Επαφές κορυφής του Ανδρέα Κατσανιώτη – Εφημερίδα Πελοπόννησος 21/06/2022

Επαφές κορυφής του Ανδρέα Κατσανιώτη.

Στο Βαλτικό τόξο που περιλαμβάνει Εσθονία, Λετονία
και Λιθουανία, το φυσικό σύνορο EE και NATO με την Ρωσία περιόδευσε ο αχαιός υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, πραγματοποιώντας
κρίσιμες επαφές κορυφής για ιην ενίσχυση των διπλωματικών συμμαχιών της Ελλάδας έναντι των ακραίων τουρκικών απειλών. Κοινή συνισταμένη ήταν η ομόθυμη καταδίκη της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και κάθε άλλης αναθεωρητικής απειλής στην ευρύτερη περιοχή του καθεστώτος Πούπν, όπως ακριβώς η Ελλάδα με τους παραλογισμούς της γείτονος.

Εσθονία
Στην επίσκεψη στην Εσθονία με αφορμή τα 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, ο κ Κατσανιώτης, συνοδεύοντας την πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλα ροπούλου, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βαλτικής Alar Karis και συζήτησαν την ενίσχυση των διμερών επαφών. Επίσης με τον δήμαρχο του Ταλίν Urmas Klauss και την πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Tartu με την οποία ο κ Κατσανιώτης αναζήτησε τρόπους συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο
Πάτρας. Ολοκληρώνοντας, ο υφυπουργός συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Juri Ratas.

Λετονία
Στην Λετονία ο κ Κατσανιώτης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Egils Levits, όπου επιβεβαιώθηκε η προσήλωση των χωρών στο Διεθνές Δίκαιο και της θάλασσας. Επίσης, με τον Λετονό πρωθυπουργό Krisjanis Karins κ.ά..

Λιθουανία
Ο κ Κατσανιώτης στη Λιθουανία συνομίλησε με τον Πρόεδρο της χώρας Gitanas Nausèda, όπου συμφώνησαν στην ενίσχυση των ήδη μακροχρονιων και στενών σχέσεων των δύο χωρών, ενώ καταδίκασαν την αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας και τις Τουρκικές προκλήσεις. Αυτές μπήκαν στην ατζέντα των συνομιλιών και με την πρωθυπουργό Ingrida Simonyté και την πρόεδρο του κοινοβουλίου Viktorija Cmilyte-Nielse.

21/06/2022