Τριμερής συνάντηση Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου για θέματα Αποδήμων – Δηλώσεις μετά το πέρας της Τριμερούς

Στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου που πραγματοποιήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2022 στο Κάιρο συμμετείχε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης συζητώντας με τους ομολόγους του, Υπουργό Μετανάστευσης και Αποδήμων της Αιγύπτου Soha Gendi  και τον Κύπριο Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτη Φωτίου πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των τριών χωρών στον τομέα της Διασποράς.

Κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων που ακολούθησαν μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης ο κ. Κατσανιώτης τόνισε πως «μεταξύ καλών φίλων, είχαμε μία ακόμα γόνιμη συνάντηση κατά την οποία ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με την περαιτέρω ενίσχυση και τον εμπλουτισμό της ήδη εξαιρετικής τριμερούς συνεργασίας μας, με νέα έργα και πρωτοβουλίες».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «διερευνήσαμε τρόπους για να αναλάβουμε πρωτοβουλίες σε τριμερές επίπεδο που θα ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία μας. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των κοινοτήτων της Διασποράς των τριών χωρών, να προωθήσουμε τη συνεργασία των μελών τους στις χώρες μας καθώς και σε τρίτες χώρες, να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή τους σε κοινά πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα και να παρέχουμε στοχευμένα κίνητρα στους νέους που ζουν στο εξωτερικό να μάθουν την ιστορία και τον πολιτισμό των 3 χωρών μας».

Παράλληλα, ο κ. Κατσανιώτης υπογράμμισε την σημασία που δίνει η Ελληνική κυβέρνηση στα πολυμερή σχήματα συνεργασίας. «Τέτοια τριμερή σχέδια συνεργασίας που έχει θεσπίσει η Ελλάδα μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία, υπογραμμίζουν το κοινό μας ενδιαφέρον για αμοιβαίως επωφελή ανάπτυξη και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να λειτουργεί ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Δηλώσεις Υφυπουργού Εξωτερικών, Ανδρέα Κατσανιώτη, μετά την τριμερή συνάντηση Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου για θέματα Αποδήμων (Κάιρο, 14.11.2022)

“Χαίρομαι που βρίσκομαι σήμερα στο Κάιρο, όπου μόλις ολοκληρώσαμε την τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου για θέματα της Διασποράς.

Θα ήθελα, καταρχάς, να ευχαριστήσω την οικοδέσποινα μας, την Υπουργό Μετανάστευσης και Αποδήμων, κα Soha Gendi, για τη φιλοξενία και την εξαιρετική διοργάνωση αυτής της συνάντησης. Όπως ήταν αναμενόμενο μεταξύ καλών φίλων, είχαμε μία ακόμα εξαιρετική και γόνιμη συνάντηση κατά την οποία ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με την περαιτέρω ενίσχυση και τον εμπλουτισμό της ήδη εξαιρετικής τριμερούς συνεργασίας μας, με νέα έργα και πρωτοβουλίες.

Οι χώρες μας έχουν μακρά και πλούσια ιστορία, μοιράζονται κοινά ιδανικά και αξίες και έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς σε διάφορους τομείς. Επιπλέον, έχουν μια εξαιρετικά δραστήρια Διασπορά, η οποία διαπρέπει και προοδεύει στο εξωτερικό και η οποία μπορεί να κινητοποιηθεί προς αμοιβαίο όφελος των χωρών μας, αξιοποιώντας μια μοναδική μορφή «ήπιας ισχύος».

Κατά τη σημερινή μας συνάντηση, διερευνήσαμε τρόπους για να αναλάβουμε πρωτοβουλίες σε τριμερές επίπεδο που θα ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία μας. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των κοινοτήτων της Διασποράς των τριών χωρών, να προωθήσουμε τη συνεργασία των μελών τους στις χώρες μας καθώς και σε τρίτες χώρες, να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή τους σε κοινά πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα και να παρέχουμε στοχευμένα κίνητρα στους νέους που ζουν στο εξωτερικό να μάθουν την ιστορία και τον πολιτισμό των τριών χωρών μας.
Τέτοια τριμερή σχέδια συνεργασίας που έχει θεσπίσει η χώρα μου μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία, υπογραμμίζουν το κοινό μας ενδιαφέρον για αμοιβαίως επωφελή ανάπτυξη και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να λειτουργεί ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους φίλους μου, Soha και Φώτη, για άλλη μια φορά, για τη σημερινή εποικοδομητική συνάντηση. Έλληνες, Κύπριοι και Αιγύπτιοι αποδεικνύουν σε καθημερινή βάση ότι μπορούν να συνεργαστούν επιτυχώς και να παράγουν εξαιρετικά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς. Η σημερινή συνάντηση επιβεβαιώνει την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ της Κυπριακής, της Ελληνικής και της Αιγυπτιακής Διασποράς και αντανακλά τις φιλικές σχέσεις ανάμεσα στις τρεις χώρες μας διαμέσου της χιλιόχρονης ιστορίας τους.

Σας ευχαριστώ”