Ερώτηση προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη – «Λιμάνι της Πάτρας – Η “Νέα Ειδομένη”»

Ερώτηση προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη – «Λιμάνι της Πάτρας – Η “Νέα Ειδομένη”»

15.10

Με επίκαιρη ερώτηση προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επανέρχεται  ο  βουλευτής Ν.Δ. Αχαΐας, Ανδρέας Κατσανιώτης με αφορμή  αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά  το σοβαρό ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης στην Πάτρα, το οποίο εξακολουθεί να πυροδοτεί νέο κλίμα φόβου στους πολίτες της περιοχής.

Ο κ. Κατσανιώτης  υπογραμμίζει πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Πάτρα γίνεται «θέατρο» βίας και αιματηρών συμπλοκών μεταξύ αλλοδαπών και λιμενικών, ενώ παράλληλα τονίζει ότι, το φαινόμενο αυτό, εκτός του κοινωνικού αντίκτυπου, έχει σοβαρές επιπτώσεις  στην εκτέλεση του μεταφορικού έργου μέσα από το λιμάνι της Πάτρας  αποτελώντας ισχυρό πλήγμα στην τοπική οικονομία.

Ο κ. Κατσανιώτης  ζητά να πληροφορηθεί ποια μέτρα προτίθεται να πάρει για την εξάλειψη των ανωτέρω κινδύνων και ποιο είναι το κυβερνητικό σχέδιο διαχείρισης του αριθμού παράνομων μεταναστών που βρίσκονται στην πόλη της Πάτρας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

Θέμα: «Καταστροφικές συνέπειες από την παράνομη μετανάστευση  στο λιμάνι της Πάτρας»

Σοβαρές διαστάσεις λαμβάνει το ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος  στην Πάτρα, καθώς ολοένα αυξάνεται ο αριθμός των μεταναστών, με αλλεπάλληλα περιστατικά βίας μεταξύ τους, ενώ εκτός ορίων έχει βγει η κατάσταση στο λιμάνι  και την ευρύτερη περιοχή της λιμενικής ζώνης, με τις μαζικές εισβολές αλλοδαπών και τις συνεχείς «μάχες» μεταξύ αλλοδαπών και λιμενικών να αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο, μετατρέποντας την ευρύτερη περιοχή σε μια νέα  “Ειδομένη”.

Το φαινόμενο αυτό, εκτός του κοινωνικού αντίκτυπου, έχει και σοβαρές επιπτώσεις  στην εκτέλεση του μεταφορικού έργου μέσα από το λιμάνι της Πάτρας. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, τρεις τουλάχιστον μεγάλες εταιρείες προσανατολίζονται στο να χρησιμοποιήσουν από τούδε και στο εξής τον οδικό άξονα μέσω Σερβίας. Βασική αιτία είναι οι αυξανόμενες καταστροφές προϊόντων πελατών τους και οι αποζημιώσεις που καλούνται να καταβάλλουν, καθώς και οι νομικές εμπλοκές των φορτηγών  και των οδηγών τους. Μια τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην τοπική οικονομία και σύμφωνα με πληροφορίες η εκτίμηση είναι ότι θα χαθούν πάνω από 20.000 μετακινήσεις φορτηγών.

Τα προβλήματα αυτά οφείλονται στους παράνομους μετανάστες που έχουν κατακλύσει το λιμάνι της Πάτρας, ορμώμενοι από τον άτυπο, παράνομο και, κατόπιν της ανοχής σας, μη φυλασσόμενο καταυλισμό, που λειτουργεί σε χώρους των εγκαταλειμμένων εργοστασίων πλησίον της λιμενικής ζώνης, τα οποία η Κυβέρνηση δεν δείχνει να αντιμετωπίζει σοβαρά και αποτελεσματικά. Σημειωτέον, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και φόβο στους κατοίκους της πόλης μας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Ποια μέτρα προτίθεσθε να πάρετε για την εξάλειψη των ανωτέρω κινδύνων;
  • Ποιο το κυβερνητικό σχέδιο διαχείρισης του αριθμού παράνομων μεταναστών που βρίσκονται ήδη στην πόλη της Πάτρας;