Συνέντευξη στον ομογενειακό δημόσιο ρ/σ COSMOS FM

Συνέντευξη στον ομογενειακό δημόσιο ρ/σ COSMOS FM

250046164_987747928473612_344467277077968007_n

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ.Ανδρέας Κατσανιώτης, παραχώρησε συνέντευξη στους δημοσιογράφους Δημήτρη Φίλιο και Στέλιο Τακετζή, για την εκπομπή «Κυριακάτικη έκδοση» του ομογενειακού δημόσιου ρ/σ COSMOS FM. Ο Στέλιος Τακετζής είναι και Πρόεδρος του κοινωφελούς Οργανισμού GAEPIS, υπό την αιγίδα του οποίου εκμπέμπει το COSMOS FM. Η συνέντευξη ηχογραφήθηκε το Σάββατο 30 Οκτωβρίου και  μεταδόθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 7 Οκτωβρίου.

Στην έναρξη της ηχογράφησης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, έκανε μία εισαγωγική δήλωση, εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά του για την δια ζώσης παρουσία του, έπειτα από το διάστημα της πανδημίας, σε ένα ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό παγκόσμιας απήχησης, όπως ο σταθμός Cosmos FM. «Αφήνω στα χέρια σας σήμερα το νέο ΥΦΥΠΕΞ, καθώς είναι ένας άνθρωπος δικός σας, που έχει γράψει πολλές ώρες στον χώρο της Επικοινωνίας, και νομίζω ότι έχει πολύ περισσότερα να πει και να επικοινωνήσει με την ομογένειά μας», είπε ο κ. Κούτρας.   

Ακολουθεί απόδοση της συνέντευξης:

Δημ Φίλιος : Καλοσωρίζουμε στο Cosmos FM το νέο Υφυπουργό,  αρμόδιο για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού και Βουλευτή Αχαϊας, Ανδρέα Κατσανιώτη, έναν άνθρωπο του χώρου της Επικοινωνίας.  Είναι μια από τις πρώτες συνεντεύξεις του νέου Υφυπουργού στην Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό κ. Μησοτάκη και την Ελληνική Κυβέρνηση στην επίσημη υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και  στην τελετή Θυρανοιξίων του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν.

ΥΦΥΠΕΞ Κατσανιώτης : Καλημέρα σε εσάς και στους ακροατές σας. Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να είμαι εδώ μαζί σας σήμερα.

ΔΗΜ Τακετζής: Και εγώ με την σειρά μου, εκ μέρος και του οργανισμού που είμαι αυτή την περίοδο Πρόεδρος, καλωσορίζω τον νέο Υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού. Κύριε Κατσανιώτη είναι μεγάλη μας χαρά που βρίσκεστε εδώ, στο ραδιοθάλαμο του Cosmos FM. Έχετε τις ευχές μας για μια καλή θητεία, η θέση σας είναι νευραλγική και για την Ελλάδα και για τον Ελληνισμό σε όλο τον κόσμο.

ΔΗΜ Φίλιος: Αναλάβατε αυτό το πόστο σε μια δύσκολη περίοδο, καθώς η πανδημία έχει περάσει αυτήν την πρώτη φάση της έξαρσης, ο εμβολιασμός προχωρά έστω και με εμπόδια, η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της δεν έχουν ξεπεραστεί, καθώς ναι μεν η χώρα τυπικά βγήκε από τα μνημόνια, αλλά ουσιαστικά έχει ακόμη δρόμο. Πείτε μας δύο λόγια για το όραμά σας, τους βασικούς άξονες πολιτικής και τους στόχους σας από αυτή τη νευραλγική θέση που αναλάβατε.

