Προτεραιότητα η προστασία των ομογενών – Καθημερινή 04/03/2022

Προτεραιότητα η προστασία των ομογενών

Σήμερα θα συνεχιστεί η επιχείρηση εκκένωσης 82 Ελλήνων που είχαν εγκλωβιστεί στη Μαριουπολη και ξεκίνησαν την πορεία τους προς τα δυτικά της Ουκρανίας το πρωί της Τετάρτης. Χθες το κονβόι ξεκίνησε από τη Ζαπορίζια με πορεία δυτικά ωστόσο, λόγω της απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας, κρίθηκε σκόπιμο η μετάβαση προς τα σύνορα με τη Μολδαβία να συνεχιστεί σήμερα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η αποστολή Νόστος 3, με επικεφαλής τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, εξελίσσεται υπό δυσμενείς συνθήκες με τα γενικά προξενεία Μαριουπολης και Οδησσού, καθώς και τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους υπόλοιπους Ελληνες πολίτες που βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων ναυτικών.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η επιτετραμμένη της Κύπρου στο Κίεβο Λίνα Θεμιστοκλέους, ενώ υπογραμμίζεται ότι τον γενικό συντονισμό των επιχειρήσεων έχει αναλάβει ο γ.γ του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επανέλαβε χθες ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την προστασία της ομογένειας στην Ουκρανία σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές. Η προστασία των άνω των 150.000 ομογενών αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι έως τώρα η μεγάλη πλειονότητα της ομογένειας στην Ουκρανία έχει επιλέξει να παραμείνει στη χώρα, ενώ από το υπουργείο Εξωτερικών
επαινείται η στάση των γενικών προξένων της Μαριοΰπολης και της Οδησσού. Ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης παραμένει σε μια πόλη η οποία βρίσκεται υπό πολιορκία, καθώς η Αθήνα επιθυμεί να δώσει σαφές στίγμα αλληλεγγύης και παρουσίας στο πλευρό της ελληνικής εθνικής μειονότητας της περιοχής. Αντιθέτως, επικρατεί σιγήν ιχθύος για τον πρέσβη της Ελλάδας στο Κίεβο Βασίλη Μπορνόβα ο τρόπος αποχώρησης του οποίου από την ουκρανική πρωτεύουσα θα διερευνηθεί σε υπηρεσιακό επίπεδο. Η αποχώρησή του από το Κίεβο έχει προκαλέσει σφοδρότατη ενόχληση στο υπουργείο Εξωτερικών. Εν τω μεταξύ χθες πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας για ελληνικές ενέργειες, αναφορικά με τους ομογενείς της Αζοφικής. Στη σύσκεψη ο υφυπουργός Εξωτερικών
Ανδρέας Κατσανιώτης ενημέρωσε για τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού των τελευταίων ωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες υπογραμμίστηκε ότι από την Αθήνα είχε δοθεί αυστηρή σύσταση εκκένωσης της Ουκρανίας από τους Ελληνες πολίτες δύο φορές στις 14 και στις 22 Φεβρουαρίου.

Η Ακαδημία Αθηνών
Σημειώνεται τέλος ότι η Ακαδημία Αθηνών καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τονίζοντας ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ότι οι ρωσικές ενέργειες περιφρονούν τους πλέον βασικούς κανόνες της διεθνούς κοινότητας ιδίως τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, τα ίσα δικαιώματα των λαών και το δικαίωμά τους για αυτοδιάθεση. Εκφράζει επίσης την αλληλεγγύη της προς τον ουκρανικό λαό και απευθύνει έκκληση για τερματισμό του πολέμου.

04/03/2022