Συνέντευξη στην εφημερίδα “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ”

Συνέντευξη στην εφημερίδα “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ”

IMG_4811-scaled

Την υπερηφάνεια του για τη δράση και το πολύτιμο έργο της παροικίας στην Αυστραλία εξέφρασε στην αποκλειστική του συνέντευξη στον Ελληνικό Κήρυκα ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Ανδρέας Κατσανιώτης.

Στην πρώτη του συνέντευξη σε ομογενειακό μέσο ενημέρωσης από την ημέρα ανάληψης καθηκόντων του τον περασμένο Αύγουστο, ο κ. Κατσανιώτης αναφέρεται σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν την παροικία μας και προσφέρει προσδοκίες.

Όπως μας λέει αδημονεί για την πρώτη του επίσκεψη στην Αυστραλία ενώ σε αυτούς τους περίπου 2 μήνες που βρίσκεται στον υπουργικό θώκο αποδεικνύεται δραστήριος και αεικίνητος.

Έχει ήδη μιλήσει με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Σεβασμιότατο Μακάριο με αφορμή την πυρκαγιά στον Ναό του Ευαγγελισμού στο Σύδνεϋ.

Συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Αυστραλίας στην Ελλάδα, τον ομογενή Arthour Spyrou και συζήτησαν θέματα που θα συμβάλλουν στην  περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Εκφράζει την αισιοδοξία του για αίσια έκβαση στις διαπραγματεύσεις των δύο χωρών για θέματα αποφυγής της διπλής φορολόγησης ενώ αποκαλύπτει την συνάντησή του με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη προκειμένου να ενταθούν οι διαδικασίες για την ενημερωτική καμπάνια των αποδήμων αλλά και για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους μέσω των προξενικών μας Αρχών.

Υπογραμμίζει τη αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδος ενώ μιλά και για τις αποφασιστικές απαντήσεις στις προκλήσεις της Τουρκίας.

Κυριότερα σημεία

Απόδημος Ελληνισμός – Εξυπηρέτηση των Αποδήμων μέσω την Προξενικών Αρχών

Ο απόδημος Ελληνισμός είναι κορυφαίο εθνικό κεφάλαιο για την χώρα μας, μεγαλώνει την πατρίδα μας και πολλαπλασιάζει το εύρος της επιρροής μας. Προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η σύσφιγξη των δεσμών της Διασποράς με την Μητέρα Πατρίδα. Σε αυτό το πλαίσιο εμπίπτουν και οι προσπάθειές μας για την μέγιστη δυνατή ψηφιοποίηση της προξενικής εξυπηρέτησης των Ελλήνων του εξωτερικού,

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών των Αρχών στο εξωτερικό προχωρά με αμείωτους ρυθμούς, ενώ η διαδικασία της απευθείας καταχώρησης ληξιαρχικών πράξεων από τους προξενικούς μας υπαλλήλους αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του νέου έτους και να διευκολύνει σημαντικά τους συμπατριώτες μας.

Κύριοι άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης

Ενδυνάμωση της δημόσιας διπλωματίας στο εξωτερικό βάσει στοχευμένης επικοινωνιακής στρατηγικής, με στόχο την καλύτερη προβολή της Ελλάδας και την πιο αποτελεσματική προώθηση των ελληνικών  θέσεων».

Ψήφος των Αποδήμων

Η Νέα Δημοκρατία διαχρονικά ως παράταξη και σήμερα ως κυβέρνηση στηρίζει και στέκεται στο πλευρό της Ομογένειας η οποία αποτελεί για όλους μας προέκταση του ελληνισμού που μεγαλώνει το έθνος μας. Το απέδειξε με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που κατέθεσε στη Βουλή για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων και συνεχίζει να το αποδεικνύει μέσα από μια σειρά μέτρων που λαμβάνει με σκοπό την ενίσχυση της ενότητας  του Ελληνισμού ανά την υφήλιο.

Ειδικά για το ζήτημα της ψήφου των Αποδήμων, η κυβέρνηση επιχείρησε δύο φορές τα τελευταία 2,5 χρόνια να υλοποιήσει την ισχυρή της προεκλογικής δέσμευση που είναι απλή και ξεκάθαρη : Δυνατότητα ψήφου από τον τόπο κατοικίας τους σε όλους τους Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό.

Αντί λοιπόν να πάρουν το αεροπλάνο και να έρθουν να ψηφίσουν, θέλουμε να τους δώσουμε την δυνατότητα να ασκήσουν το αναφαίρετο αυτό δικαίωμά τους από τον τόπο κατοικίας τους. Γνωρίζετε όμως πως για την συγκεκριμένη αλλαγή απαιτείται βάσει Συντάγματος η πλειοψηφία 200 βουλευτών στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Δυστυχώς η Αριστερά πρόβαλε αβάσιμα προσκόμματα στη βούλησή μας να θεσμοθετήσουμε μια εκλογική διαδικασία που θα έδινε την δυνατότητα σε περισσότερους Έλληνες να λάβουν μέρος σε αυτή, γεγονός που μας οδήγησε στο σημερινό συμβιβαστικό αποτέλεσμα.