YΦΥΠΕΞ Κατσανιώτης : Κατ’ αρχήν να πω ότι θα συμφωνήσω ότι είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο, αλλά θα συμφωνήσετε και εσείς μαζί μου ότι οι  Ελληνες είμαστε φτιαγμένοι για τα δύσκολα. Το άλλο που ήθελα να πω πριν μπω στην ουσία της ερώτησής σας είναι ότι ο προκάτοχός μου, ο προσωπικός σας φίλος και δικός μου φίλος Κωνσταντίνος Βλάσης έκανε μια εξαιρετική δουλειά και αυτό που χρειάζεται από εδώ και πέρα είναι να πιάσουμε το νήμα από εκεί που σταμάτησε και να συνεχίσουμε. Στις δυσκολίες που αναφέρατε πριν, συγκαταλέγεται και η δυσκολία στα ταξίδια. Συνεπώς, ο Κώστας αντιμετώπισε και αυτό το πρόβλημα μαζί με τα υπόλοιπα που υπήρχαν, την έλλειψη μετακίνησης. Η τεχνολογία είναι πάρα πολύ καλή, μας δίνει πολλές λύσεις σε πάρα πολλά πράγματα, αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει ποτέ την προσωπική, τη διά ζώσης επαφή, όπως το να ακούς και να λύνεις προβλήματα την στιγμή και εκεί που συμβαίνουν. Άρα αυτό είναι το ένα κομμάτι, το δεύτερο είναι ότι έχει δημιουργηθεί στη Νέα Υόρκη ένα Προξενείο πρότυπο. Αυτό που ξεκίνησε και θα συνεχίσουμε με πάρα πολύ μεγάλη ένταση εφεξής είναι η διαδικασία ψηφιοποίησης των διαδικασιών και σε αυτό έχει πρωτοστατήσει το Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης. Θέλουμε να κάνουμε κι άλλα και πιστεύω ότι η βασική μας δουλειά είναι να  μπορούμε να παρέχουμε υπηρεσίες στους ανα τον κόσμο ομογενείς μας εύκολα, αξιόπιστα και γρήγορα.  Από κεί και πέρα, αυτό που χρειάζεται, αυτό που έχω ως όραμα, αυτό που φαντάζομαι – οποιοσδήποτε έχει καθήσει σε αυτήν την καρέκλα που κάθομαι εγώ είναι σημαντική. Να μην ξεχνάμε ότι αυτή είναι μια εθνική υπόθεση που υπερβαίνει κόμματα  και πρόσωπα, συνομιλείς με την Ιστορία του Εθνους – είναι να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή των ομογενών μας, να μπορέσουμε να τους στηρίξουμε σε όλες τους τις δράσεις, έτσι ώστε το μήνυμα της μητέρας πατρίδας να φτάνει παντού, σε όλα τα σημεία. Αυτό είναι και το δικό μου όραμα και έρχεται να προστεθεί και στη δουλεά που έχουν κάνει όλοι οι προκάτοχοί μου.

ΔΗΜ Φίλιος: Πραγματικά, το Υπουργείο Εξωτερικών όπως και το Υπουργείο Άμυνας πρέπει να έχουν μια υπερκομματική στρατηγική και ο χώρος των Αποδήμων δεν πρέπει να επιτρέπει κομματική εκμετάλλευση. Ωστόσο, ο Απόδημος Ελληνισμός -και μιλώ ως ένας άνθρωπος που ζει στην Αμερική τα τελευταία 30 χρόνια -έχει ένα μεγάλο παράπονο από την πατρίδα, καθώς η Ελλάδα ήταν μια από τις ελάχιστες χώρες που μέχρι πρόσφατα δεν έδινε καθόλου το δικαίωμα συμμετοχής στις εθνικές εκλογές των Ελλήνων μεταναστών. Δεδομένου ότι η Ελληνική Διασπορά είναι δεύτερη σε μέγεθος, ως ποσοστό, μετά την Εβραϊκή, και λαμβάνοντας υπόψη του πολύ μεγάλου βαθμού ανάμιξης των Ελλήνων στα κοινά των δεύτερων πατρίδων τους, αλλά και το γεγονός ότι ο νέος Νομος αποκλείει τουλάχιστον ένα 70% αυτών που βρίσκονται σε ΗΠΑ Καναδά και Αυστραλία, πείτε μας τι μπορεί να γίνει; Γνωρίζω τις ενστάσεις κυρίως κομμάτων, ωστόσο τι μπορεί να γίνει για να αποκτήσουν όλοι οι Απόδημοι τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους χωρίς περιττούς περιορισμούς;

