Δήλωση με αφορμή την ανάρτηση των δασικών χαρτών – “H περιφερειακή αρχή ας κάνει επιτέλους αυτό για το οποίο ψηφίστηκε!”

Δήλωση με αφορμή την ανάρτηση των δασικών χαρτών – “H περιφερειακή αρχή ας κάνει επιτέλους αυτό για το οποίο ψηφίστηκε!”

14.10

Η κυβέρνηση αναρτά τους δασικούς χάρτες με προχειρότητα και φορομπηχτική λογική, φέρνοντας φορείς και πολίτες – ιδιαίτερα τους αγρότες – στην απαράδεκτη θέση να αποδείξουν και να… πληρώσουν για τη γη που τους ανήκει.

Η κυβέρνηση, με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, μεταφέρει στις Περιφέρειες την αρμοδιότητα των ΤΟΕΒ, χωρίς πόρους και διαβούλευση.

Η κυβέρνηση καταργεί τον ΟΓΑ, εξανδραποδίζει τους αγρότες, χτυπάει χωρίς έλεος την πρωτογενή παραγωγή, που αποτελεί το μεγαλύτερο ίσως «κεφάλαιο» που έχει η Δυτική Ελλάδα.

Η κυβέρνηση καταργεί τον Πόλο Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας και υποβαθμίζει τα σημαντικά ερευνητικά ινστιτούτα της περιοχής.

Η κυβέρνηση ακυρώνει τη δημοπράτηση της Πατρών – Πύργου, στην οποία μέχρι σήμερα δεν έχει πέσει ούτε ένα κυβικό μέτρο τσιμέντου.

Και η περιφερειακή Αρχή τι κάνει για όλα αυτά;

Διαμαρτύρεται… με ανακοινώσεις και ψηφίσματα, τρέχοντας πάντα πίσω από τις κακές εξελίξεις!

Τι είναι όμως η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση; Και πως θέλουμε να δρα μία περιφερειακή Αρχή; Ως μία γραφειοκρατική υπηρεσία του δημοσίου ή ως τοπική πολιτική ηγεσία που ανοίγει δρόμους, διαμορφώνει εξελίξεις και αναλαμβάνει τις ευθύνες της έναντι των πολιτών, μη περιμένοντας το κεντρικό κράτος;

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, πέρα από την αυτονόητη (και κοινή) απαίτηση για παράταση της επικύρωσης των δασικών χαρτών και κατάργηση των τελών αντίρρησης (ή έστω μια συμβολική καταβολή ανά άτομο και όχι ανά έκταση) κατέθεσα μία επιπλέον πρόταση: Η Περιφέρεια, σε συνεργασία με τους δήμους και τα δασαρχεία, να δημιουργήσει γραφεία ατελούς ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των πολιτών, επανδρωμένα με δασοπόνους, νομικούς, μηχανικούς, αξιοποιώντας κονδύλια από τον προϋπολογισμό της ή από κοινοτικούς πόρους.

Επίσης, περιμένουμε από την περιφερειακή αρχή να μας πει γιατί δεν μας έχει δεχτεί ακόμα ο πρωθυπουργός για την Πατρών – Πύργου. Κωφεύει ο ίδιος ή σταματήσαμε να το ζητάμε εμείς;

Και άραγε, σκοπεύει η περιφερειακή αρχή να συναντηθεί με τον κ Φωτάκη για τον πόλο καινοτομίας και αν διεκδικήσει την άρση της αδικίας;

Αυτά, και πολλά άλλα, συνιστούν «ανάληψη ευθύνης» από μία υπεύθυνη περιφερειακή αρχή που δεν θέλει μόνο να στέλνει… γραπτά μηνύματα στην (εκάστοτε) κυβέρνηση, αλλά αποφασίζει να δράσει, επιτελώντας αυτά για τα οποία ψηφίστηκε από τους πολίτες.

Δυστυχώς, έχουμε μία κυβέρνηση που δεν διαθέτει στρατηγική ανάπτυξης, που καταστρέφει την παραγωγική Ελλάδα, που εχθρεύεται τη δημιουργία πλούτου, με καθεστωτική και συγκεντρωτική λογική. Η εκτός Αττικής Ελλάδα είναι σαν να μη υπάρχει για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Δυστυχέστερα, απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση, δεν έχουμε μία περιφερειακή Αρχή δράσης και πρωτοβουλιών, υψηλού πολιτικού αναστήματος. Έχουμε μία αρχή που νοιάζεται μόνο να είναι… μετρίως, μέτρια και πάντα μετρημένη.

Δεν το θέλουμε, όμως! Η Δυτική Ελλάδα είναι ο τόπος μας. Και χρειάζεται μία πολιτική ηγεσία, αποφασισμένη, ενεργή, δυναμική. Που δίπλα της θα μας έχει όλους. Γιατί ο στόχος μας δεν είναι η… αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι οι ανάγκες του τόπου.

Ας αναλάβει λοιπόν η περιφερειακή Αρχή τις ευθύνες της. Ας κάνει αυτό για το οποίο ψηφίστηκε: Να εκπροσωπεί τους πολίτες της περιοχής και να ηγείται.

Θα το δούμε, επιτέλους;