Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Εσωτερικών για την απαγορευτική η παραχώρηση χρήσης αιγιαλού στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Πατρέων

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Εσωτερικών για την απαγορευτική η παραχώρηση χρήσης αιγιαλού στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Πατρέων

14.12

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Εσωτερικών κατέθεσε ο βουλευτής Αχαϊας της ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης μετά από επιστολή του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής (ΣΚΕΑΝΑ) Ν. Αχαϊας με αφορμή το καθεστώς αδειών παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας, τις εξοντωτικές τιμές χρέωσής τους καθώς επίσης και της λήψης άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος των μεδουσών.

Ο βουλευτής λαμβάνοντας υπόψη όσα αναφέρονται στην επιστολή και συναισθανόμενος το δίκαιο αίτημα του Συλλόγου, ζητά συγκεκριμένες απαντήσεις από τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να πάρουν «ανάσα» οι καταστηματάρχες που βλέπουν τις επιχειρήσεις τους για άλλη μια χρονιά να “ναυαγούν”.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Σας κάνουμε γνωστό ότι, σήμερα 26/04/2018, λάβαμε την υπ.αριθμ 2496/26-04-2016 επιστολή του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης & Αναψυχής (ΣΚΕΑΝΑ) Ν. Αχαϊας, για θέματα σχετικά με το νέο τρόπο έκδοσης άδειας παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και τις τιμές χρέωσής τους καθώς επίσης και την λήψη άμεσων και αποελεσματικών μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος των μεδουσών.

Λαμβάνοντας υπόψη όσα αναφέρονται στην επιστολή σας επισημαίνουμε ότι, οι καταστηματάρχες της παραλιακής ζώνης του Δήμου Πατρέων βρίσκονται αντιμέτωποι, αυτή τη φορά με την απαρέγκλιτη εφαρμογή της υπ. αριθ. ΔΔΠ0007378/04554/11-5-2017 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 1636 Β 12-5-2017) των Υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από τη Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιουνίου, η οποία αναφέρεται στον καθορισμό όρων, προϋποθέσεων, τεχνικών θεμάτων, αναγκαίων λεπτομερειών και διαδικασίας για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, και η εκτέλεση της οποίας αποτελεί βασική προϋπόθεση για τα όσα ορίζονται στο υπ. αριθμ. ΦΕΚ Β΄ 1543/2013, σχετικά με τη τοποθέτηση προστατευτικών διχτύων (πλωτών φραγμάτων) για εποχιακή χρήση σε λουτρικές εγκαταστάσεις.

Σας υπενθυμίζουμε ότι, μετά την περσινή οικονομική τους καταστροφή από την έκταση την οποία είχε λάβει το πρόβλημα των μεδουσών – για τις οποίες προβλέπεται και φέτος να γίνει αισθητή η παρουσία τους – και την πτώση του τζίρου τους κατά 40% με 50%, οι επαγγελματίες είχαν ζητήσει από τη Δημοτική Αρχή να μειώσει την τιμή ανά τετραγωνικό, από 22 σε 5 ευρώ.

Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα και κατόπιν επανειλημμένων προσπαθειών που έχει καταβάλλει ο ΣΚΕΑΝΑ, βρίσκει «τείχος» από την ΠΔΔΠ, ως αρμόδια αρχή, η οποία επί της ουσίας, αρνείται να υλοποιήσει την μείωση των τελών των τραπεζοκαθισμάτων και τούτο, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ειλημμένη σύμφωνη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, την οποία μάλιστα, μετά από σχετικό έλεγχο από την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, την ενέκρινε ως προς την νομιμότητά της.

Επειδή, η απόφαση αυτή θεωρείται ως άλλο ένα «ναυυάγιο» για την επερχόμενη θερινή περίοδο, αφού στην περίπτωση που παραμείνει ως έχει, εκτιμάται ότι πολλά από τα παραθαλάσσια καταστήματα δεν θ’ ανοίξουν και άλλα θα λειτουργήσουν με περιορισμένο προσωπικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα περίπου 5.000 άτομα που εργάζονται σε αυτά.

Επειδή, η έκταση που έχει λάβει το πρόβλημα των μεδουσών στον Πατραϊκό κόλπο φέρνει καταστηματάρχες αντιμέτωπους με την οικονομική τους καταστροφή και κατά την τρέχουσα θερινή περίοδο.

Επειδή, οι αλυσιδωτές επιπτώσεις αυτής της καταστροφής έχουν γίνει ήδη εμφανείς σε όλη την τοπική οικονομία, καθώς ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων αυτών διευρύνεται σε πάρα πολλούς επαγγελματικούς κλάδους αλλά και στους ίδιους τους εργαζόμενους

Ερωτάσθε

  • Είναι στις προθέσεις σας, η κατά παρέκκλιση απλούστευση της χρονοβόρας και συνάμα κοστοβόρας διαδικασίας παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας, ειδικά για τους καταστηματάρχες της παραλιακής ζώνης του Δήμου Πατρέων, ώστε να εξισορροπήσουν τις απώλειες που υφίστανται και λόγω του φαινομένου των μεδουσών;
  • Σκοπεύετε να προβείτε μέσω της αρμόδιας αρχής σε μείωση του ανταλλάγματος για τις σχετικές παραχωρήσεις του αιγιαλού, σύμφωνα με το αίτημα του Συλλόγου ΣΚΕΑΝΑ Ν. Αχαϊας και τις σχετικές εγκεκριμένες αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων αλλά και σε συνέχεια της υπ. αριθμ. ΑΤΚΕ 0010441/28-9-2017 απάντησης του Υπουργείου Οικονομικών στην υπ.αριθμ.7795/0-08-2017 σχετική ερώτησή μου;
  • Γιατί δεν έχουν παρθεί μέχρι σήμερα μέτρα για την τοποθέτηση προστατευτικών διχτύων (πλωτών φραγμάτων) από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που το φαινόμενο αναμενόταν να συνεχιστεί, σύμφωνα με τις μελέτες ειδικών επιστημόνων και σύμφωνα με τις υπ. αριθμ. 477/13-7-2017, 256/139185/31-1-2018 & 2384/2-3-2018 απαντήσεων των Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών αντίστοιχα, στην υπ. αριθμ.2251/21-12-2017 ερώτησή μου;”