Συνάντηση με τον Διευθυντή του Περιφερειακού Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Πάτρας

Συνάντηση είχε τη Δευτέρα 23 Ιουλίου ο Βουλευτής Αχαΐας ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης με  τον Διευθυντή του Περιφερειακού Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Πάτρας, κ. Γεώργιο Κεχαγιά και ενημερώθηκε σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο οργανισμός αλλά και για τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν.

 Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η πορεία των εκτιμήσεων των ζημιών στην φυτική παραγωγή διαφόρων περιοχών του Νομού Αχαΐας από δυσμενή καιρικά φαινόμενα καθώς και οι αποζημιώσεις που ακόμα δεν έχουν αποπληρωθεί στους δικαιούχους παραγωγούς. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις πρόσφατες ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί της Αιγιάλειας  για το προϊόν της κορινθιακής σταφίδας, έχοντας υποβληθεί περίπου 1.200 αιτήσεις για εκτίμηση των ζημιών.

Ο βουλευτής αφού ενημερώθηκε για την πορεία των εκτιμήσεων των εκτεταμένων ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες στην περιοχή, καθώς και για τις πληρωμές ζημιών του προηγούμενου έτους, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η ασφάλιση των αγροτικών καλλιεργειών εξακολουθεί να αποτελεί βασική προϋπόθεση για να παραμείνουν οι αγρότες στην ύπαιθρο. Επεσήμανε δε την αναγκαιότητα ενίσχυσης σε στελεχιακό δυναμικό του Περιφερειακού Υποκαταστήματος,  το οποίο καλύπτει πέντε  νομούς (Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας ) τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη πρόσληψης έκτακτου προσωπικού, ιδιαίτερα στο χρόνο έντασης των φαινομένων.

Ο κ. Κατσανιώτης δεν παρέλειψε επίσης να αναφέρει ότι, παραμένει διαρκώς επίκαιρο το αίτημα για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και εναρμόνιση με τις προκλήσεις και τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής, συμπεριλαμβανομένων των κανονισμών ασφάλισης φυτικής και ζωικής παραγωγής, για τους οποίους πολλοί αγρότες έχουν εκφράσει  τη δυσφορία τους , ώστε να μπορούν και οι εκτιμήσεις να γίνονται με μεγαλύτερη ταχύτητα αλλά και οι αποζημιώσεις να καταβάλλονται στους δικαιούχους εγκαίρως, με μεγαλύτερη διαφάνεια και με δικαιότερο τρόπο.