Συνέντευξης στη δημόσια ραδιοφωνία της Αυστραλίας, SBS

Συνέντευξης στη δημόσια ραδιοφωνία της Αυστραλίας, SBS

ΥΠΕΞ-ΔΡΑΣΕΙΣ-21

Τον καταλυτικό ρόλο της δυναμικής Ελληνικής κοινότητας Αυστραλίας στην διαμόρφωση ισχυρών δεσμών φιλίας Ελλάδας – Αυστραλίας επισήμανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης κατά την συνέντευξή του στη δημόσια ραδιοφωνία της Αυστραλίας, SBS, και στον δημοσιογράφο Θέμη Καλλό.  Ο κ. Κατσανιώτης υπογράμμισε την εξαιρετική σχέση που έχει με τον πρέσβη της Αυστραλίας στην Ελλάδα Α. Σπύρου και αναφέρθηκε στα προγράμματα συνεργασίας που προωθούν στον τομέα της Διασποράς.

Μεταξύ άλλων, μίλησε για την επανέναρξη του επιτυχημένου προγράμματος της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας Αυστραλίας» που υλοποιείται από το 2015 και δίνει την δυνατότητα σε έλληνες απόφοιτους πανεπιστημίων να κάνουν την πρακτική τους άσκηση σε επιχειρήσεις της Αυστραλίας. Ο Υφυπουργός τόνισε επίσης ότι αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα η επίσκεψή του στην Αυστραλία προκειμένου να συναντηθεί με τις ομογενειακές κοινότητες.

Παράλληλα, ενημέρωσε πως οι συζητήσεις μεταξύ των δύο κρατών για την σύναψη σύμβασης αποφυγής διπλής φορολόγησης βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο εκτιμώντας ότι εντός του 2022 οι σχετικές διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί.

Επιπροσθέτως, ο κ. Κατσανιώτης αναφέρθηκε στο μεγάλο project του ΥΠΕΞ για την ψηφιοποίηση των διπλωματικών αρχών που θα επιτρέψει στους απόδημους Έλληνες να συναλλάσσονται με την δημόσια διοίκηση εύκολα και γρήγορα.

Παράλληλα, τόνισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ θέσπισε νόμο για την διευκόλυνση των αποδήμων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Αναφορικά με τα προσκόμματα που έθεσαν στην διαδικασία τα κόμματα της Αριστεράς ανέφερε: «Αντιλαμβάνομαι την πίκρα όσων δεν θα διευκολυνθούν. Αλλά έστω και έτσι έγινε η αρχή.  Για πρώτη φορά θα έχουμε ομογενείς εκλεγμένους στην Βουλή των Ελλήνων. Θα είναι η φωνή των απόδημων Ελλήνων στην Βουλή και μαζί με τους απόδημους θα γίνουν καταλύτες ώστε στην επόμενη Βουλή να άρουμε όλοι μαζί τους περιορισμούς που έβαλαν τα κόμματα της Αριστεράς. Ας είναι αυτή η Βουλή η αρχή και η επόμενη εκείνη που θα επιτρέψει σε όλους τους απόδημους να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους» είπε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε και στην μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση για τον επαναπατρισμό των συμπατριωτών μας που έφυγαν στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης αναζητώντας καλύτερο μέλλον. «Η αναστροφή της κατάστασης έχει ήδη ξεκινήσει. Εχει σταματήσει το brain drain και δημιουργούνται οι συνθήκες για την ενίσχυση του brain gain. Αυτό το έχουμε καταφέρει με αύξηση του εθνικού πλούτου της χώρας, μέσα από την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται πολλές και καλές θέσεις εργασίας. Παράλληλα ενισχύουμε τις διαδικασίες αξιοκρατίας και διαφάνειας. Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι οι νέοι μας έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια λόγω της οικονομική κρίση και της έλλειψη αξιοκρατίας και ευκαιριών. Σήμερα λοιπόν η Ελλάδα αλλάζει και αναπτύσσεται. Έχει αφήσει πίσω της την κρίση. Έχει αφήσει πίσω τον κακό της εαυτό. Η Ελλάδα προχωράει» επισήμανε.