«Ένταξη της «αναμπέλωσης της σταφίδας» στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης – Στόχος να γίνει μέσα στο 21»

Σημεία συνέντευξης Βουλευτή Αχαΐας ΝΔ Ανδρέα Κατσανιώτη στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΓΙΟ 99.2

 

«Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που συζητήσαμε χθες στη Βουλή  το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει εντάξει και την αναμπέλωση της σταφίδας. Πρόκειται αναμφίβολα για μια θετική εξέλιξη. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την περιοχή μας, για την Αιγιάλεια καθώς σε αντίθεση με το Πρόγραμμα Αγροτικής Αναπτυξης, το Ταμείο Ανάκαμψης  θα κινηθεί  πολύ πιο γρήγορα και ίσως καταφέρουμε να «τρέξει» το πρόγραμμα  μετά το καλοκαίρι.

Οι αναδιαρθρώσεις που έχουν προταθεί στο Ταμείο δεν έχουν χρονικό περιορισμό σε αντίθεση με τη σταφίδα που πρέπει να γίνει μετά τη συγκομιδή. Γι’ αυτό είμαι αισιόδοξος ότι αν τρέξουν οι διαδικασίες μπορεί να είναι το πρώτο προϊόν που θα ενταχθεί το 2021 στην αναδιάρθρωση.

Παράλληλα με αυτήν την θετική εξέλιξη σας θυμίζω ότι υπάρχει και μια μεγάλη προσπάθεια να βρεθεί λύση για το στοκ της περσινής σταφίδας που υπάρχει στην Ένωση και σε ιδιώτες . Πρέπει να απορροφηθεί για να διατηρηθούν οι τιμές του προϊόντος και την επόμενη χρονιά.

Μιλάμε για ένα προϊόν, για μια καλλιέργεια που είναι ταυτισμένη με την περιοχή. Την ιστορία και την οικονομία της. Και γι’ αυτό το λόγο οφείλουμε να τη στηρίξουμε και να προωθήσουμε και τον επόμενο μεγάλο στόχο που δεν άλλος από τη δημιουργία μιας Σχολής Αμπελουργίας και Οίνου σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα στο Αίγιο. Το είχα προτείνει παλαιότερα και θεωρώ ότι η αναδιάρθρωση θα είναι ο καταλύτης. Αυτός θα είναι ο επόμενος παράλληλος στόχος με την αναμπέλωση της σταφίδας.

Μετά από μια σειρά ενεργειών μου αυτό που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα από τις προσωπικές επαφές που είχα  είναι ότι η Περιφέρεια, ο Δήμος,  η Ένωση και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είναι αυτή τη στιγμή στην ίδια κατεύθυνση για να μπορέσουμε να έχουμε σύντομα  τη Σχολή Αμπελουργίας στο Αίγιο».