Συνέντευξη στην κυπριακή εφημερίδα “Πολίτης”

Συνέντευξη στην κυπριακή εφημερίδα “Πολίτης”

ΥΠΕΞ-ΔΡΑΣΕΙΣ-1 (1)
  • Ποιος ήταν ο σκοπός της επίσκεψής σας στην Κύπρο;

Βασικός σκοπός της επίσκεψης είναι η εμβάθυνση της άριστης συνεργασίας που έχουμε με τον επίτροπο Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου για τα θέματα διασποράς και ομογένειας. Έχουμε κάνει μαζί μια σειρά από δράσεις και συμμετείχαμε σε τριμερείς συναντήσεις όπως αυτή της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα. Μάλιστα, ένα από τα δύο μνημόνια συνεργασίας που υπογράφτηκαν από τις τρεις χώρες αφορούσε τη διασπορά και το πρόγραμμα «Νόστος». Στο κοινό ανακοινωθέν αναφερόμαστε σε νέες δράσεις που αφορούν τη διασπορά.

  • Όπως…

Όπως η εντατικοποίηση των τριμερών συνεργασιών με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο, όπως Ισραήλ, Αίγυπτος, Αρμενία και Λίβανος, αλλά και η ενίσχυσή τους με νέες δράσεις και πρωτοβουλίες. Επίσης, η σύσταση υπηρεσιακής επιτροπής, που θα συντονίσει τη δημιουργία ενός κοινού μητρώου ακαδημαϊκών της διασποράς. Έχουμε συναποφασίσει ακόμη -σε συνεργασία και με την υπουργό Διασποράς της Αιγύπτου- το επιτυχημένο πρόγραμμα «Νόστος» για την απόδημη νεολαία να διεξαχθεί το 2022 στη Γαλλία. Παράλληλα, εξειδικεύσαμε τις δράσεις που θα πλαισιώσουν τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

  • Τι είναι το πρόγραμμα «Νόστος»;

Το «Νόστος» είναι ένα πρόγραμμα φιλοξενίας, που φέρνει κοντά νέους της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου. Φιλοδοξούμε μέσα από τα μάτια των νέων μας να αναδείξουμε και να ενισχύσουμε την ήδη στενή συνεργασία των χωρών μας. Στην προηγούμενη φάση συμμετείχαν απόδημοι νέοι οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους και παράλληλα να ταξιδέψουν σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο, γνωρίζοντας την ιστορία και τον πολιτισμό τους. Όπως σας είπα, το «Νόστος» 2022 θα γίνει στη Γαλλία. Από τη Μασσαλία μέχρι την Αλεξάνδρεια, την Κύπρο μέχρι την Ελλάδα, είμαστε χώροι του εμπορίου με ανοικτό πνεύμα λόγω της θάλασσας.

  • Είναι κάτι αντίστοιχο του Erasmus;

Δεν είναι τόσο σκληρά θεσμοθετημένο στην εκπαιδευτική λογική, όπως το Erasmus που αφορά όλη την Ευρώπη. Το πρόγραμμα «Νόστος» βασίζεται περισσότερο στη διασπορά και δεν είναι τυχαίο που επιλέξαμε τη Γαλλία για το 2022, καθώς εκεί βρίσκεται ένα σημαντικό κομμάτι της ομογένειάς μας. Εξάλλου, υπάρχουν και στρατηγικές σχέσεις των τριών χωρών με τη Γαλλία και άρα έρχεται να συμπληρώσει αυτή τη συνεργασία που υπάρχει στην περιοχή μας.