YΦΥΠΕΞ Κατσανιώτης: Καταλαβαίνω απόλυτα αυτό που περιγράψατε και το πώς νοιώθουν αρκετοί απόδημοι για τη μη δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές από τον τόπο διαμονής τους, γιατί για αυτό μιλάμε. Ξέρετε όλο αυτό έχει μια ιστορία, ξεκίνησε σαν μια μεγάλη προσπάθεια που για μένα, εκφράζοντας την προσωπική μου άποψη και την άποψη του κόμματος που συμμετέχω και ήμουν στις συζητήσεις στην Βουλή , είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί.  Οι άνθρωποι που όπως είπατε και πριν έχουν το δικαίωμα ψήφου, θα πρέπει να τους διευκολύνουμε να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους χωρις καμία υποσημείωση. Αυτό που δυστυχώς έγινε, όταν ξεκίνησαν αυτές οι συζητήσεις, είναι να αρχίσουν να μπαίνουν περιορισμοί από άλλα κόμματα.

Αντιλαμβάνεστε ότι για να περάσει και να ισχύσει βασει του Συντάγματός μας η δυνατότητα ψήφου των Ομογενών χρειάζονταν τουλάχιστον 200 ψήφοι στην Βουλή. Συνεπώς, εκ των πραγμάτων οι πιέσεις που ασκήθηκαν ήταν πολλές για να επιτευχθεί αυτός ο αριθμός και να ανοίξει η διαδικασία.

Αν με ρωτάτε προσωπικά, εμένα αυτό με στενοχωρεί και με θλίβει, διότι δεν υπάρχουν ομογενείς α, β ή γ κατηγορίας. Η Ελλάδα στο εξωτερικό είναι άλλη τόση και μια ως τέτοια πρέπει να την βλέπουμε- αλλά δυστυχώς είχαμε αντιδράσεις από κόμματα της Αριστεράς που θεωρούσαν ότι η διαδικασία κατ’ αυτούς δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Το δίλημμα ήταν ξεκαθαρο, να ψηφίσουν οι πρώτοι και να πιέσουμε έτσι ώστε να αλλαξει, ώστε να πάμε στη συνολική συμμετοχή της Ομογένειας στις εκλογές. Το ξαναφέραμε στην Βουλή για δεύτερη φορά, αλλά πάλι δεν πέρασε.

Αυτό που για μένα είναι σημαντικό είναι το εξής: όσοι έχουν το δικαίωμα ψήφου -δυστυχώς δεν το έχουν όλοι-να συμμετάσχουν για να φανεί η δυναμική που υπάρχει και ότι το αίτημα είναι ανοικτό. Δεν θα σταματήσουμε να δουλεύουμε για να βρούμε τρόπους, ώστε να υπάρξουν οι 200 στην Βουλή, ούτως ώστε να έχουν όλοι οι ομογενείς το δικαίωμα να ψηφίζουν. Για μένα αυτό είναι ξεκάθαρο,  αυτό πρέπει να γίνει. Κατανοώ απόλυτα τους Ελληνες ομογενείς που αυτή τη στιγμή νοιώθουν αποκλεισμένοι, καταλαβαίνω την πικρία τους και πιστέψτε με, αν ήταν στο χέρι μας δεν θα υπήρχε τέτοιο πρόβλημα.

ΔΗΜ. Τακετζής:  Είπατε μια φράση «στο εξωτερικό ζουν άλλοι τόσοι Ελληνες». Σίγουρα οι απόδημοι Ελληνες είναι κάτι πολύ σημαντικό για την πατρίδα μας, δεν ξέρω αν άλλες χώρες έχουν Υπουργείο ή Υφυπουργείο Αποδήμων. Γενονός είναι ότι στην Ελλάδα φαίνεται η σημαντικότητα των αποδήμων και ομογενών. Ωστόσο, ποτέ δεν έχουν καταμετρηθεί επακριβώς. Υπάρζουν σκέψεις για μια καταγραφή τους;

YΦΥΠΕΞ Κατσανιώτης : Όπως πολύ σωστά είπατε, έχουμε Υφυπουργείο Απόδημου Ελληνισμού και θα σας πω και κάτι που το βρήκα ψάχνοντας ως Αχαιός. Το Υπουργείο Μετανάστευσης υπήρχε ως σκέψη και ως λογική στην χώρα από το 1908 επί Δημητρίου Γούναρη. Καταλαβαίνετε ότι η σχέση που υπάρχει με τη διασπορά μας ξεκινά από πολύ πριν, έχει περάσει από πολλές φάσεις. Να μην ξεχνάμε ότι για πολλά χρόνια ζούσαμε από την διασπορά σαν μητέρα πατρίδα και τώρα έχουμε φτάσει να έχουμε την τελευταία γενιά των ανθρώπων που έφυγαν στο εξωτερικό λόγω κρίσης.

