Οι Έλληνες ομογενείς δεν εγκαταλείπουν τις εστίες τους – Αυγή 04/03/2022

Οι Έλληνες ομογενείς δεν εγκαταλείπουν τις εστίες τους

Ο υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού τονίζει ότι το προξενείο της Μαριούπολης παραμένει ανοιχτό και κονβόι 82 ατόμων έφυγε από την πόλη προς τα σύνορα με τη Μολδαβία.

Για την κατάσταση της ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία και τη διαδικασία εκκένωσης όσων ομογενών το επιθυμούν ενημέρωσε την επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής ο Ανδρέας Κατσανιώτης. Ο υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού επισήμανε ότι η συντριπτική πλειονότητα των μελών της ομογένειας δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει τις εστίες της. «Η συντριπτική
πλειονότητα θέλει να μείνει στη Μαριούπολη. Το προξενείο μας παραμένει ανοιχτό» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Α. Κατσανιώτης, ο οποίος ενημέρωσε αναλυτικά τους βουλευτές για τις ενέργειες της κυβέρνησης ώστε να εγκαταλείψουν ασφαλώς τη χώρα όσοι το επιθυμούν.

Την Τετάρτη το πρωί ξεκίνησε κονβόι με 21 αυτοκίνητα και 82 άτομα από τη Μαριούπολη με στόχο να φτάσει στα σύνορα με τη Μολδαβία. Ο Α. Κατσανιώτης ενημέρωσε ότι ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελένος, που στάλθηκε στη Μαριούπολη με αυτόν τον σκοπό, συνόδευσε το κονβόι των 82 ατόμων το οποίο είχε δύσκολη αποστολή, καθώς έπρεπε να διανυθούν 1 . 000 χλμ. σε εμπόλεμη περιοχή μέσω της Ζαπορίζια. Οι προξενικές αρχές εκμεταλλεύτηκαν την προθυμία των αυτονομιστών του Ντονέτσκ να επιτρέψουν ανθρωπιστικό διάδρομο για την έξοδο από τη Μαριούπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 100 άτομα ακόμα έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες. Ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης παραμένει στην πόλη.

04/03/2022