Εγκαίνια ιστορικής έκθεσης ΓΗΣ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ στο λιμάνι της Πάτρας – 21/11/22

Εγκαίνια ιστορικής έκθεσης ΓΗΣ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ στο λιμάνι της Πάτρας.

Με μεγάλη επιτυχία και παρουσία πλήθους προσκεκλημένων εγκαινιάστηκε το βράδυ της Κυριακής 20 Νοεμβρίου η ιστορική έκθεση φωτογραφιών και τεκμηρίων «Γης Απόδημοι Έλληνες | Πάτρα – νήσος Ellis», η οποία φιλοξενείται στο νέο λιμάνι της Πάτρας και είναι αφιερωμένη στη μετανάστευση της Νεότερης Ελλάδας από το Λιμάνι της Πάτρας προς τη Νέα Υόρκη, την περίοδο 1880-1930.

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν από τον Υφυπουργό αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Ανδρέα Κατσανιώτη και τον  Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη. Των εγκαινίων της έκθεσης, προηγήθηκε εκδήλωση κατά την οποία διακεκριμένοι ομιλητές έδωσαν το ιστορικό πλαίσιο της έκθεσης μνήμης και συνέδεσαν το «χθες» με το «σήμερα». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απεύθυναν χαιρετισμό ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Ανδρέας Κατσανιώτης και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ενώ τοποθετήσεις έγιναν από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Πατρών κ. Παναγιώτη Τσώνη και τον Πρόεδρος  του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Πλάτωνας Μαρλαφέκα  με θέμα: «Πάτρα, η γέφυρα της δύσης στην ιστορία, τον πολιτισμό, την οικονομία».

 

Το ιστορικοκοινωνικό πλαίσιο του φαινομένου της μετανάστευσης στις αρχές του 20ου αιώνα, ανέλυσαν ο Ομότιμος Καθηγητής Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Λεωνίδας Σωτηρόπουλος και ο συγγραφέα – ιστορικός κ. Χρήστος Μούλιας, οι οποίοι κατά την διάρκεια των ομιλιών τους παρουσίασαν ενδιαφέροντα στοιχεία και μαρτυρίες μεταναστών της εποχής εκείνης.

 

Ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε η παρέμβαση, μέσω διαδικτύου, ομογενών από τις ΗΠΑ, οι οποίοι στις τοποθετήσεις τους αναφέρθηκαν στους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ των ομογενών απανταχού της γης με την Ελλάδα. Τοποθετήσεις έγιναν από την πρόεδρο της οργάνωσης των ομογενών «Πηνελόπη – ΑΧΕΠΑ» κυρία Μαρία Αποστολοπούλου, η οποία είναι απόγονος ομογενών και κάτοικος των ΗΠΑ και τον δημοσιογράφο στη Νέα Υόρκη Χριστόδουλο Αθανασάτο.

 

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και φορέων και θεσμών της Πάτρας, από τον Δήμο, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δημοτικοί σύμβουλοι, ακαδημαϊκοί, άνθρωποι του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.