Πρόταση για να επαναλειτουργήσει ως στρατιωτικό νοσοκομείο το πρώην 409 στην Πάτρα

Πρόταση για να επαναλειτουργήσει ως στρατιωτικό νοσοκομείο το πρώην 409 στην Πάτρα

17.3

Την επαναλειτουργία του πρώην «409» ως στρατιωτικού νοσοκομείου, προτείνει ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Ανδρέας Κατσανιώτης, υπογραμμίζοντας πως με αυτό τον τρόπο μπορεί να καλυφθεί ένα σημαντικό έλλειμμα ιατροφαρμακευτικής και νοσηλευτικής κάλυψης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας που βρίσκονται και υπηρετούν στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοδυτικής Ελλάδας και οι οποίοι αριθμούν σε πολλές χιλιάδες.

Ο κ. Κατσανιώτης κατέθεσε σχετική πρόταση προς τον υπουργό Άμυνας, σημειώνοντας πως μετά την μεταφορά των κλινικών του παλαιού στρατιωτικού νοσοκομείου στο ανακατασκευασμένο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», διερευνάται το μέλλον της χρήσης ενός κτιρίου που ναι μεν είχε εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο βρίσκεται σε εξαιρετική θέση και είναι ιδιαίτερης αξίας. «Στον τοπικό τύπο έχουν κυκλοφορήσει φήμες ότι ο Δήμος Πατρέων έχει ενδιαφερθεί για να του παραχωρηθούν τμήματα των δομών του, όπως κουζίνα κ.λ.π. για χρήση, ενδεχομένως κοινωνική μεν, αλλά διάφορη του σκοπού και της αποστολής του κληροδοτήματος, ενώ στο παρελθόν έχουν διατυπωθεί ερωτήματα προς τούς Υπουργούς  Εθνικής Άμυνας και Υγείας για το ποιες είναι οι προθέσεις του για την μελλοντική χρήση του κτιρίου» αναφέρει μεταξύ άλλων, διατυπώνοντας προβληματισμούς για τους όρους και τους περιορισμούς που ενδεχομένως υπάρχουν για το κληροδότημα και για τους οποίους έχει υποβάλλει σχετική ερώτηση και αίτημα κατάθεσης εγγράφων.

Ωστόσο, πέρα και πάνω από όλα αυτά, ο βουλευτής σημειώνει πως στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων υπάρχουν πολλές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ λειτουργούν και πολυπρόσωπες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος,  στις οποίες υπηρετεί πολύ μεγάλος αριθμός προσωπικού αλλά κατοικεί και πολλαπλάσιος αριθμός μελών των οικογενειών αυτών καθώς και μεγάλος αριθμός αποστράτων. Το σύνολο αυτής της πληθυσμιακής ομάδας αναγκάζεται να πηγαίνει στην Αθήνα για εξετάσεις και νοσηλεία, με πρόσθετο οικονομικό βάρος για το κράτος, αλλά και για τους ίδιους τους ένστολους. Για τους λόγους αυτούς, ο κ. Κατσανιώτης προτείνει τη σύνταξη μίας τεχνικοοικονομικής μελέτης σκοπιμότητας και διερεύνηση της δυνατότητας χρηματοδότησης για την επαναλειτουργία του πρώην «409» ως σύγχρονο στρατιωτικό νοσοκομείο, με κλινικές και ειδικότητες που θα καλύπτουν τις κύριες ανάγκες του υπηρετούντος και απόστρατου προσωπικού και των οικογενειών τους.