Μαριούπολη και ομογένεια στο κέντρο της προσοχής – Καθημερινή 02/04/2022

Μαριούπολη και ομογένεια στο κέντρο της προσοχής.

Η στήριξη των ομογενών μας στην Ουκρανία και ιδιαίτερα στην κατεστραμμένη από τη ρωσική εισβολή, τους συνεχείς βομβαρδισμούς και τον ασφυκτικό αποκλεισμό Μαριούπολη, βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχαν σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυρ ιάκος Μητσοτάκης. με τον
γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Μαριούπολη Μαν. Ανδρουλάκη. Συζήτηση για το θέμα έγινε και στη Βουλή, στο πλαίσιο της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Η κ. Σακελλαροπούλου, αφού ενημερώθηκε από τον Ελληνα γενικό πρόξενο για την κατάσταση που επικρατεί στη Μαριούπολη και για την πρόσφατη επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων, όπως ανακοινώθηκε σχετικά, τον ευχαρίστησε για την υψηλή αίσθηση καθήκοντος και την ευσυνειδησία που επέδειξε στην προσπάθειά του να συνδράμει τον ελληνισμό της Μαριούπολης, εκφράζοντας για άλλη μια φορά την αμέριστη συμπαράστασή της τόσο στην ελληνική κοινότητα όσο και στον ουκρανικό λαό που δοκιμάζεται από τη ρωσική εισβολή.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Μαριούπολη και η κοινότητα ελληνικής καταγωγής στην περιοχή, καθώς επίσης και ο σχεδιασμός για την ελληνική συνεισφορά στην ανοικοδόμηση της Μαριούπολης μετά τη λήξη του πολέμου και η ενίσχυση της ομογένειας, συζητήθηκαν στη συνάντηση του κ. Ανδρουλάκη με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε το μέλλον θετικά το πώς θα μπορέσουμε να συμμετέχουμε ενεργά στην ανοικοδόμηση της πόλης, όταν με το καλό τελειώσουν οι εχθροπραξίες και μπουν τίτλοι τέλους σε αυτήν τη ρωσική εισβολή. Ο κ. Ανδρουλάκης από την πλευρά του υπογράμμισε ότι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις και ο σχεδιασμός για να αναζωογονηθεί αυτή η περιοχή, με οποιονδήποτε τρόπο, είναι στη σωστή κατεύθυνση και αυτό θα εκτιμηθεί δεόντως. Στη συνάντηση συμμετείχε μεταξύ άλλων και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Ανδ. Κατσανιώτης, ο οποίος λίγη ώρα αργότερα απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις των Αλ. Τριανταφυλλίδη (ΣΥΡΙΖΑ) και Π Κουρουμπλή (ανεξάρτητος), σημείωνε: Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε όλοι είναι να δούμε το πώς η επόμενη μέρα, όταν τελειώσει αυτό που ζούμε, θα έχει Ελληνες ομογενείς στην περιοχή. Αυτό για μένα είναι το κυρίαρχο εθνικό πρόταγμα.

02/04/2022