Υπογραφή σύμβασης για την ενεργειακή αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών

Υπογραφή σύμβασης για την ενεργειακή αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών

Υπεγράφη, σήμερα Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου, η σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών (Ρίου) μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της ΚΤΥΠ και της αναδόχου εταιρείας «Τομή».

Πρόκειται για το πρώτο νοσοκομείο που αναβαθμίζεται, ενώ θα ακολουθήσουν σύντομα άλλα τέσσερα, στην Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία. Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 20 έργα ενεργειακής αναβάθμισης νοσοκομείων και άλλων υποδομών υγείας, τα περισσότερα εξ αυτών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συνολικού προϋπολογισμού 64 εκ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Το «παρών» κατά την υπογραφή της σύμβασης έδωσε και ο βουλευτής Αχαΐας και Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης ο οποίος δήλωσε: «Η υπογραφή της σύμβασης για την ενεργειακή αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών αποτελεί το επιστέγασμα των συντονισμένων προσπαθειών που κατέβαλα το προηγούμενο διάστημα τόσο ως βουλευτής Αχαΐας όσο και ως Υφυπουργός Εξωτερικών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΚΤΥΠ Αθανάσιο Γιάνναρη και τον πρόεδρό της Τιμολέων Κατσίπο που ανταποκρίθηκαν στο δίκαιο αίτημα. Η ενεργειακή αναβάθμιση των υγειονομικών δομών της Αχαΐας είναι ένα από τα πολλά και σημαντικά έργα που θα αναβαθμίσουν τον τόπο μας».

Να σημειωθεί ότι το έργο προβλέπει την αναβάθμιση τεσσάρων κτιρίων του Νοσοκομείου Ρίου και ειδικότερα:

Οικοδομικές εργασίες

  • Κατασκευή θερμοπρόσοψης στις εξωτερικές επιφάνειες των θερμαινόμενων χώρων και αντιρηγματικού σοβά στις υπόλοιπες επιφάνειες του κατακόρυφου κελύφους τριών κτιρίων.  
  • Αντικατάσταση της στεγάνωσης και προσθήκης θερμομόνωσης στα δώματα δύο κτιρίων Β και C.
  • Αντικατάσταση του συνόλου των εξωτερικών πεπαλαιωμένων κουφωμάτων τριών κτιρίων από σύγχρονα με θερμομονωτικές ιδιότητες.

Ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες       

  • Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/κλιματισμού τριών κτιρίων.
  • Ηλιοθερμικό συγκρότημα με  550 τ.μ. ηλιακών συλλεκτών και 8 θερμοδοχείων νερού χωρητικότητας 5.000 έκαστο ήτοι 40.000 λίτρων και διασύνδεση αυτών με τις αντλίες θερμότητας ως συμπληρωματική πηγή.
  • Αντικατάσταση και αναβάθμιση Κεντρικών Κλιματιστικών Μονάδων σε τρία κτίρια.
  • Αντικατάσταση λαμπτήρων φθορισμού με LED σε τρία κτίρια.
  • Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης κτιρίων και τοποθέτηση ρυθμιστών στροφών στους κυκλοφορητές νερού ψύξεως/θερμάνσεως.
  • Νέος ατμολέβητας δυναμικότητας 8 τόνων ατμού/h
  • Αντλία θερμότητας ψύξης/θέρμανσης, αναβάθμιση

Επίσης στο αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνονται η εκπόνηση ενεργειακού ελέγχου και ενεργειακής επιθεώρησης μετά το πέρας των παρεμβάσεων, καθώς και η εκπόνηση μελέτης οργάνωσης και πιστοποίηση του συστήματος διαχείρισης κατά ISO 50001, από διαπιστευμένο φορέα.