Ανθρωποι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, που την τελευταία δεκαετία βρίσκονται σε άλλες χώρες. Άρα μιλάμε για τελείως διαφορετικό προφίλ ανθρώπων, Ελλήνων που ζούν στο εξωτερικό. Στόχος μας είναι στα πλαίσιο του μεγάλου έργου της ψηφιοποίησης που θέλουμε να κάνουμε στο ΥΠΕΞ, που αφορά μια σειρά από πράγματα – ένα από αυτά είναι τα Προξενεία μας, που όπως ήδη έχετε διαπιστώσει εδώ προχωράει – ένα άλλο κομμάτι λέγεται Δημόσια Διπλωματία και Μητρώο ανθρώπων που ζούν στο εξωτερικό. Εμείς δεν έχουμε την αρμοδιότητα για το Μητρώο αυτών που θα συμμετάσχουν στις εκλογές, αυτήν την αρμοδιότητα την έχει το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά εμείς έχουμε τη θέληση και τη δυνατότητα να περάσουμε σε μια καταγραφή των ανθρώπων της διασποράς μας, όχι μόνο απαραίτητα γεωγραφική. Θέλουμε να γίνει ένα Μητρώο που να περιέχει χώρους ενασχόλησης, όπως επαγγελματικούς και επιστημονικούς, ώστε να έχουμε πραγματικά μια εικόνα των ανθρώπων, που για μένα είναι οι πρεσβευτές της χώρας μας στην χώρα που ζούν. Αυτό είναι το σημαντικό και αυτό έχουμε πάντα στο μυαλό μας.

ΔΗΜ Τακετζής : Ας μην ξεχνάμε ότι η αρχή του Ελληνικού κράτους, ο Αγώνας της Ανεξαρτησίας ξεκίνησε από τη διασπορά. Η διασπορά έχει ιστορικές βάσεις στο Ελληνικό Εθνος.

YΦΥΠΕΞ Κατσανιώτης: Είναι κομμάτι του, δεν μπορείς να την απομονώσεις, είναι θα λέγαμε το βασικό συστατικό του.

ΔΗΜ Φίλιος: Όσον αφορά την διασπορά, έγινε το 1995 ένα τεράστιο  βήμα με τον Γρηγόρη Νιώτη, στη θέση που είσαστε εσείς σήμερα. Πραγματοποιήθηκε με διακομματική στήριξη το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο του Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη και ιδρύθηκε το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), που έχει και συνταγματικά κατοχυρωθεί ως Σύμβουλος της εκάστοτε κυβέρνησης και της Ελληνικής Πολιτείας γενικότερα για τα ζητήματα του Απόδημου Ελληνισμού. Ένα από τα θύματα της οικονομικής κρίσης ήταν και το ΣΑΕ. Ήδη έχει ψηφισθεί ένας Νόμος για την αναβίωσή του. Τι θα γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση; Είναι ένα θέμα που μας ρωτάνε οι ομογενείς από διάφορες χώρες.

YΦΥΠΕΞ Κατσανιώτης : Όπως  πολύ σωστά είπατε, το ΣΑΕ έχει θεσμοθετηθεί και με Νόμο, πέρα από την συνταγματική του κατοχύρωση στο παρελθόν. Ειμαστε σε μια διαδικασία, όπου όχι η οικονομική αλλά η υγειονομική κρίση πήγε πίσω κάποια πράγματα. Πολύ σύντομα θα έχουμε νέα για αυτό, είναι στις προθέσεις η επαναλειτουργία του ΣΑΕ, είμαστε σε αυτήν την διαδικασία και πολύ σύντομα θα έχουμε πράγματα να σας πούμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΔΗΜ Φίλιος: Ένα άλλο θέμα στο οποίο αναφερθήκατε ακροθιγώς είναι η ψηφιοποίηση. Ο συνάδελφός σας στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής κ. Πιερρακάκης έχει κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά σε αυτόν τον τομέα και τυγχάνει ευρύτερης αναγνώρισης, που ξεπερνά τον χώρο της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, στις υπηρεσίες του Εξωτερικού – αν και το Προξενείο της Νέας Υόρκης έχει αναπτύξει πρωτοποριακή πιλοτική δράση σε αυτόν τομέα – υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν από την έκδοση διαβατηρίου μέχρι την ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών. Δεν θα ήταν εφικτό να γίνει – όπως έχει γίνει με τα ΚΕΠ – για τους Έλληνες του εξωτερικού για μια σειρά υποθέσεών τους που γίνονται με ένα χρονοβόρο τρόπο που παραπέμπει σε άλλες εποχές;

