Δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη οι ομογενείς – Πενήντα Έλληνες και Κύπριοι έφτασαν στην Αθήνα – “Παραπολιτικά” 2/3/2022

Κατσανιώτης στα Παραπολιτικά 90,1: Δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη οι ομογενείς – Πενήντα Έλληνες και Κύπριοι έφτασαν στην Αθήνα

Χαρακτήρισε άστοχη την ανακοίνωση της Ρωσικής Πρεσβείας

«Δεν θέλουν να εγκαταλείψουν την πόλη», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης, αναφερόμενος στο κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των ομογενών στη Μαριούπολη.

Επιπλέον, τόνισε ότι όσοι Έλληνες φύγουν από την πόλη, θα το κάνουν με ίδια μέσα και επιβεβαίωσε ότι ο Γενικός Πρόξενος στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, θα παραμείνει στο Γενικό Προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Ο κ. Κατσανιώτης ανέφερε επίσης ότι χθες έφτασαν στην Αθήνα 50 Έλληνες και Κύπριοι από το Κίεβο και την Οδησσό. Παράλληλα, χαρακτήρισε άστοχη την ανακοίνωση της Ρωσικής Πρεσβείας, ενώ είπε πως καταπατάται το διεθνές δίκαιο και η Ρωσία έχει απομονωθεί.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό είπε στην εκπομπή «Secret» και τον Παναγιώτη Τζένο:

Για με την προσπάθεια απεγκλωβισμού των ελλήνων πολιτών από την Ουκρανία: Ήδη οι Έλληνες που είναι στη Μαριούπολη έχουν  ενημερωθεί για τις διαδικασίες από χθες  και από το γενικό προξενείο  στη Μαριούπολη αλλά και από την Αθήνα από την  ομάδα διαχείρισης κρίσεων. Θα γίνει με ίδια μέσα, δηλαδή αυτοκίνητα που θα είναι δικά τους και θα χρησιμοποιηθούν.  Δεν ξέρουμε ακόμα πόσοι θα επιλέξουν να φύγουν . Θα είναι κάποιοι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στη Μαριούπολη, θα είναι κάποιοι διοικητικοί   και θα είναι και έλληνες που θέλουν να φύγουν από εκεί και έχουν ενημερωθεί ήδη.

Για το κλίμα στη Μαριούπολη: Το κλίμα στην ομογένεια μας είναι ότι «δεν θέλω να φύγω, θέλω να μείνω εδώ», από εκεί και πέρα έχουμε μια καταγραφή των ανθρώπων που θέλουν να φύγουν δεν ξέρουμε το νούμερο γιατί η  αίσθηση που υπάρχει είναι ότι κάποιοι από αυτούς στο τέλος δεν θα εγκαταλείψουν την πόλη.  Είναι 1.000 χιλιόμετρα η απόφαση που θα διανύσουν.

Για τα προξενεία στην Ουκρανία: Πρέπει να ευχαριστήσουμε τους  υπαλλήλους των  προξενείων για τη συνεισφορά τους γιατί όλοι μιλάμε για τους γενικούς προξένους που έκαναν  εξαιρετική δουλειά αλλά ξεχνάμε όλα τα στελέχη των δύο προξενείων μας που έμειναν μέχρι και τώρα και θα παραμείνουν ανοιχτά. Ο γενικός πρόξενος ο κ. Ανδρουλάκης θα παραμείνει στο προξενείο της Μαριούπολης, ο κ. Κωσταλένης είναι αυτός που θα είναι στην πομπή μαζί με τους υπολοίπους. Θα μείνει και  κάποιο προσωπικό ώστε να είναι κοντά στην ομογένεια μας στην Μαριούπολη.

