Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά 90.1”

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά 90.1”

IMG_4703-1-scaled

Στις τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να ενισχύσει τους δεσμούς με τον Απόδημο Ελληνισμό και να αναστρέψει το brain drain των προηγούμενων ετών μετατρέποντάς το σε brain gain αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90.1» και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως:  «Η κυβέρνηση της ΝΔ  είναι αυτή που άνοιξε την πόρτα για την συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους.  Όπως έχει δείξει και ο πρωθυπουργός το θέμα της Διασποράς είναι ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα για δύο λόγους. Για πρώτη φορά η ομογένειά μας θα έχει την δυνατότητα να συμμετέχει στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους.  Μιλάμε για αυτούς που έχουν το δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα και εμείς τους διευκολύνουμε για να ψηφίσουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης να αντιστρέψει το brain drain των προηγούμενων ετών σε brain gain. Το είδαμε αυτό και από το περιεχόμενο των επαφών που είχε ο πρωθυπουργός με νέους που ζουν και εργάζονται στην Μ. Βρετανία».

Αναφορικά με τους τρόπους που θα επιτευχθεί η επιστροφή του σπουδαίου ανθρώπινου δυναμικού που έφυγε από την χώρα τα χρόνια της κρίσης υπογράμμισε: «Έχουμε καταφέρει και αυξάνουμε τον εθνικό πλούτο μέσα από επενδύσεις που αυτό είναι σημαντικό γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Παράλληλα ενισχύουμε τις διαδικασίες αξιοκρατίας και διαφάνειας. Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι οι αιτίες του brain drain είναι η οικονομική κρίση και η έλλειψη αξιοκρατίας και ευκαιριών. Άρα κυρίως μέσα από τη ψηφιοποίηση του δημοσίου, μέσα από αυτού του τύπου την ψηφιακή διαφάνεια τους δείχνουμε ότι η χώρα αλλάζει. Ταυτόχρονα βλέπουμε ότι μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού οι οποίες θέλουν εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό έρχονται και επενδύουν στην Ελλάδα, είναι και αυτό ένα σημαντικό κομμάτι για αυτούς τους ανθρώπους να επιστρέψουν στη χώρα.  Παράλληλα, υπάρχουν συμπατριώτες μας που δουλεύουν στο εξωτερικό και έχουν εμπειρία σε τομείς και αγορές ίσως πιο  προηγμένες από εμας. Το να επιστρέψουν και να μπολιάσουν με την εμπειρία, τις γνώσεις και τις προσλαμβάνουσες που έχουν είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα»

Σχετικά με την ανάγκη μαζικής συμμετοχής των ομογενών στις επόμενες εθνικές εκλογές, είπε:  «Μόλις ξεκίνησε η ενημερωτική καμπάνια του υπουργείου Εσωτερικών. Στόχος είναι η ενημέρωση των ελλήνων του εξωτερικού για τη δυνατότητα που έχουν, η ενημέρωση τους για τον τρόπο εγγραφής στο σχετικό μητρώο  έτσι ώστε να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ενημέρωση θα υπάρξει και από εμάς απευθείας στις κοινότητες των απόδημων. Δεν θα κουραστώ να λεω είναι ότι άνοιξε μια χαραμάδα. Οι Έλληνες ομογενείς που έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν πρέπει να το κάνουν μαζικά για να δείξουν ότι θέλουν να συμμετέχουν στην διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για την Μητέρα Πατρίδα. Και μην ξεχνάτε και κάτι ακόμα σημαντικό, θα υπάρχουν και βουλευτές ομογενείς στη νέα Βουλή. Άρα οι βουλευτές απόδημων, η συμμετοχή και εμείς που πιστεύουμε ότι θα πρέπει να μην υπάρχουν ομογενείς δύο ταχυτήτων, πιστεύω ότι θα δημιουργήσουμε ένα νέο πολιτικό δεδομένο στη επόμενη Βουλή». Παράλληλα, τόνισε πως Οι προξενικές μας αρχές ήδη έχουν ενημερωθεί και είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε ερώτημα υπάρξει από την πλευρά των ομογενών. Από εκεί και πέρα ποσοτικά στοιχεία για την συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές είναι πολύ νωρίς για να υπάρχουν. Ο κύριος όγκος των ομογενών που αυτη τη στιγμή φαίνεται να έχει το δικαίωμα συμμετοχής είναι στην Ευρώπη. Δυστυχώς με τις προϋποθέσεις που έχουν μπει ένα μεγάλο κομμάτι της ομογένειας μας στην Αμερική και την Αυστραλία θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να εγγραφεί και να συμμετάσχει στις εκλογές».

Αναφορικά με το θέμα των συντάξεων των Βορειοηπειρωτών ο υφυπουργός Εξωτερικών παρέπεμψε στον προϋπολογισμό για το 2022 υπενθυμίζοντας παράλληλα την σχετική προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την άρση «της τεράστιας αδικίας που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος, σχετικά με την προγραμματισμένη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Ρωσία, ο κ. Κατσανιώτης επεσήμανε πως η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει μια ενεργητική, πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. «Οι επαφές είναι συνεχείς και φαίνεται πως έχουν αποτέλεσμα» είπε για να προσθέσει «Οι ομογενείς μας στη Ρωσία είναι ένα δυναμικό κομμάτι. Σχεδιάζουμε επιπρόσθετες δράσεις για την ενίσχυση των προγραμμάτων ελληνομάθειας κυρίως στις κοινότητες απόδημων που ζουν στην Νότια Ρωσία».