YΦΥΠΕΞ Κατσανιώτης: Κύριε Φίλιο, αναφέρεστε σε μια σειρά από θέματα που όλα έχουν ένα κοινό στόχο, να μπορέσουμε να προσφέρουμε ψηφιακές υπηρεσίες στους ομογενείς μας για μια σειρά υποθέσεων. Δεν σας κρύβω ότι αυτός ήταν ο βασικός μου στόχος, όταν ανέλβα καθήκοντα. Ήδη έχω κάνει τρεις συναντήσεις με τον κ. Πιερρακάκη σε αυτήν την κατεύθυνση. Όπως πολύ σωστά είπατε, σε ένα από τα πέντε Προξενεία που εφαρμόζουν την τεχνολογία “myconsulate” έχει ξεκινήσει και έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Αλλά πέρα από αυτό, εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να κάνουμε περισσότερες δράσεις και οι διαδικασίες που γίνονται αυτήν την στιγμή στο Ειδικό Ληξιαρχείο, να γίνονται ηλεκτρονικά. Θα πρέπει οι Ελληνες ομογενείς  να έχουν ειδική πρόσβαση –  πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι – στο gov.gr, ώστε να έχουν ψηφιακά πρόσβαση όπως ο κάθε πολίτης στην Ελλάδα. Επίσης συζητούμε την απλοποίηση ανανέωσης διαβατηρίων. Είμαστε πολύ κοντά. Κάναμε ήδη κοινή σύσκεψη με τον κ. Πιτσιλίδη της ΑΑΔΕ για την εύκολη έκδοση ΑΦΜ, έτσι ώστε από αυτήν τη διαδικασία να μπορούν να εκδίδονται κωδικοί taxisnet για την πρόσβαση των ομογενών μας στο gov.gr. Είναι πράγματα που είναι δρομολογημένα και πολύ σύντομα θα μπορέσουμε πραγματικά να έχουμε αποτέλεσμα. Όπως είπατε και εσείς πολύ σωστά, το ψηφιακό άλμα στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγάλο σε σχέση με την εξυπηρέτηση των πολιτών και θέλουμε σε αυτό το θέμα να έχει και η ομογένεια την δική της διευκόλυνση.

ΔΗΜ Τακετζής : Να έρθουμε λίγο στα δικά μας, στα ΜΜΕ. Εδώ το Cosmos FM είναι ένας μη κερδοσκοπικός κοινωφελής Οργανισμός, είναι ένα κομμάτι της Ομογένειας χωρίς εμπορικό ιδιοκτήτη. Τον Φεβρουάριο κλείνουμε 35 χρόνια λειτουργίας, όπου με την υποστήριξη των ομογενών μας και των χορηγών μας προσπαθούμε να γίνουμε μια γέφυρα μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και ΗΠΑ και την τελευταία δεκαετία, μέσω του διαδικτύου, να μεταφέρουμε και στην Ελλάδα τα τεκταινόμενα της  Ομογένειας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω λόγω και της πείρας σας στα ΜΜΕ, πώς βλέπετε τα ομογενειακά ΜΜΕ στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο;