Ειδικά η στάση του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι επιχειρεί να κοροϊδέψει τους αποδήμους, προσμετράται στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Προτείνει δηλαδή ψήφο δύο ταχυτήτων».

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη ότι θα κάνει τα πάντα για να διευκολύνει όλους τους απόδημους Έλληνες να μετέχουν στις εθνικές εκλογές από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους, Όμως πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Για να εκπληρωθεί αυτό το πάνδημο αίτημα απαιτείται διακομματική συναίνεση, πλειοψηφία 200 βουλευτών.

Ερώτηση για βελτιωτική τροποποίηση για την ψήφο των Ελλήνων της διασποράς

Το Μάιο του 2021, πριν από 5 περίπου μήνες καταθέσαμε την βελτιωτική πρόταση για την οποία με ρωτάτε. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ την απέρριψε αποδεικνύοντας ότι φοβάται την ψήφο της ομογένειας και αδυνατεί να υπερβεί τους μίζερους μικρο-υπολογισμούς του.

Ξέρετε ο Ελληνισμός μένει Οικουμενικός ακριβώς γιατί διατηρεί ακατάλυτους τους δεσμούς του με την εθνική εστία. Όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης η συμμετοχή των αποδήμων στη δημόσια ζωή της χώρας αποτελεί πολύτιμη συνιστώσα της ίδιας της εξέλιξης της. Είναι λάθος συνεπώς με την αποκλειστική ευθύνη μιας πολιτικής δύναμης η τεράστια συμβολή της παγκόσμιας ελληνικής ομογένειας να θυσιάζεται στο όνομα της εσωτερικής μικροκομματικής παθογένειας. Ιδίως σε μια συγκυρία κρίσιμη για τα εθνικά θέματα, αλλά και για την συνολική ανάταξη της πατρίδας μας.

Να είστε σίγουροι όμως πως αν η αντιπολίτευση αναθεωρήσει τη στάση της, η κυβέρνηση και το Υπουργείο εσωτερικών που έχει την αρμοδιότητα θα προχωρήσει αμέσως στην άρση όλων των περιορισμών.

Τώρα όμως ο αγώνας στρέφεται στην πλήρη εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου εξαντλώντας τις πολλές δυνατότητες που προσφέρει. Οφείλω να σας ενημερώσω πως τον περασμένο μήνα συναντήθηκα με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη προκειμένου να εντείνουμε τις διαδικασίες για την ενημερωτική καμπάνια των αποδήμων αλλά και για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους μέσω των προξενικών μας Αρχών. Καλούμε όμως και τους συμπατριώτες μας στο εξωτερικό να προβούν στην ανάλογη κινητοποίηση».

Συμφωνία Ελλάδας – Αυστραλίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας  

Ο προγραμματισμός των διαπραγματεύσεων για την σύναψη Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας είναι και ιδιαίτερα θετική εξέλιξη που θα επιφέρει οικονομικά οφέλη και θα προωθήσει τις οικονομικές σχέσεις της χώρας μας με την Αυστραλία.

Η έναρξη των διαπραγματεύσεων αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του επομένου έτους. Ασφαλώς θα απαιτηθεί χρόνος για την ολοκλήρωσή τους, αλλά ήδη μέσω της Πρεσβείας μας στην Καμπέρα, βρισκόμαστε σε συνεργασία με τις αυστραλιανές Αρχές ώστε να διασφαλίσουμε τη αίσια κατάληξη στο συντομότερο χρονικό διάστημα».

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο – Συνάντηση με τον Πρέσβη της Αυστραλίας στην Αθήνα – Επίσκεψη του ΥΦΥΠΕΞ στην Αυστραλία

Κατά την συνομιλία μου με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο, του μετέφερα το προσωπικό ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Επίσης μετέφερα τη θλίψη μου για την πυρκαγιά στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας Θεοτόκου στο Σύδνεϋ. Μας δόθηκε επίσης η ευκαιρία να μιλήσουμε για την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας αλλά και για το δυναμικό κομμάτι του Ελληνισμού που διαβιεί στη φίλη χώρα.  

Πρόσφατα είχα συνάντηση με τον Πρέσβη της Αυστραλίας στην Αθήνα κ. Arthour Spyrou ο οποίος – ο ίδιος γόνος Ελλήνων της Αυστραλίας – αποτελεί παράδειγμα της ιδιαίτερης δυναμικής του ελληνικού στοιχείου στην Αυστραλία. Με την εικόνα αυτού του Ελληνισμού στην καρδιά ανυπομονώ να μου δοθεί η ευκαιρία να επισκεφθώ την Αυστραλία μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Αίτημα των παροίκων για μεσολάβηση της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο το άνοιγμα των διεθνών συνόρων της Αυστραλίας

