Γυναίκες που «με πείσμα πρωτοπορούν και εμπνέουν διαφυλάττοντας την ελληνικότητα της ομογένειας»

Γυναίκες που «με πείσμα πρωτοπορούν και εμπνέουν διαφυλάττοντας την ελληνικότητα της ομογένειας»

Αφιερωμένη στις γυναίκες της διασποράς που κρατούν ζωντανό το ελληνικό πνεύμα ήταν η εκδήλωση με τίτλο «Ελληνίδες του κόσμου» που πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας, το απόγευμα της Τρίτης 28 Μαρτίου, από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η οποία τέθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, τιμήθηκαν έξι «Ελληνίδες του κόσμου», οι οποίες έχουν αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με το πλούσιο έργο τους και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για όλους.

Την έναρξη της εκδήλωση κήρυξαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέας Καστανιώτης και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης Χρυσουλάκης.

Ο κ. Κατσανιώτης κατά τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις γυναίκες που «με πείσμα πρωτοπορούν και εμπνέουν διαφυλάττοντας την ελληνικότητα της ομογένειας».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, βραβεύτηκαν διακεκριμένες Ελληνίδες της Διασποράς για τα εκπαιδευτικά, επιστημονικά, επιχειρηματικά και ακτιβιστικά τους επιτεύγματα ως τα πέρατα του κόσμου. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών παρέδωσε Βραβείο στην κα Αικατερίνη Σοφιανού-Μπελεφάντη, Πρόεδρο του Ομίλου εταιρειών SofMedica, Αιγυπτιώτισσα Αρχόντισσα των Εκκλησιών και Πρέσβειρα του Απόδημου Ελληνισμού, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στην Αίγυπτο και την Ρουμανία. Συνολικά, βραβεύθηκαν γυναίκες της Διασποράς έχουν αναπτύξει ευρεία και πολυσχιδή δράση σε διάφορα σημεία του κόσμου: Στην Αυστραλία (Βάσω Αποστολοπούλου), τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Στέλλα Κοκόλη), τη Γερμανία (Ιωάννα Ζαχαράκη), την Αίγυπτο και τη Ρουμανία (Αικατερίνη Σοφιανού), την Αργεντινή (Χριστίνα Τσαρδίκου) και τη Μοζαμβίκη (Μαρίνα Τσιχλάκη).