Τοποθέτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων κατά την ακρόαση για την τοποθέτηση του νέου διοικητή της 6ης ΥΠΕ – «Ο νέος διοικητής της 6ης ΥΠΕ αγνοεί την πραγματική κατάσταση στην Υγεία»

Τοποθέτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων κατά την ακρόαση για την τοποθέτηση του νέου διοικητή της 6ης ΥΠΕ – «Ο νέος διοικητής της 6ης ΥΠΕ αγνοεί την πραγματική κατάσταση στην Υγεία»

15.3

«Το βιογραφικό σας, ως γιατρού, είναι πολύ καλό. Και αν ήθελα γιατρό θα ήσασταν μια από τις επιλογές μου. Εδώ όμως μιλούμε για διοίκηση. Το Υπουργείο Υγείας είναι το Υπουργείο που αφορά κυρίως τους ασθενείς, δεν πρέπει να είναι ιατροκεντρικό. Αυτό που θα ήθελα να δω, είναι η ικανότητα και η εμπειρία διοίκησης. Εξάλλου, έχουμε εξαιρετικούς γιατρούς που δεν ξέρουν να διοικήσουν ούτε… το ιατρείο τους. Δυστυχώς, τέτοια εμπειρία δεν βλέπω και γι’ αυτό δεν μπορώ να ψηφίσω…».

Αυτά, μεταξύ άλλων ανέφερε ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Ανδρέας Κατσανιώτης, μετέχοντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου υπήρξε ακρόαση για την τοποθέτηση του νέου διοικητή της 6ης ΥΠΕ, κ. Παναγιώτη Νικολόπουλου.

Ο κ. Κατσανιώτης υπογράμμισε πως ο νέος διοικητής, δεν διαθέτει εμπειρία διοίκησης, κάτι που εξετάζει η Επιτροπή της Βουλής και έρχεται, ουσιαστικά απροετοίμαστος να αναλάβει μία πολύ δύσκολη και μεγάλη ευθύνη, σε έναν χώρο που… «ζεματάει» από προβλήματα.

«Θα σας θυμίσω τον Άγιο Ανδρέα στην Πάτρα…. Δεν αναφέρατε τίποτα για το ανακαινισμένο κεντρικό κτίριο του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, που είναι υπό παράδοση τους τελευταίους μήνες, αλλά για να λειτουργήσει απαιτείται ένα ποσό που άλλοι υποστηρίζουν πως φτάνει στις 500.000 και άλλοι στις 800.000 ευρώ, ποσά όμως που δεν βρίσκονται στους προϋπολογισμούς. Πώς θα αντιμετωπίσετε, άραγε, το συγκεκριμένο θέμα, για ένα νοσοκομείο που εξυπηρετεί ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδας;» αναρωτήθηκε ο κ. Κατσανιώτης κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή.

Επίσης, έθιξε και το ζήτημα του παλαιού στόλου του ΕΚΑΒ στη Δυτική Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι από τα 25 οχήματα λειτουργούν μόνο τα 11 και αυτά, με εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα στην «πλάτη» τους.

Τέλος, ο κ. Κατσανιώτης, απευθυνόμενος στο νέο διοικητή, έθιξε τα προβλήματα που δημιουργεί στο προσωπικό και στη λειτουργία του νοσοκομείου, ο διοικητής του ΠΓΝΠ. «Έχει μια σειρά από καταγγελίες σε βάρος του, καθώς επίσης και μια ΜΕΘ η οποία έχει 100% πληρότητα και ισόποσοι ασθενείς της ΜΕΘ δεν είναι διασταυρωμένοι στην ΜΕΘ αλλά στην αναζωογόνηση όπου δεν είναι οι συνθήκες κατάλληλες…» ανέφερε.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο κ. Κατσανιώτης δήλωσε: «Τα προβλήματα της Υγείας δεν είναι ούτε γενικά και αόριστα, ούτε… τεχνοκρατικής φύσεως. Αφορούν ανθρώπους, αφορούν ζωές! Η διοίκηση ενός φορέα όπως η Υγειονομική Περιφέρεια δεν χρειάζεται ιατρικές γνώσεις, αλλά γνώσεις διαχείρισης δομών και προσώπων. Και δυστυχώς, τέτοια διοίκηση φοβάμαι πως δεν μπορεί να υπάρξει με την παρούσα κυβέρνηση. Την ώρα που οι υγειονομικοί φορείς της Πάτρας και του νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας, διαφωνούν δημόσια με τις Κτιριακές Υποδομές για τις διαδικασίες και τον χρόνο παράδοσης του κεντρικού κτιρίου, όλοι αντιλαμβάνονται πως η υγεία χρειάζεται στιβαρά χέρια που πρωτίστως θα νοιαστούν για την κοινωνία. Η κοινωνία πάσχει, η υγεία όμως πάσχει χειρότερα…»