YΦΥΠΕΞ Κατσανιώτης : Κατ’ αρχήν να σας ευχηθώ να τα εκατοστήσετε. Πέρα από την επαγγελματική μου ιδιότητα στα ΜΜΕ στο παρλεθόν, είχα την ευθύνη για δυόμισι χρόνια των ΜΜΕ στο εξωτερικό ως Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Θεωρώ ότι ο ρόλος των ομογενειακών ΜΜΕ είναι σημαντικότατος, είναι ο τρόπος ενημέρωσης της Ομογένειας για τα πράγματα που την ενδιαφέρουν. Πέρα από την  τεχνολογία που αλλάζει τον τρόπο πρόσβασης – εμείς ψάχουμε πολλές φορές την είδηση στο διαδίκτυο και νομίζουμε πως έχουμε ενημερωθεί – το ραδιόφωνο και η εφημερίδα έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, να μπορεί να μας δίνει συνολικά τις ειδήσεις που υπάρχουν και μας αφορούν. Οπότε για μένα η ύπαρξη και λειτουργία τέτοιων δράσεων είναι σημαντική για τους Ελληνες της διασποράς. Έχει βέβαια και άλλη διάσταση. Να μαθαίνουμε  στην Ελλάδα με ένα «κλικ» τι συμβαίνει στην Ομογένεια, που και αυτό είναι σημαντικό. Αλλά μην υποτιμούμε τη συνολική, τη σφαιρική ενημέρωση που δίνουν τέτοια μέσα στην Ομογένεια για θέματα της καθημερινότητάς τους, που είναι αδύνατο να τα δώσει ένα ΜΜΕ από την Ελλάδα το οποίο αναμεταδίδεται στην Αμερική.

ΔΗΜ Φίλιος : Επειδή το ελληνικό κράτος δεν έχει αξιοποιήσει στο σημείο που θα μπορούσε τον Απόδημο Ελληνισμό – αν και έγιναν προσπάθειες με την ίδρυση του ΣΑΕ, αλλά και με τα δίκτυα επιστημόνων και δημοσιογράφων, θα παρακαλούσαμε – δεδομένου ότι προέρχεστε από το χώρο της Επικοινωνίας – όπως τα ομογενειακά ΜΜΕ επωφελούνται από το αγγελιόσημο, όπως η ΕΣΗΕΑ  και τα επαρχιακά ΜΜΕ στην Ελλάδα. Κάτι πρέπει να γίνει και με τα ομογενειακά ΜΜΕ, διότι πολλά εξ αυτών αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης στις σημερινές εξαιρετικά ανταγωνιστικές συνθήκες. Και αυτό έχει να κάνει και με την διαιώνιση της ελληνικής γλώσσας και κληρονομιάς. Αυτή είναι η αποστολή όλων των ομογενειακών ΜΜΕ. Ωστόσο, πρέπει να δημιουργήσουν μια διαδραστική επαφή με το κέντρο και να υποστηριχθούν οικονομικά με κάποιο τρόπο.

YΦΥΠΕΞ Κατσανιώτης : Θα συμφωνήσω μαζί σας. Θεωρώ ότι είναι κομμάτι της συνολικής προσπάθειας. Είναι ένα κομμάτι στο παζλ της αξιοποίησης και της προώθησης της γλώσσας, του πολιτισμού, της συνοχής, της ενημέρωσης της Ομογένειάς μας και ως τέτοια θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε. Παλαιότερα, το  Υπουργείο Τύπου είχε την ευθύνη για τα ομογενειακά ΜΜΕ, στη συνέχεια το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, τώρα ένα μεγάλο κομμάτι των ανθρώπων που ήταν τότε  στο Υπουργείο Τύπου, οι τότε Σύμβουλοι Επικοινωνίας και νυν Υπεύθυνοι της Δημόσιας Διπλωματίας  έχουν μεταφερθεί πλέον στο ΥΠΕΞ. Πρέπει σίγουρα να δούμε πώς θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο – πολλές φορές δεν είναι ο οικονομικός ο μόνος τρόπος ενίσχυσης – τα ανα τον κόσμο ομογενειακά ΜΜΕ. Είναι εργαλεία συνοχής και προώθησης γλώσσας και πολιτισμού και πρέπει να είναι στην πρώτη μας προτεραιότητα.

ΔΗΜ Φίλιος: Βρίσκεστε εδώ για τον Οικουμενικό Πατριάρχη, σε μια συγκυρία επιθετικής πολιτικής της Τουρκίας. Πέρα από την ενίσχυση της Άμυνας που την βλέπουμε, πώς νομίζετε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα ο Απόδημος Ελληνισμός, ιδιαίτερα σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, που διαδραματίζουν ένα καταλυτικό ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι;