Για το πόσοι ομογενείς έχουν μεταφερθεί στη χώρα μας ή σε γειτονικές χώρες: Χθες το βράδυ έφτασαν στην Αθήνα μετά από μια μεγάλη και κουραστική και δύσκολη  διαδικασία 50 Έλληνες και Κύπριοι πολίτες και οικογένειες, μια κοινή  επιχείρηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών μαζί με το κυπριακό από Κίεβο και Οδησσό . Έφτασαν στη Ρουμανία και από εκεί με ειδικά ναυλωμένη πτήση πίσω. Δεν υπάρχουν στοιχεία για άλλες χώρες, οι ομογενείς μας δεν φαίνεται διατεθειμένοι να μετακινηθούν πολλώ δεν μάλλον σε άλλη χώρα. Εμείς αυτό που λέμε σε όλους είναι ότι θα πρέπει να επικοινωνούν με το κέντρο διαχείρισης κρίσεων στην Ελλάδα.  Λειτουργεί συνεχώς , η καταγραφή μας βοηθάει έτσι ώστε να ξέρουμε που βρίσκονται και να συνεργαστούμε όπως έγινε με την Κύπρο και με άλλες χώρες για να έχουμε τη δυνατότητα κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις ανθρώπων μας να μπορέσουν να επιστρέψουν ασφαλείς πίσω.

Για την ανακοίνωση της Ρωσικής πρεσβείας: Ήταν τελείως άστοχη και σε μια εποχή που η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος σε μια γείτονα χώρα, σε μια εποχή  που η Ρωσία είναι  σαφέστατα η αναθεωρητική δύναμη και απέναντι σε μια χώρα  η οποία θρηνεί νεκρούς ομογενείς της από ρώσικες βόμβεςΆρα καταλαβαίνετε το μέγεθος της αστοχίας μιας τέτοιας δήλωσης που δείχνει ίσως και μια αντίληψη που την καταδικάζουμε όλοι.

Για τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή: Ήταν ξεκάθαρη η στάση και της αντιπολίτευσης χθες ότι σε αυτό τον αγώνα ενάντια στον αναθεωρητισμό, ενάντια στην ρωσική εισβολή, ενάντια σε μια προσπάθεια καταπάτησης του διεθνούς δικαίου είμαστε όλοι μαζί.  Υπάρχουν υποσημειώσεις, υπάρχουν συστάσεις αλλά  είμαστε όλοι μαζί. Η Ρωσία καταδικάζεται, πρέπει να απομονωθεί, πρέπει να απομονωθούν αυτού του είδους οι συμπεριφορές. Είμαστε μια χώρα που έχουμε και στη γειτονιά μας αναθεωρητικές δυνάμεις, είμαστε οι πρώτοι που θα πρέπει να καταδικάζουμε τέτοιες ενέργειες, είμαστε οι πρώτοι που θα πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά όχι μόνο γιατί το έχουμε στη γειτονιάς μας αλλά γιατί αυτό επιτάσσει το Διεθνές Δίκαιο, αυτό επιτάσσει η διατήρηση του τρόπου ζωής και της ελευθερίας που έχουμε κατακτήσει.

Για τα παράπονα για την πρεσβεία στο Κίεβο:  Στις εστίες του ελληνισμού,  που μεγάλες εστίες του ελληνισμού είναι η Μαριούπολη  και η Οδησσό, συνεχίζουν να λειτουργούν παραδειγματικά τα γενικά μας προξενεία. Ενισχύθηκε η πρεσβεία μας στη Μαριούπολη με γενικό πρόξενο, ενισχύθηκε με  υψηλόβαθμο διπλωματικό στέλεχος τον κ.Κωσταλένη ο οποίος θα ηγηθεί και της επιχείρησης για την αποχώρηση των ελλήνων από τη Μαριούπολη. Αυτό πρέπει να μείνει και από την άλλη πλευρά η προσπάθεια της κεντρικής υπηρεσίας σε συνεργασία και με άλλες διπλωματικές αρχές ο τελευταίος έλληνας  που υπάρχει στην Ουκρανία και επιθυμεί να γυρίσει στη χώρα να γυρίσει σώος. Αυτό κάναμε χθες , αυτό θα κάνουμε σήμερα, αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μέχρι το τέλος της τραγικής ιστορίας που βιώνει η Ουκρανία.

02/03/2022