Ερώτηση προς το Υπουργείο Παιδείας για την αλλαγή του τρόπου καταβολής των διδάκτρων των φοιτητών του ΕΑΠ

Στον αιφνιδιασμό που προκάλεσε η απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Ε.Α.Π. για αλλαγή του τρόπου καταβολής των διδάκτρων των φοιτητών του Ε.Α.Π., αναφέρεται με ερώτηση του προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ο Βουλευτής Αχαΐας ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης, ο οποίος ρωτά να πληροφορηθεί τις προθέσεις του σχετικά με την απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ, που οδηγεί χιλιάδες φοιτητές σε διακοπή  των σπουδών τους. 

Το  ελάχιστο που θα περίμενε να δει κανείς από μια κυβέρνηση που επικαλείται δήθεν κοινωνική ευαισθησία, είναι να υπογραμμίζει δια στόματος του  Προέδρου του ΕΑΠ, ότι, «τέτοιου είδους ρυθμίσεις είναι πρωτόγνωρα ευνοϊκές για τους φοιτητές και βεβαίως δεν έχουν όμοιό τους σε κανένα ΑΕΙ της Ελλάδας».

Από τη μία τάζουν και υπόσχονται νέα παραρτήματα και από την άλλη οδηγούν σε «εθελούσια έξοδο» χιλιάδες φοιτητές…

Πού σταματάει το ψέμα …..και πού αρχίζει η αλήθεια;

Είδωμεν…

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Στις 9/7/2018 χιλιάδες φοιτητές του Ε.Α.Π. πληροφορήθηκαν ότι πρόκειται να αλλάξει το καθεστώς καταβολής διδάκτρων για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019. Με επιστολή τους  μάλιστα προς τον Πρόεδρο και τη Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΠ διαμαρτύρονται για  αυτή την  αιφνιδιαστική και ξαφνική απόφαση, που τους οδηγεί σε διακοπή των σπουδών τους αφού δεν δύνανται να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις βάσει του νέου χρονοδιαγράμματος.

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα, είχαν θεσμοθετηθεί δόσεις αποπληρωμής ίσχυαν οι πέντε δόσεις αποπληρωμής, που ξεκινούσαν με προκαταβολή στη δήλωση θεματικών ενοτήτων τον Ιούλιο και εξοφλούνταν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και με τις οποίες  κάθε φοιτητής μπορούσε να υπολογίσει τις υποχρεώσεις του. Με την εν λόγω απόφαση  η καταβολή της οικονομικής συμμετοχής πρέπει να γίνει σε δύο δόσεις, το  50% έως τις 20 Αυγούστου και το υπόλοιπο έως τις 31/12/2018.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση θίγει και  τους υπότροφους προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές, που εμπίπτουν στο ίδιο καθεστώς και οι οποίοι υποχρεούνται  να προκαταβάλλουν το απαιτούμενο ποσό και εφόσον εγκριθεί η αιτούμενη υποτροφία να τους επιστραφεί μερικώς ή ολικώς, σύμφωνα με τα ισχύοντα.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που δίνονται υποσχέσεις για δημιουργία παραρτημάτων  του πανεπιστημίου σε διάφορες περιοχές «ειδικού ενδιαφέροντος» τη στιγμή  που  το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο με έδρα την πόλη μας θα έπρεπε να  αποτελεί  έναν πόλο γνώσης και να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του εκπαιδευτικού γίγνεσθαι.

Το  ελάχιστο που θα περίμενε να δει κανείς από μια κυβέρνηση που επικαλείται δήθεν κοινωνική ευαισθησία, είναι να οδηγεί σε εθελούσια έξοδο χιλιάδες φοιτητές που  στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μισθοσυντήρητοι, οικογενειάρχες και σε δυσχερή οικονομική θέση,  υπογραμμίζοντας μάλιστα δια στόματος του Προέδρου του ΕΑΠ, ότι «τέτοιου είδους ρυθμίσεις είναι πρωτόγνωρα ευνοϊκές για τους φοιτητές και βεβαίως δεν έχουν όμοιό τους σε κανένα ΑΕΙ της Ελλάδας».

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε

  • Προτίθεσθε να επανεξετάσετε τον τρόπο καταβολής διδάκτρων σύμφωνα με τα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα, για να μη βρεθούν εκτός ακαδημαϊκού χώρου διακόπτοντας τις σπουδές τους χιλιάδες φοιτητές;