“Τα σχολεία μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν’’

“Τα σχολεία μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν’’

ΥΠΕΞ-ΔΡΑΣΕΙΣ-35

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, υφυπουργός Εξωτερικών, και Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία και τη μετάλλαξη Όμικρον προκαλώντας εκτόξευση κρουσμάτων λίγες ώρες πριν το άνοιγμα των σχολείων.

«Τα σχολεία μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν . Ζούμε σε ένα νέο κύμα της πανδημίας. Πρέπει όλοι να αποφασίσουμε αν είναι σημαντικό να λειτουργήσουν τα σχολεία. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι, και ότι με τα νέα πρωτόκολλα μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν. Όταν ήταν ανοιχτά, δεν ήταν σημεία υπερμετάδοσης. Τα σχολεία θα ανοίξουν, όπως και σε όλη την Ευρώπη, και είμαι βέβαιος ότι μέσα από τη διαδικασία και τα πολλά τεστ, τα πράγματα θα πάνε καλά. Η διαδικασία των πολλών τεστ μας προφυλάσσει. Αυτό θα γίνει στα σχολεία. Οι μαθητές έχουν δείξει ότι τηρούν μέτρα και αποστάσεις, άρα νομίζω ότι δεν έχουμε κάτι να φοβόμαστε, απλά χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί», ανέφερε ο κ. Κατσανιώτης.

«Το 50 +1 είναι ένα πρωτόκολλο που δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη». Το να κλείνουν τμήματα όταν τα κρούσματα φτάνουν στο 50 + 1 δεν είναι απόφαση των ειδικών, αλλά κυβερνητική απόφαση. Αυτό το έχουν πει μέλη της επιτροπής. Η δική μας πρόταση είναι συνολική. Το τελευταίο μίλι του 2021 μάς άφησε 15.952 απώλειες. Η χώρα μας είναι δύο φορές πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκους. Άρα κάτι δεν έχει γίνει καλά. Εμείς λέμε ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια. Το 50 +1 είναι ένα πρωτόκολλο που δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη, είναι ένα σύστημα που δίνει πάρα πολλά κρούσματα», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ηλιόπουλος. «Από την αρχή είπαμε ότι τα τμήματα πρέπει να κλείνουν στο πρώτο ή δεύτερο κρούσμα. Δεύτερον, πρέπει να υπάρχει συνταγογράφηση των τεστ, είναι ευρωπαϊκός κανόνας. Γιατί δε δίνετε άδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους;», πρόσθεσε ο ίδιος.