YΦΥΠΕΞ Κατσανιώτης : Ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια είναι προφανής. Από την άλλη, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει δείξει ότι κινείται γρήγορα σε πολλά επίπεδα, έτσι ώστε να μπορέσει να διευρύνει τις σχέσεις της με συγκεκριμένες χώρες, να εφαρμόσει εργαλεία στην άσκηση πολιτικών και στην ασφάλειά της.  Είδαμε ότι μετά την ελληνογαλλική συμφωνία, η Τουρκία μέσω των δηλώσεών της έγινε πιο επιθετική. Όταν ανακοινώθηκε και η νέα πενταετής συμφωνία με τις ΗΠΑ, η Τουρκία συνέχισε στο ίδιο μοτίβο. Αντιλαμβάνομαι τον εκνευρισμό τους και μάλιστα – αν είδατε – η προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Τσαβούσογλου προς τον κ. Δένδια, πριν δύο-τρεις ημέρες, ξεπερνά κάθε όριο. Όμως, η Ελλάδα θα συνεχίσει σε πολλά επίπεδα, θα δημιουργήσει συμμαχίες με βάθος, θα φροντίζει την ασφάλεια της και θα κινείται αξιοπιώντας σε όλα τα επίπεδα όλους τους ανθρώπους, τις οργανώσεις και την ανά τον κόσμο διασπορά της. Αντιλαμβάνεστε το ρόλο της δικής σας Ομογένειας εδώ στην Αμερική. Ήταν πάντα αυτή που πρωτοστατούσε στα δίκαια αιτήματα της Ελλάδας και της Κύπρου και αυτό συνεχίζει να κάνει και τώρα. Είμαι σίγουρος, το έζησα και χθες στην εκδήλωση που διοργανώθηκε προς τιμή του Πατριάρχη, παρουσία του πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Pompeo.

ΔΗΜ Τακετζής : Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελληνική Ομογένεια στις ΗΠΑ έχει το προνόμιο αλλά και την μεγάλη ευθύνη, επειδή βρίσκεται στη χώρα που έχει ηγετικό ρόλο στη Δύση και η επιρροή της Ομογένειας στην αμερικανκή πολιτική είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα.

ΔΗΜ Φίλιος: Φθάνοντας στο τέλος αυτής της σύντομης, αλλά ενδιαφέρουσας συνέντευξης, θα θέλαμε να απευθύνετε ένα μήνυμα προς τον απόδημο Ελληνισμό.

YΦΥΠΕΞ Κατσανιώτης : Η Ελλάδα που ζει εκτός Ελλάδας – που για μένα είναι το μεγάλο κομμάτι προς αξιοποίηση – να νοιώσει κοντά μας, να νοιώσει ως δυναμικό κομμάτι εκπροσώπησης του Ελληνισμού. Το κάνει πάντα, το έκανε πάντα, αυτό που θέλουμε είναι να συνεχίσει να το κάνει με την ένταση και τον τρόπο που το κάνει. Αυτό που χρειαζόμαστε αυτήν την στιγμή είναι ο κάθε Έλληνας της Ομογένειας να είναι ο πρεσβευτής της Ελλάδας παντού. Το έκανε πάντα, το κάνει τώρα, θα το κάνει και στο μέλλον και αυτό μάς κάνει δυνατούς όλους.

ΔΗΜ Φίλιος: Να ευχαριστήσουμε θερμά τον Υφυπουργό, αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ.Ανδρέα Κατσανιώτη από την Αχαϊα, από τα ηρωϊκά Καλάβρυτα, στην πρώτη του επίσκεψη στις ΗΠΑ με την  επίσημη ιδιότητα του.

ΔΗΜ Τακετζής : Χαιρόμαστε πάρα πολύ για αυτήν την συνάντηση, πιστεύουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο Κοινωφελής Οργανισμός GAEPIS και ο ραδιοσταθμός Cosmos FM θα βρίσκονται δίπλα σας, προσωπικά στο έργο σας, αλλά και για τα εθνικά θέματα της Ελλάδας. Σας ευχαριστώ πολύ.

YΦΥΠΕΞ Κατσανιώτης : Εγώ σας ευχαριστώ. Ήταν μια σημαντική, μια σπουδαία μέρα που βρίσκομαι εδώ ανάμεσά σας και επίσης μια σπουδαία επίσκεψη, καθώς θα είμαστε και στα Θυρανοίξια του Αγίου Νικολάου, σε ένα τόπο που ενώνει, που δίνει ελπίδα, προοπτική, προσδοκία για τους απαναταχού Ελληνες.