Συνάντηση με τον Επίτροπο Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φώτη Φωτίου

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Κύπριο ομόλογό του, Επίτροπο Προεδρίας Φώτη Φωτίου και συζήτησαν τρόπους για την περαιτέρω διεύρυνση του Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου για θέματα Διασποράς.

Μεταξύ άλλων συμφώνησαν:

  • την εντατικοποίηση των τριμερών συνεργασιών  με χώρες όπως Ισραήλ, Αίγυπτος, Αρμενία και Λίβανος και την ενίσχυσή τους με νέες δράσεις και πρωτοβουλίες
  • την σύσταση υπηρεσιακής επιτροπής, που θα συντονίσει τη δημιουργία ενός μητρώου ακαδημαϊκών της διασποράς
  • Το προγράμματος «Νόστος» για την απόδημη νεολαία το οποίο συνδιοργανώνουν τα αρμόδια Υπουργεία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου να διεξαχθεί το 2022 στην Γαλλία
  • Εξειδικεύτηκαν οι δράσεις που θα πλαισιώσουν τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Εκδηλώσεις που θα έχουν ως επίκεντρο το Τορόντο του Καναδά.

Μετά τη συνάντησή τους ο κ. Κατσανιώτης δήλωσε τα εξής: «Χαίρομαι που βρίσκομαι στην αδελφή Κύπρο και συναντήθηκα με τον ομόλογό μου και αγαπητό φίλο Επίτροπο Προεδρίας κ. Φ. Φωτίου. Όπως προανέφερε και ο κύριος Επίτροπος κατά τη συνάντησή μας είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε την πορεία της μέχρι τώρα συνεργασίας μας, να συζητήσουμε για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των χωρών μας σε θέματα αποδήμων και να εξετάσουμε την από κοινού ανάληψη πρωτοβουλιών και νέων δράσεων στους τομείς της νεολαίας και του πολιτισμού. Ανταλλάξαμε απόψεις για τα τριμερή σχήματα συνεργασιών που έχουμε ήδη αναπτύξει με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Αρμενία.  Διερευνήσαμε επίσης τη δυνατότητα για περαιτέρω επέκταση της συνεργασίας των χωρών μας και με άλλες χώρες, και ειδικότερα με το Λίβανο. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επαναλάβω εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης την πλήρη στήριξή μας στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι αρωγός στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Μεγαλονήσου στη βάση των αποφάσεων του ΣΑ και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ολόψυχα τον αγαπητό Φώτη για την παραγωγική συζήτηση που είχαμε καθώς και για την εξαιρετική φιλοξενία που μου έχει επιφυλάξει στην Κύπρο».

Ο κ. Φωτίου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είναι ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζω σήμερα εδώ στην Κύπρο, εδώ στο Προεδρικό Μέγαρο τον νέο υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιο για θέματα αποδήμων, τον αγαπητό μου φίλο Ανδρέα Κατσανιώτη. Είχαμε την ευκαιρία σήμερα, με την παρουσία και των συνεργατών μας να συζητήσουμε ξανά τις προτεραιότητές μας και τους στόχους της συνεργασίας μας όσον αφορά τον απόδημο ελληνισμό».