Σκηνικό σύγκρουσης για τον εξοπλισμό – Καθημερινή 1/3/2022

Σκηνικό σύγκρουσης για τον εξοπλισμό

Η συζήτηση για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και για τη στρατηγική της χώρας στα εθνικά θέματα αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τα κόμματα ωστόσο το σκηνικό σύγκρουσης έχει ήδη στηθεί από τη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την παροχή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία. Θεωρούμε ότι η αποστολή στρατιωτικού υλικού είναι επικίνδυνη κίνηση και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος τονίζοντας πως δεν είναι όλες οι χώρες στη γεωγραφική μας θέση και δεν αντιμετωπίζουν όλοι τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε εμείς. Ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε πως δεν πρέπει να παίρνουμε αποστάσεις δεν πρέπει να εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα δεν πρέπει να αφήνουμε το οποιοδήποτε υπονοούμενο. Η στάση της χώρας μας όπως και άλλων συμμάχων μας να αποστείλει και αμυντικό υλικό και ανθρωπιστική βοήθεια είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αποφάσεις του δυτικού κόσμου της Ε.Ε και του NATO.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε πως η στάση του κόμματος δεν σημαίνει ουδετερότητα Καταδικάζεις την εισβολή ξεκάθαρα ζητάς τις πιο αυστηρές κυρώσεις που μπορεί να υπάρχουν ξεκάθαρα. Είσαι απέναντι σε οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή συνόρων. Τραγική χαρακτήρισε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης στον ΣΚΑΪ. Το να προσπαθούμε να ξεπλύνουμε αυτό που κάνει η Ρωσία αυτή τη στιγμή κρυπτόμενοι πίσω από μια δήθεν ουδετερότητα το θεωρώ απαράδεκτο ιδεολογικά Υπέρ της ευθυγράμμισης της Ελλάδας με τους συμμάχους της τάχθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης αφήνοντας αιχμές για ελλιπή ενημέρωση. Οταν λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις πρέπει να υπάρχει μια ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών. Τώρα αυτό δεν το κάνει μόνο η Ελλάδα το κάνουν άλλα 14 κράτη τόνισε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ενώ κατά τη συνεδρίαση της KO του κόμματος πρότεινε την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Γιώργος Κατρούγκαλος ξεκαθαρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αν ήταν στην κυβέρνηση θα έστελνε πολλαπλάσιο ανθρωπιστικό υλικό στην Ουκρανία αντί για στρατιωτικό εξοπλισμό. Επισήμανε μάλιστα πως γεννώνται εύλογα ερωτήματα γιατί απουσίαζε κατά τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης ο συναρμόδιος υπουργός Εξωτερικών. Ιστορίες για αγρίους. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά για να ασχολείται κανείς με παραμύθια και με ίντριγκες ήταν η απάντηση του Γιάννη Οικονόμου. Πλήθος επικρίσεων προκάλεσε η άρνηση ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τη ρωσική εισβολή να στηρίξουν πρόταση για οικονομική στήριξη 1,2 δισ ευρώ στην Ουκρανία απέχοντας από την ψηφοφορία. Η οικονομική βοήθεια δεν πρέπει να γίνει με τη μορφή δανείου και όρους μνημονίου απαντούν από την αξιωματική αντιπολίτευση. Προσκλητήριο συντονισμού αντιπολεμικών δράσεων απηύθυνε σε Αλέξη Τσίπρα και Δημήτρη Κουτσούμπα ο Γιάνης Βαρουφάκης.

01/03/2022