Ερώτηση προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας για το Ερευνητικό Κέντρο Δυτικής Ελλάδας

Ερώτηση προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας για το Ερευνητικό Κέντρο Δυτικής Ελλάδας

15.2

Στις καλένδες παραπέμπει η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας το Ερευνητικό Κέντρο Δυτικής Ελλάδας που είχε νομοθετήσει και ψηφίσει – με διευρυμένη πλειοψηφία – η προηγούμενη κυβέρνηση!

Αυτό προέκυψε από τη συζήτηση που έγινε χθες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και στην οποία ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης, επίμονα ρώτησε τον παριστάμενο Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Κώστα Φωτάκη, για την τύχη του Ερευνητικού Κέντρου Δυτικής Ελλάδας.

Οι απαντήσεις του Αναπληρωτή Υπουργού υπήρξαν απολύτως ασαφείς, δείχνοντας πως η κυβέρνηση προτίθεται να επανεξετάσει το συνολικό θεσμικό πλαίσιο και αφήνοντας προς το παρόν σε απόλυτη αδράνεια το Ερευνητικό Κέντρο Δυτικής Ελλάδας.

Επίσης, όπως προέκυψε από τη συζήτηση στην Επιτροπή, μηδενική είναι η απορροφητικότητα των έξι δράσεων ΕΣΠΑ που είχαν προκηρυχθεί από τον περασμένο Νοέμβριο για την έρευνα, τη καινοτομία και την τεχνολογική ανάπτυξη.

Μετά από αυτές τις διαπιστώσεις, ο κ. Κατσανιώτης δήλωσε: «Χωρίς γνώση και πυξίδα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, γκρεμίζει ότι είχε χτιστεί στον τόπο επί δυόμισι χρόνια. Η Δυτική Ελλάδα χάνει την ευκαιρία ενός Ερευνητικού Κέντρου που θα μπορούσε να αναδείξει το πλεόνασμα έρευνας και καινοτομίας των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, σε μία περιοχή με πλούσιο δυναμικό στον πρωτογενή τομέα, στις μεταφορές και τον τουρισμό, ενώ στερείται και πολύτιμα κονδύλια που θα μπορούσαν να αντληθούν από τις δράσεις του ΕΣΠΑ σε μία εποχή απόλυτης οικονομικής ανυδρίας. Η κατάντια στην οποία μας οδηγούν, δεν έχει τέλος…».