Ο Ανδρέας Κατσανιώτης στον «Ε.Κ.» για τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους – Εθνικός Κήρυκας 09/06/2022

Ο Ανδρέας Κατσανιώτης στον «Ε.Κ.» για τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Κάλεσμα στους Ελληνες του εξωτερικού, οι οποίοι υπάγονται στη νέα νομοθεσία για την ψήφο, να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους, απηύθυνε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Ανδρέας Κατσανιώτης.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη, εν όψει της παρέλασης στην 5η Λεωφόρο, ο κ. Κατσανιώτης επανέλαβε, μετά από σχετικό ερώτημα του «Ε.Κ.», πως η διαδικασία εγγραφής και τα επαρκή στοιχεία υπάγονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών. Παρ’ όλα αυτά, τόνισε πως ήδη μια από τις προτεραιότητες είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια προκειμένου να αρθούν οι περιορισμοί που περιλαμβάνει ο νόμος, εκτιμώντας ότι η μεταρρύθμιση αυτή θα μπορούσε να επανέλθει δυναμικά στο τραπέζι μετά το πέρας των προσεχών εκλογών και την ανάδειξη νέας κυβέρνησης, όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν.

«Αυτή τη στιγμή τα στοιχεία δεν είναι στη διάθεσή μου. Είναι το υπουργείο Εσωτερικών που έχει την ευθύνη της συλλογής και της συγγραφής των Ελλήνων της Διασποράς. Αυτό που ξέρω με βεβαιότητα είναι ότι θα δώσουμε τη μεγάλη μάχη μετά τις εκλογές, έτσι ώστε όλοι οι Ελληνες ομογενείς που έχουν δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα να μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους. Μέχρι τότε, όσοι έχουν αυτό το δικαίωμα ας μην αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Ας δώσουν το μήνυμα της αλλαγής», τόνισε ο κ. Κατσανιώτης.

Υπενθυμίζεται πως τα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών που είχαν παραθέσει ενημερωτική συνέντευξη στους εκπροσώπους του Τύπου στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, είχαν συστήσει στους δικαιούχους να επισπεύσουν την εγγραφή τους μέσω της ειδικής πλατφόρμας, προκειμένου να μην μπουν σε ανάλογη διαδικασία μετά την προκήρυξη εκλογών, καθώς το παράθυρο ίσως κλείσει μετά το πέρας λίγων ημερών.

Το ταξίδι του ΥΦΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη ήταν σύντομο, καθώς, ένεκα υποχρεώσεων, παραβρέθηκε μόνο στις εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου, με αποκορύφωμα την παρέλαση. Εφθασε στην αμερικανική μεγαλούπολη από τη Λιθουανία, όπου συνόδευε την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Μάλιστα, σχολίασε τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας σε συνδυασμό με το κλίμα που επικρατεί στις γειτονικές με την Ουκρανία και την Ρωσία χώρες της Βαλτικής.

«Η γείτονα χώρα αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως μια αναθεωρητική δύναμη, δεν είναι η μόνη στην Ευρώπη. Αλλωστε η παρέλαση πραγματοποιήθηκε στη σκιά της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ηρθα εδώ από τις Βαλτικές χώρες, είναι κι εκεί ανάλογο το κλίμα. Αλλωστε, όπως καταλαβαίνετε, είναι άλλο πράγμα να βλέπεις γειτονικές χώρες στην Ουκρανία και τη Ρωσία και το πώς αντιλαμβάνονται αυτή τη βάρβαρη εισβολή σε ένα ελεύθερο κράτος», κατέληξε ο κ. Κατσανιώτης.

09/06/2022