Χαιρετισμός στην εκδήλωση της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας

Χαιρετισμός στην εκδήλωση της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας

ΥΠΕΞ-ΔΡΑΣΕΙΣ

Αγαπητέ Πρόεδρε της Ομοσπονδίας,
Αγαπητοί Πρόεδροι των Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας,
Κυρίες και κύριοι,

Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή και χαρά η ευκαιρία να χαιρετίσω ως Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, την εκδήλωσή σας για το νέο έτος.

Η Ελληνική Διασπορά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του νεοελληνικού κράτους. Συγκεκριμένα, οι παροικίες των Ομογενών μας στη Ρωσία, ως οικονομικός, πολιτικός και πολιτιστικός παράγοντας με εθνική συνείδηση, υπήρξαν υπολογίσιμη δύναμη υπέρ του Ελληνισμού. Συνέβαλαν, δε, καθοριστικά στην εξέλιξη των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία, μια χώρα με την οποία μας συνδέουν δεσμοί με ιστορικό βάθος και σύγχρονο περιεχόμενο.

Διότι δεν είναι μόνο η Ορθόδοξη πίστη που συνδέει τους λαούς μας ή η συμβολή λαμπρών Ελλήνων εμπόρων στην ανάπτυξη των εμπορικών κόμβων της περιοχής τον 18ο και 19ο αιώνα. Μας συνδέει η διπλωματική συμβολή της Τσαρικής Ρωσίας στην έναρξη του Αγώνα Ανεξαρτησίας των Ελλήνων από τον Οθωμανικό ζυγό. Μας συνδέει ακόμη η συμμετοχή Ελλήνων με σημαντική θέση στην Τσαρική Ρωσία, όπως του Ιωάννη Καποδίστρια και του Δημητρίου Υψηλάντη, στον αγώνα του Έθνους και στη διαδικασία δημιουργίας νεοελληνικού κράτους.

Στο σύγχρονο πολιτικοοικονομικό γίγνεσθαι, οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας παραμένουν στενές και πολύπλευρες. Ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, κατά την επίσκεψή του στη Ρωσία τον περασμένο μήνα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έτος ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας το 2021 και το χαρακτήρισε έναυσμα για στενότερες σχέσεις, ιδίως στον τομέα του τουρισμού.

Κυρίες και κύριοι, η Ελλάδα είναι πλέον μια ισχυρή και εξωστρεφής χώρα που εισέρχεται στο νέο έτος με σημαντικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης και με πρωτοβουλίες που βρίσκουν διεθνή απήχηση. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά την πανδημία που δοκιμάζει όλον τον πλανήτη, θα ήθελα να θυμίσω ότι η χώρα μας ήταν πρωτοπόρος τόσο ως προς το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19 όσο και ως προς την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

Χαιρετίζουμε τη νέα πρωτοβουλία που αναλαμβάνετε για την ανάδειξη της προσφοράς Ελλήνων και Φιλελλήνων. Ελπίζουμε ότι αυτή θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη προώθηση των ελληνικών ιδεών και αξιών, των εθνικών μας στόχων και θέσεων, αλλά και αμοιβαία επωφελών σχέσεων ανάμεσα στις δύο πατρίδες σας.

Κλείνοντας και ενθυμούμενος πάντα ότι ένα σημαντικό κομμάτι των Κοινοτήτων σας βρίσκει τις ρίζες του στον Πόντο, επιτρέψτε μου να ευχηθώ μαζί σας: «Εδέβεν η κακοχρονία και έρθεν η καλοχρονία! Ευτυχισμένο το Νέο Έτος!».