Μας φέρνει πιο κοντά ή δεν αλλάζει κάτι; – Πελοπόννησος 15/03/2022

Μας φέρνει πιο κοντά ή δεν αλλάζει κάτι;

Είχε ουσία, άραγε, για τα εθνικά μας θέματα, το τετ-α -τετ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κυριάκου Μητσοτάκη, στην προεδρική κατοικία του Τούρκου  προέδρου στην Κωνσταντινούπολη; Ή μήπως ήταν ένα καθαρά τυπικό διπλωματικό ραντεβού; Κέρδισε η ελληνική πλευρά κάτι; Και αν ναι, π; Η τουρκική πλευρά ωφελήθηκε; Μήπως ο Τούρκος πρόεδρος θέλησε να προβληθεί ως ο ισχυρός και καθοριστικός «μεσάζων» κατά τη διάρκεια της πολεμικής σύρραξης; θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί η μεσολάβηση της Τουρκίας για το τετ α τετ των υπουργών εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Αττάλεια. Και το κυριότερο: μπορούμε, πλέον, να κοιμόμαστε πιο ήσυχοι όσον αφορά το ελληνο-τουρκικό μέτωπο ή μήπως τα προχθεσινά αφορούσαν αποκλειστικά τις γεωπολιτικές πληγές που άνοιξε η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία; Η «Π» μίλησε με τρία κορυφαία πολιτικά στελέχη, ζητώντας τους να αποτιμήσουν, απ’όσα έμαθαν και απ’ όσα εκτιμούν, την αξία της συνάντησης των δύο ηγετών.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, Ανδρέας Κατοανιώτης, απαντώντας στα ερωτήματα της «Π», εξήγησε:

► «Ούτε κερδίσαμε, ούτε χάσαμε… Το να υπάρχει ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στον Ελληνα πρωθυπουργό και τον Τούρκο πρόεδρο σε μια κρίσιμη γεωπολιτικά περίοδο είναι χρήσιμο. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει ότι το πρόβλημα με την Τουρκία λύνεται είτε στη Χάγη, είτε με διάλογο, είτε με πόλεμο. Διάλογο δεν θέλουν οι Τούρκοι, πόλεμο δεν θέλει κανένας, οπότε η επιλογή της συζήτησης είναι η καλύτερη. Φυσικά και μας συμφέρει μια προσφυγή στη Χάγη, για το ένα και μοναδικό θέμα που αφορά τη διένεξή μας. Αλλά δεν είναι εκεί το θέμα».

►«Αυτό που έχει συμβεί, αλλάζει τον κόσμο που ξέραμε ως τώρα. Σε αυτό το νέο περιβάλλον δεν γίνεται να μη συζητήσεις με τον γείτονα. Πήγε στην Πόλη για άλλο λόγο ο πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος τον κάλεσε σε γεύμα.
Μοιράστηκαν ανησυχίες».

►«Οσο για το ερώτημά σας, αν πρόκειται για διπλωματικό τρικ του Τούρκου προέδρου και αν η κίνησή του είναι ειλικρινής, θα σας πω ότι στην πολιτική είναι όλα πιθανά. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει επακριβώς τις προθέσεις του άλλου. Το ζητούμενο είναι ότι υπάρχει κανάλι επικοινωνίας σε αυτή την παράξενη εποχή και μια ανταλλαγή απόψεων για το μείζον θέμα στην Ουκρανία. Αυτό ήταν το μενού στο γεύμα των δύο ηγετών. Ούτε περισσότερο φίλοι γίναμε, ούτε περισσότερο εχθροί, με την Τουρκία…».

15/03/2022