Στη Νέα Υόρκη για τις εκδηλώσεις της Ομογένειας για την 25η Μαρτίου

Την Νέα Υόρκη επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ελληνική κυβέρνηση στην παρέλαση που διοργανώνει η Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης για την Εθνική Εορτή της απελευθέρωσης την 25η Μαρτίου 1821.

Να σημειωθεί πως στην παρέλαση έλαβαν μέρος και οι εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς οι οποίοι εστάλησαν στην Νέα Υόρκη μετά από συντονισμένες ενέργειες του κ. Κατσανιώτη και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Κατσανιώτης απευθυνόμενος σε ειδική εκδήλωση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μετρούν ήδη δύο αιώνες στενής συνεργασίας και εισέρχονται στον τρίτο αιώνα με τις σχέσεις τους πιο δυνατές από ποτέ. Η πίστη στην ελευθερία, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι για τις χώρες μας η βάση για δημιουργία και πρόοδο. Και αν για μας είναι αυτονόητο, δεν είναι για όλους. Σε αυτούς που δεν το κατανοούν, απλώς υπενθυμίζω ότι ο ελληνικός Αγώνας για Ανεξαρτησία ήταν το μοναδικό κίνημα του 19ου αιώνα που πέτυχε τους στόχους του, με την ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. To κατάφερε παλεύοντας ακόμη και όταν οι συγκυρίες δεν ήταν ευνοϊκές. Με πίστη, προσήλωση στα ιδανικά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας αλλά και τη βοήθεια και Αμερικανών Φιλλελήνων». Παράλληλα απευθυνόμενος στον αμερικανό γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος ήταν και το τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης, τον ευχαρίστησε για την στήριξη των ελληνικών θέσεων έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

Παράλληλα, σε ομιλία του αμέσως μετά την δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, είπε μεταξύ άλλων πως «Η ελληνική Ομογένεια, η ελληνική Διασπορά, γιορτάζει σήμερα στην καρδιά της Νέας Υόρκης, της Πολιτείας με την πολυπληθέστερη ελληνική κοινότητα, τα 201 χρόνια της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Πάνω από 100 πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν ελληνικά ονόματα. Από τη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια ως το Υψηλάντι του Μίτσιγκαν, από την Πέλλα της Άιόβα ως την Αρκαδία της Καλιφόρνια, από την Θήβα του Ιλλινόις ως την Κόρινθο του Βερμόντ. Μόνο στη Νέα Υόρκη, συναντάμε Αθήνα, Άργος, Δελφούς, Σπάρτη, Μαραθώνα και Ιθάκη. Κι αυτό το γεγονός, δεν συμβολίζει απλώς το εύρος της Ομογένειας στις ΗΠΑ αλλά και την προσήλωση των εθνών μας στα κοινά μας ιδανικά, στις κοινές μας αξίες: Την Ελευθερία και τη Δημοκρατία».