  • Είστε επικεφαλής της δημόσιας διπλωματίας του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Ποιος είναι ο ρόλος της δημόσιας διπλωματίας σήμερα;

Η δημόσια διπλωματία είναι ο μηχανισμός επικοινωνίας με τους πολίτες άλλων χωρών ώστε να προβάλλουμε τις αξίες, τις ιδέες, τις επιδιώξεις και τις πολιτικές μας. Ως χώρες, Ελλάδα και Κύπρος διαθέτουμε τεράστια αποθέματα ήπιας ισχύος, όπως είναι η ιστορία μας, ο πολιτισμός, η δημοκρατία, η διασπορά, η φιλοξενία, η παιδεία κ.ά. που μας επιτρέπουν να δομήσουμε ένα ελκυστικό «αφήγημα». Ένα «αφήγημα» που προωθούμε με τα παραδοσιακά κανάλια και με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, όπως είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για παράδειγμα, τι πιστεύει η βρετανική κοινή γνώμη για τα γλυπτά του Παρθενώνα και τι θέλουμε να της πούμε; Μιλάμε για το διαχρονικό αίτημα επιστροφής των γλυπτών στον φυσικό τους χώρο και το πώς εμείς μπορούμε μέσα από τη δημόσια διπλωματία να πείσουμε τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου για τη σημασία που έχει για εμάς το θέμα αυτό. Οι μεγάλες ελληνικές κοινότητες του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να παίξουν έναν ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Εξάλλου, η διασπορά είναι μια γέφυρα ανάμεσα στη χώρα προέλευσης και στη χώρα διαμονής και η δημόσια διπλωματία αφορά την κοινή δράση των διασπορών μιας χώρας.

  • Σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα η διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού των προξενείων της Ελλάδας στο εξωτερικό;

Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο πλήρους ψηφιοποίησης των περίπου 130 διπλωματικών μας αρχών ανά τον κόσμο, ώστε να εξυπηρετούμε τους απόδημους εύκολα, γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατικές ταλαιπωρίες. Για να σας δώσω να καταλάβετε εντός λίγων μηνών όλοι οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό θα εξυπηρετούνται εξ αποστάσεως για έκδοση: πιστοποιητικών, ληξιαρχικών πράξεων, διαβατηρίων, στρατολογικών κ.ά. θεμάτων. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν να λειτουργούν τα προξενεία μας, αλλά θα απλοποιείται και θα γίνεται πιο εύκολη μια διαδικασία, ώστε ο πολίτης να εξασφαλίζει όλα τα έγγραφα που χρειάζεται και να πηγαίνει στο προξενείο μόνο για να υπογράψει. Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να προσφέρουμε στους ομογενείς όλες τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους Έλληνες πολίτες μέσω του gov.gr.

  • Τελικά, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα ψηφίσουν οι απόδημοι στον τόπο διαμονής τους;

Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης της ΝΔ ψηφίστηκε ο νόμος που για πρώτη φορά ανοίγει την πόρτα ώστε Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Στο ερώτημα αν αυτός ο νόμος είναι ο νόμος που θα θέλαμε σας απαντώ «όχι». Η δική μας πρόταση και δέσμευση ήταν να διευκολύνουμε το σύνολο των ομογενών μας που έχουν δικαίωμα ψήφου να το ασκούν εξ αποστάσεως. Δυστυχώς, τα κόμματα της Αριστεράς έβαλαν μια σειρά από προσκόμματα και προϋποθέσεις, που αφήνουν αρκετούς συμπατριώτες μας εκτός διαδικασίας. Προϋποθέσεις που ψαλιδίζουν τη δημοκρατία.

Τώρα, όμως, ο αγώνας στρέφεται στην πλήρη εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου, εξαντλώντας τις πολλές δυνατότητες που προσφέρει. Η σχετική ενημερωτική καμπάνια του Υπουργείου Εσωτερικών ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες και εκτιμώ ότι τους επόμενους μήνες θα έχουμε ασφαλή στοιχεία για τη συμμετοχή των ομογενών μας στις επόμενες εθνικές εκλογές. Καλούμε, όμως, και τους συμπατριώτες μας στο εξωτερικό να προβούν στην ανάλογη κινητοποίηση και να εγγραφούν στη σχετική πλατφόρμα apodimoi.gov.gr