Γνωρίζω πολύ καλά τον πόθο των Ελλήνων της Αυστραλίας να επισκεφθούν τη γη των πατέρων τους, να συναντήσουν αγαπημένα τους πρόσωπα, συγγενείς και φίλους. Η εξάπλωση του κορονοιού διατάραξε τον τρόπο που είχαμε μάθει να ζούμε. Ένας τελείως διαφορετικός τρόπος μετακινήσεων επιβάλλει νέους κανόνες ως επί το πλείστον περιοριστικούς. Θα ήθελα ωστόσο να είμαι αισιόδοξος. Ας ακολουθήσουμε όλοι την προτροπή των ειδικών ώστε εμβολιαζόμενοι να χτίσουμε την πολυπόθητη ανοσία που θα μας προστατεύσει από την εξάπλωση του ιού και θα μας επιτρέψει σύντομα να αφήσουμε πίσω όλη αυτή την εμπειρία. Κρατώ την τελευταία μου σκέψη για όλους εκείνους που δεν τα κατάφεραν στη μάχη κατά του κορονοιού και δεν είναι πια ανάμεσά μας. Ποτέ δεν θα σταματήσουμε τόσο ως Κυβέρνηση όσο και ως απλοί πολίτες να ευχαριστούμε όλους εκείνους που πάσχισαν και πασχίζουν για την καταπολέμηση της ασθένειας αλλά και για την .ίαση των συνανθρώπων μας».  

Τουρκική επιθετικότητα

Η κυβέρνηση της ΝΔ βρέθηκε σχεδόν από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα αντιμέτωπη με ετερόκλιτες και εξωγενείς κρίσεις. Οι 19 από τους 26 μήνες της διακυβέρνησης μας ήταν σε κρίση. Δεν είναι μόνον η πανδημία. Είναι και οι θεομηνίες αλλά και η αδιαλλαξία και η επιθετικότητα της Τουρκίας που έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Σας θυμίζω τα γεγονότα στον Έβρο τον Φεβρουάριο του 2020 όταν οι ελληνικές Αρχές κατάφεραν να αποτρέψουν την συντονισμένη εισβολή χιλιάδων μεταναστών.

Και όμως η κοινωνία και η οικονομία μας έμεινα όρθιες λόγω της κρατικής στήριξης και φροντίδας και της ατομικής ανθεκτικότητας. Προσωπικά ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε πως κανένας δεν θα αντιμετωπίσει μόνος αυτή την πρωτοφανή θύελλα. Σήμερα λοιπόν η θέση της Ελλάδος είναι γεωπολιτικά αναβαθμισμένη, η οικονομία και οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης ενώ τα νοικοκυριά βλέπουν την ρεαλιστική ελπίδα περαιτέρω βελτίωσης του εισοδήματός τους.

Παράλληλα η κυβέρνηση εξασφάλισε ίσως το πιο γενναίο πακέτο στήριξης από το Ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ, ενώ το εθνικό σχέδιο «Ελλάδα 2.0» εγγυάται το αναπτυξιακό άλμα που θα κάνει η χώρα μας τα επόμενα χρόνια.

Σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας απαντάμε αποφασιστικά σε κάθε πρόκληση της Τουρκίας. Παράλληλα με τις συντονισμένες ενέργειες κινητοποιήσαμε την διεθνή κοινότητα ενισχύοντας την διπλωματική ισχύ της χώρας μας. Υπογράψαμε ιστορικές συμφωνίες που μεγαλώνουν την Ελλάδα, όπως για την οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Οικοδομούμε νέες συμμαχίες και ενισχύουμε τις παραδοσιακές όπως με την Γαλλία με την οποία υπογράψαμε πρόσφατα την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια. Παράλληλα ενισχύουμε την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων με αγορές σύγχρονων πολεμικών αεροσκαφών και φρεγατών.

Μήνυμα στους ομογενείς της Αυστραλίας

Θέλω να εκφράσω τα αισθήματα υπερηφάνειας που νιώθω ως Έλληνας και ως στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης για την δράση και το έργο τους.

Οι πρόγονοί τους ταξίδεψαν σε αυτή την άκρη του κόσμου έναν και πλέον αιώνα πριν υπό συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες. Εργαζόμενοι σκληρά τόσο εκείνοι της πρώτης γενιάς όσο και οι απόγονοί τους, όχι μόνον κατάφεραν να αποτελούν πλέον μέρος του κοινωνικού και εργασιακού ιστού της Αυστραλίας, αλλά και να διακρίνονται σε όλα τα επίπεδα συμβάλλοντας δυναμικά στην πρόοδο της χώρας. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν ξέχασαν την πατρίδα τους. Το αποδεικνύει ο σύνδεσμός τους με την Εκκλησία. Το επιβεβαιώνει η θέλησή τους να διατηρήσουν την ελληνική γλώσσα. Το διατρανώνει η ένταξή τους στις κοινότητες και η παρουσία τους σε όλες τις εκδηλώσεις.

Ο Ελληνικός Κήρυκας αποτελεί στυλοβάτη της Δημοσιογραφίας όπως άλλωστε προκύπτει και από τα 95 χρόνια ύπαρξής του.

Καλή αντάμωση στην Αυστραλία !