό, που θα συμβάλλει καθοριστικά ως προς την τεκμηρίωση των διεκδικήσεων της χώρας, παράλληλα, μπορεί αλλά και πρέπει να γίνει κτήμα του ελληνικού λαού μέσω εκδόσεων, εκθέσεων, κλπ.

Τα Καλάβρυτα, το Δίστομο και όλοι οι άλλοι μαρτυρικοί τόποι της χώρας, αποτελούν τα σημεία στα οποία μπορεί, πρωτίστως, να παρουσιαστεί αυτό το υλικό, για να ακολουθήσει όλη η υπόλοιπη χώρα, ακόμα και το εξωτερικό. Η γνώση της ιστορικής αλήθειας αποτελεί την πιο μεγάλη δύναμη και το αναφαίρετο δικαίωμα όλων των γενεών».