Επίσκεψη στην Ίμβρο

Επίσκεψη στην Ίμβρο

ΥΠΕΞ-ΔΡΑΣΕΙΣ-10

Τις υποχρεώσεις του Τουρκικού κράτους έναντι της Ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου υπενθύμισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ίμβρο.

Ειδικά για την Ίμβρο και την Τένεδο, ο κ. Κατσανιώτης υπογράμμισε πως «η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει στο ακέραιο τις προβλέψεις του άρθρου 14 της Συνθήκης της Λωζάννης όσον αφορά την θέσπιση ειδικής διοικητικής οργάνωσης που θα αποτελείται από τα τοπικά στοιχεία και θα παρέχει εγγυήσεις στον μη μουσουλμανικό γηγενή πληθυσμό, όσον αφορά την τοπική διοίκηση και την προστασία των προσώπων και της περιουσίας τους.

Παράλληλα, η γειτονική χώρα θα πρέπει να συμμορφωθεί με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες, όπως για παράδειγμα το Ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (1625/27.6.2008), σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας της Ελληνικής Μειονότητας στην Ίμβρο και στην Τένεδο».

Παράλληλα, ο Υφυπουργός κατά την επίσκεψή του στα Ελληνικά σχολεία των Αγριδίων και την Αγίων Θεοδώρων επισήμανε πως «Το γεγονός ότι καλύπτονται πλέον και οι τρεις βαθμίδες σχολικής εκπαίδευσης στο νησί για το ιμβριακό στοιχείο συνιστά αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη. Ιδίως, αν αναλογισθεί κανείς ότι τα μειονοτικά σχολεία στην Ίμβρο έκλεισαν παρανόμως το 1964» ενώ παράλληλα πρόσθεσε «Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σταθερά δίπλα στους Ιμβρίους.

Θα συνεχίσουμε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, να μεριμνούμε για την στελέχωση των ομογενειακών σχολείων και να συνδράμουμε στην εγκατάσταση νέων οικογενειών στο νησί. Και θα συνεχίσουμε, βεβαίως, με κάθε ευκαιρία, να υπενθυμίζουμε τις δεσμεύσεις που η Τουρκία έχει αναλάβει και να αναδεικνύουμε τις αδικίες που υφίσταται ο Ιμβριακός Ελληνισμός».

Ο κ. Κατσανιώτης συμμετείχε και στην τελετή εγκαινίων του Ιερού Ναού Αγίου Τρύφωνος η οποία τελέστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τον Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλο.

Ο Υφυπουργός αναχωρώντας από την Ίμβρο δήλωσε «Φεύγουμε από την Ίμβρο αλλά η καρδιά μας θα μείνει εδώ. Το όνειρο παραμένει ζωντανό».

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Κατσανιώτη, αποστέλλονται στις ομογενειακές κοινότητες της Ίμβρου, Τενέδου και Κωνσταντινούπολης 15.000 διαγνωστικά τέστ (rapid test) σε συνεργασία του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Εξωτερικών.