Μήνυμα για τη νέα σχολική χρονιά

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό πρόξενο στη Μαριούπολη

16.9

Αγαπητοί μαθητές, γονείς, εκπαυδευτικοί,

Κάθε χρόνο, τέτοια ημέρα, λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς, όλοι στρέφουμε το ενδιαφέρον μας στα παιδιά μας, στο φυτώριο της νέας Ελλάδας που πραγματοποιεί τα πρώτα του βήματα στον στίβο της ζωής. Το ταξίδι της περιπλάνησης στον εκπληκτικό κόσμο της γνώσης αρχίζει για τα παιδιά μας με συμπαραστάτες τους δασκάλους και τους καθηγητές. Μαζί σας συνοδοιπορώ και εγώ με τις ευχές μου για μια καλή και αποδοτική χρονιά. Σφίγγω το χέρι  στα πρωτάκια που με άγχος και αγωνία αναμένουν να γνωρίσουν το νέο σχολικό περιβάλλον, χαιρετίζω τους γονείς που στέκονται υπομονετικά και με αγάπη δίπλα τους. Στρέφω το βλέμμα μου σε όλους τους εκπαιδευτικούς και στο λοιπό προσωπικό των σχολικών μονάδων απευθύνοντας το μήνυμα της προσήλωσης στους υψηλούς στόχους της γνώσης και της αρετής ώστε να είναι αποτελεσματικοί στο έργο  που έχουν  αναλάβει.

Το σχολείο είναι πηγή γνώσης αλλά και φορέας αξιών. Οι αξίες δυστυχώς στη σημερινή εποχή τίθενται στο περιθώριο. Το σύγχρονο γίγνεσθαι και οι ιδεοληψίες περιθωριοποιούν με συστηματικό τρόπο θεμελιώδεις αξίες και έννοιες. Καινοφανείς απόψεις, δήθεν προοδευτικές, εκπεφρασμένες με δογματισμό, ισοπεδώνουν αρετές υποβιβάζοντας τη διάκριση και την αριστεία και αποκόπτουν τα παιδιά μας, το μέλλον της πατρίδας μας από τις ρίζες του. Η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών, που διδάσκονται σε όλο τον κόσμο και καθιστούν γνωστό στα πέρατα της γης τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, τον Όμηρο, τους αρχαίους τραγωδούς, χαρακτηρίζεται “παρά φύσιν” και εξοστρακίζεται από τα ελληνικά σχολεία. Το μάθημα των Θρησκευτικών μετατρέπεται σε θρησκειολογικό, αδιαφορώντας για την Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση που ασπάζεται η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Στα δημοκρατικά πολιτεύματα, ο προσανατολισμός ενός μαθήματος δεν καθορίζεται, ούτε επιβάλλεται από τον εκάστοτε Υπουργό, αλλά από το νομικό και νομολογικό καθεστώς και τον διάλογο που έχει προηγηθεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ παράλληλα οφείλει να συμφωνεί με τη φυσιογνωμία και τα χαρακτηριστικά της πνευματικής ταυτότητας του ελληνικού λαού.

Η Παιδεία είναι εθνική υπόθεση και αφορά σε όλους τους Έλληνες. Έχουμε χρέος απέναντι στην νέα γενιά αφενός να υπερασπιστούμε τη φυσιογνωμία και τα χαρακτηριστικά της πνευματικής ταυτότητας του Έλληνα, αφετέρου να δημιουργήσουμε ένα σχολείο που καλλιεργεί τη γνώση και τη μάθηση, ενθαρρύνει την αριστεία και ενισχύει το κοινό αίσθημα όχι απλά μίας συλλογικής ευθύνης αλλά μίας εθνικής ταυτότητας που διεκδικεί το αύριο μέσα από την Παιδεία.

Κλείνοντας ζητώ από όλους να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης, ώστε να έχουμε μια ομαλή σχολική χρονιά, για να μείνουν τα παιδιά μας ανέγγιχτα από αυτήν την κρίση, μέχρις ότου εργαζόμενοι σκληρά και αποτελεσματικά για το κοινό καλό επιτύχουμε τη χάραξη μίας νέας εκπαιδευτικής πολιτικής που θα μας οδηγήσει στο αύριο, μακριά από ιδεοληψίες και προκαταλήψεις.

Το χρωστάμε στα παιδιά μας και οφείλουμε να το κάνουμε!

Καλή σχολική χρονιά σε όλους“.