Επίσκεψη σε Λυών και Μασσαλία

Επίσκεψη σε Λυών και Μασσαλία

ΥΠΕΞ-ΔΡΑΣΕΙΣ-15

Η Μεσογειακή Γαλλία και θέλει και μπορεί να “συναντηθεί” με την Πάτρα και την ευρωμεσογειακή Δυτική Ελλάδα, ανέφερε χαρακτηριστικά

Τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη μιας συνεκτικής και αποτελεσματικής ευρωπαϊκής πολιτικής για την Υγεία και την υγειονομική διπλωματία παρουσίασε ο Αχαιός Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης στην συνεδρίαση του άτυπου συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών και Υγείας που πραγματοποιήθηκε στην Λυών της Γαλλίας. 

Ο κ. Κατσανιώτης υπογράμμισε πως «η πανδημία θα ξεπεραστεί μόνο μέσω μιας παγκόσμιας συνεργασίας που θα βασίζεται στην εμπιστοσύνη και την αμοιβαία βοήθεια» επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει σε δωρεές 7,2 εκατ. δόσεων εμβολίων σε τρίτες χώρες.

«Θεωρούμε αυτές τις δωρεές ως απτή απόδειξη αλληλεγγύης προς τους εταίρους μας. Πιστεύουμε επίσης ότι μέσω τέτοιων εκστρατειών χτίζουμε γέφυρες και συμβάλλουμε στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για να έρθουν πιο κοντά λαοί και κράτη και να εργαστούν μαζί για ένα ειρηνικό και ευημερούν μέλλον για όλους» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό πραγματοποίησε συναντήσεις με τα μέλη των Ελληνικών κοινοτήτων στην Λυών και στη Μασσαλία αλλά και με αξιωματούχους της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά τις οποίες συμφωνήθηκε η ανάληψη περαιτέρω κοινών δράσεων ώστε οι ισχυροί δεσμοί φιλίας Ελλάδας – Γαλλίας να μετατραπούν και σε δράσεις συνεργασίας Δήμων και Περιφερειών των δύο χωρών.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κατσανιώτης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο της Μασσαλίας Benoit Payan και την Πρόεδρο της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Μασσαλίας Martine Vassal κατά τις οποίες επιβεβαιώθηκαν οι άρρηκτοι δεσμοί της περιοχής με την Ελλάδα μιας και η πόλη της Μασσαλίας ιδρύθηκε ως ελληνική αποικία από τους Φωκαείς το 600 π.Χ. και εξέφρασαν την επιθυμία τους για ενδυνάμωση των σχέσεων με την Ελλάδα και ιδιαίτερα με Δήμους και Περιφέρειες που διαχρονικά συνδέονται μέσω του Μεσογειακού Πολιτισμού.

Ο κ. Κατσανιώτης μετά τις συναντήσεις που είχε δήλωσε πως «η στενή συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας  βασίζεται στην σχέση φιλίας των δύο λαών, την κοινή μας ιστορία και τον Μεσογειακό πολιτισμό».

Η Μεσογειακή Γαλλία και θέλει και μπορεί να “συναντηθεί” με την Πάτρα και την ευρωμεσογειακή Δυτική Ελλάδα, ώστε να αναπτυχθούν πολυεπίπεδες συνεργασίες προς όφελος και των δύο πλευρών. Τόσο στη Λυών, όσο και στη Μασσαλία, η καρδιά του ελληνισμού χτυπάει δυνατά. Σχεδιάζουμε δράσεις για τη διατήρηση και προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στη Γαλλία και θα ενισχύσουμε την προσπάθεια συνεργασιών μεταξύ των δύο πλευρών, σε επίπεδο Δήμων και Περιφερειών» υπογράμμισε ο κ. Κατσανιώτης, ο οποίος το αμέσως επόμενο διάστημα θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.