Δήλωση με αφορμή τον θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου

Δήλωση με αφορμή τον θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου

16.9

Τα συλλυπητήριά του προς τους οικείους του εκλιπόντος, Κωστή Στεφανόπουλου, εκφράζει ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Ανδρέας Κατσανιώτης, σημειώνοντας παράλληλα τα εξής:

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος άφησε έντονη τη σφραγίδα του στη νεότερη πολιτική μας ιστορία. Όχι μόνον επειδή υπηρέτησε επί δέκα χρόνια, στο ύψιστο αξίωμα της Πολιτείας, αλλά και επειδή με την παρουσία του προσέδωσε νέο περιεχόμενο στο θεσμό, λειτουργώντας ως πραγματικός ενοποιητικός παράγων για όλους τους Έλληνες.

Ακόμη περισσότερο, η συμμετοχή του στα κοινά εμπλούτισε τον πολιτικό μας πολιτισμό. Το ήθος δεν ήταν απλώς μία προσωπική στάση ζωής για τον Κωστή Στεφανόπουλο, ήταν διαρκής πολιτική πράξη. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 όταν νέος πολιτευτής της ΕΡΕ έθεσε για πρώτη φορά τον εαυτό του υπό την κρίση των Αχαιών, στις δεκαετίες του 1970 και 1980 όταν είχε ήδη αναδειχθεί σε κορυφαίο στέλεχος της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, στην αναζήτηση της ανανέωσης με τη ΔΗΑΝΑ, μέχρι και την έξοδό του από την ενεργό πολιτική με τη διάλυση του κόμματός του και την επιστροφή του υπολοίπου της κρατικής επιχορήγησης στο ταμείο της Βουλής.

Ο Στεφανόπουλος είχε όμως και μία ακόμη πολιτική αρετή: να παρακολουθεί την εποχή, να αλλάζει ο ίδιος μαζί με τις κοινωνικές συνθήκες, κρατώντας πάντοτε τον πυρήνα της έντονης προσωπικότητάς του, τις αξίες της πολιτικής του δράσης και προσφοράς, και προσαρμόζοντάς τις στα κελεύσματα των καιρών.

Τελειώνω με μία προσωπική σημείωση. Νιώθω τεράστια την τιμή και την ευθύνη βαριά στους ώμους μου, όταν αναλογίζομαι πως τη βουλευτική έδρα που μου έχουν εμπιστευθεί οι Αχαιοί κατείχε κάποτε ένας τέτοιος πολιτικός γίγας».