Πρόταση 4 σημείων για τους δασικούς χάρτες – Η Περιφέρεια να αναλάβει τις ευθύνες της

Πρόταση 4 σημείων για τους δασικούς χάρτες – Η Περιφέρεια να αναλάβει τις ευθύνες της

17.9

«Υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος ώστε να γίνουν διορθώσεις και να μην υπάρξει ταλαιπωρία των πολιτών.

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν αφουγκραστεί την κοινωνία και τους φορείς, αλλά επιμείνει στη διαδικασία που επέλεξε, θα αποδείξει ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να επιβάλλει ένα ακόμα χαράτσι στους πολίτες της χώρας, προσδοκώντας σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, καταργώντας κάθε έννοια λογικής και ηθικής, αλλά και οποιαδήποτε αναπτυξιακή δυνατότητα που, πράγματι, μπορούν να προσφέρουν οι δασικοί χάρτες, όχι όμως έτσι όπως αναρτήθηκαν και με τη διαδικασία που ακολουθείται».

Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, Ανδρέας Κατσανιώτης, κατά τη συζήτηση που έγινε για τους δασικούς χάρτες στο συμβούλιο, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ο κ. Κατσανιώτης, διαφωνώντας με την εισήγηση της περιφερειακής Αρχής η οποία αναφερόταν σε αναστολή της ανάρτησης και της κύρωσης των δασικών χαρτών και σε παράταση του χρόνου υποβολής αντιρρήσεων, κατέθεσε μία ολοκληρωμένη πρόταση τεσσάρων σημείων, η οποία είναι η εξής:

1. Καθώς δεν μπορεί να υπάρξει νέα και εξ αρχής διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών, να εκδοθεί απόφαση τουλάχιστον εξάμηνης παράτασης, ώστε οι δήμοι να καταθέσουν τα πολεοδομικά σχέδια και τα όρια των οικισμών για να περιληφθούν στους δασικούς χάρτες.

2. Να λαμβάνονται υπόψη όλες οι βεβαιώσεις, τα παραχωρητήρια των δασικών υπηρεσιών, οι γεωργικοί κλήροι που δόθηκαν σε ακτήμονες, κλπ.

3. Μετά την κατάθεση των στοιχείων από τους δήμους, να ξεκινήσει εξάμηνη τουλάχιστον περίοδος υποβολής ενστάσεων από ιδιώτες και μάλιστα, με ένα συμβολικό τέλος ανά άτομο (π.χ. 10 ευρώ) και όχι με βάση την αμφισβητούμενη έκταση.

4. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τους δήμους και τα δασαρχεία, με πόρους από τον προϋπολογισμό της ή εκμεταλλευόμενη ευρωπαϊκά προγράμματα, να δημιουργήσει και να επανδρώσει γραφεία εξυπηρέτησης των πολιτών με δασολόγους, νομικούς και μηχανικούς, για την ατελή ενημέρωση και εξυπηρέτηση όλων.

«Οι δασικοί χάρτες αποτελούν πράγματι ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο. Η διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση όμως, ακυρώνει την αναπτυξιακή διάσταση του εγχειρήματος και βάζει μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας – και ειδικά των αγροτών – σε άδικη ταλαιπωρία και νέα οικονομική αφαίμαξη.

Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να αντιμετωπίσει τις ευθύνες της, αλλά και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλάβει τις δικές της ευθύνες, βοηθώντας τους πολίτες, με συγκεκριμένο και πρακτικό τρόπο. Ο πρωτογενής τομέας είναι ζήτημα υψίστης σημασίας για τη Δυτική Ελλάδα, ώστε η Περιφέρεια να αρκείται μόνο στον ρόλο του παρατηρητή των κακώς κείμενων…».