Ερώτησή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής για το το οξύ μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πάτρα

Ερώτησή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής για το το οξύ μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πάτρα

16.7

Στη Βουλή φέρνει ο βουλευτής Ν.Δ. Αχαΐας, Ανδρέας Κατσανιώτης το οξύ μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πάτρα και το οποίο επικεντρώνεται στην ασφυκτική πίεση που δέχεται το λιμάνι της πόλης, με αφορμή και τα νέα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν στην πόλη, το βράδυ της Τρίτης 19 Σεπτεμβρίου.

Σε ερώτησή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς, (Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής), ο κ. Κατσανιώτης υπογραμμίζει πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Πάτρα γίνεται «θέατρο» βίας και αιματηρών συμπλοκών μεταξύ αλλοδαπών, αλλά και επεισοδίων εις βάρος πολιτών, λιμενικών και οδηγών φορτηγών, ενώ η κατάσταση στην παραλιακή ζώνη, απέναντι από το νέο λιμάνι, τείνει να γίνει εκρηκτική, πυροδοτώντας νέο κλίμα φόβου στους πολίτες της περιοχής.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, ο βουλευτής τονίζει πως υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικά μέσα στην αστυνομία και το λιμενικό, αλλά και παντελής έλλειψη κρατικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του φαινομένου, η οποία είναι προφανές πως δεν μπορεί να είναι μόνο αστυνομικής φύσεως.

«Ερωτηματικά, όπως: από που προέρχονται όλοι αυτοί οι αλλοδαποί, είναι καταγεγραμμένοι ή όχι, αλλά και ποιά είναι τα κυκλώματα που με τεράστιο μάλλον κέρδος εμπορεύονται ελπίδες και ανθρώπινες ζωές, παραμένουν αναπάντητα» σημειώνει ο κ. Κατσανιώτης, προσθέτοντας μάλιστα ότι κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης του στην Πάτρα, ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Ν. Τόσκας είπε πως η «η Πάτρα ελάχιστα επηρεάζεται από το μεταναστευτικό»!

Ο κ. Κατσανιώτης ζητάει να πληροφορηθεί εάν είναι καταγεγραμμένος ο αριθμός των αλλοδαπών που διαβιούν στην Πάτρα, εάν υπάρχει επίσημος μηχανισμός επιτήρησης και ανθρωπιστικής υποστήριξης, αλλά και τι δείχνουν τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαίας και του Λιμεναρχείου Πατρών ως προς τα επεισόδια και τις συλλήψεις που έχουν γίνει μέσα στο έτος, σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές.

Επίσης, ρωτάει τι σκοπεύει να πράξει η κυβέρνηση ως προς την άμεση ανάγκη ενίσχυσης της Αστυνομίας και του Λιμενικού στην πόλη, ποια είναι η κυβερνητική πολιτική ως προς την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στην Πάτρα ως «πύλη εξόδου» της χώρας, ενώ θέτει και την πολύ σημαντική παράμετρο της δράσης «δουλεμπορικών κυκλωμάτων» πίσω από την προσπάθεια «φυγάδευσης» ανθρώπων στο εξωτερικό, ζητώντας να γίνουν γνωστά τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν στην εξάρθρωση τέτοιων κυκλωμάτων εντός του έτους.