Ερώτηση για το μεταναστευτικό και την Πάτρα

Ερώτηση για το μεταναστευτικό και την Πάτρα

2541520-katsaniotis-768x512-1

Συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς για την παρουσία αλλοδαπών – μεταναστών και προσφύγων – στην περιοχή της Πάτρας, αλλά και απαντήσεις σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα, ζητάει με ερώτησή του προς το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Ανδρέας Κατσανιώτης.

Ο βουλευτής Αχαΐας μεταφέρει στο υπουργείο την ανησυχία τοπικών φορέων για την μετατροπή της πόλης σε «αποθήκη ψυχών και ελπίδων» χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων σε σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω της νέας όξυνσης του ζητήματος το τελευταίο διάστημα.

Υπογραμμίζει δε, ότι διαχρονικά η Πάτρα αποτελεί «τερματικό σταθμό της ελληνικής περιπέτειας» των αλλοδαπών που χωρίς νόμιμα έγγραφα προσπαθούν να «διαφύγουν» προς την Ευρώπη μέσω του λιμανιού, γεγονός που επισύρει πολλαπλά προβλήματα στην λειτουργία του λιμανιού, αλλά και της ίδιας της πόλης, ενώ εγείρει διαρκώς διλήμματα που φέρνουν τον ανθρωπισμό απέναντι στη νομιμότητα.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Κατσανιώτης, αναφέρει: «Η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης δεν μπορεί να εξαντλείται μόνο σε αποτρεπτικά / αστυνομικά μέτρα, αλλά ούτε και να επιτρέπει την μεταφορά του προβλήματος, ως μπαλάκι, από περιοχή σε περιοχή της χώρας, με τελική επιβάρυνση των σημείων εξόδου προς τη δύση».

Και θέτει τα εξής συγκεκριμένα ερωτήματα:  Πόσοι είναι οι μετανάστες / πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην Ελλάδα από την αρχή του 2015 μέχρι σήμερα; Πόσοι, εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν στην χώρα μέχρι το τέλος του χρόνου; Και πως προτίθεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την διαφαινόμενη όξυνση του προβλήματος;

Πόσοι μετανάστες / πρόσφυγες εκτιμάται πως διαβιούν στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και υπό ποιες συνθήκες; Πόσοι έχουν εντοπιστεί και συλληφθεί στο λιμάνι το 2014 και πόσες περιπτώσεις «δουλεμπόρων» έχουν εντοπιστεί και οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη; Ζητείται η κατάθεση συγκεκριμένων στοιχείων από κρατικές ή και μη κρατικές οργανώσεις

Εντάσσεται στις προθέσεις της κυβέρνησης η αποτροπή της μετακίνησης μεταναστών χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα προς τα σημεία εξόδου (Πάτρα, Ηγουμενίτσα, κλπ) ή μήπως υπάρχει στις προθέσεις της κυβέρνησης η δημιουργία κέντρου υποδοχής στην Αχαΐα ή ευρύτερα σε περιοχή της Δυτικής Ελλάδας; Και αν ναι, πού;”.

Σχετική επερώτηση μετά τα δραματικά γεγονότα

Εξάλλου, ο κ. Κατσανιώτης, μαζί με άλλους 19 βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν επερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομίας.

Σε αυτή, μετά και τα τελευταία δραματικά περιστατικά, σημειώνουν την χαλάρωση προστασίας των θαλασσίων συνόρων της χώρας και την μετάθεση της ευθύνης του προβλήματος στην Αυτοδιοίκηση, ζητώντας τη δημιουργία τμημάτων συνοριοφυλάκων στα νησιά και ενίσχυσης του Λιμενικού Σώματος.

Επίσης, ρωτούν τι εννοεί η κυβέρνηση με τον όρο «χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων» και εάν προτίθεται να θέσει σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στη συνθήκη Σέγκεν, σημειώνοντας τέλος την ανάγκη δημιουργίας μίας Task Force σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αναλογική κάλυψη των βαρών που προκύπτουν από την φιλοξενία, την παροχή ασύλου και τη διαχείριση του ζητήματος των μεταναστευτικών ροών.