Κοινή ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας για το εκλογικό δικαίωμα των μελών των οικογενειών Στρατιωτικών, Αστυνομικών, Πυροσβεστών και Λιμενικών

Κοινή Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας, κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας ΝΔ Ανδρέας Κατσανιώτης ζητώντας νομοθετική ρύθμιση, ώστε τα μέλη των οικογενειών των Στρατιωτικών, Αστυνομικών, Πυροσβεστών και Λιμενικών να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο υπηρέτησης των συζύγων προς αποφυγή  της άσκοπης, χρονοβόρας και κυρίως κοστοβόρας μετακίνησης των μελών των οικογενειών των υπηρετούντων στρατιωτικών, αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών, με σκοπό την άσκηση των εκλογικών καθηκόντων.

Την ερώτηση συνυπογράφουν ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος και έξι  ακόμη βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο βουλευτής Α΄Αθήνας και Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας Β. Κικίλιας, ο Γ. Γεωργαντάς βουλευτής Κιλκίς, ο Σ. Γιαννάκης βουλευτής Πρεβέζης, ο Β. Γιόγιακας βουλευτής Θεσπρωτίας,  ο Ι. Αντωνιάδης βουλευτής Φλώρινας και ο Β. Οικονόμου βουλευτής Επικρατείας.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Πάγιο αίτημα των μελών των οικογενειών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική και στο Λιμενικό είναι η άσκηση των εκλογικών δικαιωμάτων τους στον τόπο υπηρέτησης των συζύγων. Κάθε φορά που προκηρύσσονται βουλευτικές εκλογές, οι οικογένειες των υπηρετούντων αναγκάζονται σε μακρινές μετακινήσεις προκειμένου να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν στους εκλογικούς καταλόγους των περιοχών που είναι εγγεγραμμένοι.  

Μέχρι σήμερα τα μέλη των οικογενειών αυτών, έχουν τη δυνατότητα να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο υπηρέτησης των συζύγων, κάνοντας χρήση της ιδιότητας του ετεροδημότη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο τα μέλη των οικογενειών στρατιωτικών, σωμάτων ασφαλείας και λιμενικών δύνανται να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, στο δήμο διαμονής και όχι στο δήμο της βασικής τους εγγραφής, με την προϋπόθεση ότι έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Ωστόσο, στην περίπτωση που σε μια εφετειακή περιφέρεια δεν συγκεντρώνονται σαράντα (40) τουλάχιστον ετεροδημότες, προερχόμενοι από την ίδια εκλογική περιφέρεια, τότε είναι αδύνατη η άσκηση  του εκλογικού τους δικαιώματος. Ως εκ τούτου, τα μέλη των οικογενειών αυτών έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο στους δήμους των εκλογικών καταλόγων των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι  ο μεγαλύτερος πληθυσμός ετεροδημοτών είναι οι υπηρετούντες στο στρατό, στα σώματα ασφαλείας και στο λιμενικό, όπως και τα μέλη των οικογενειών τους, οι οποίοι μετακινούνται συνεχώς λόγω των υποχρεωτικών μεταθέσεων. Επίσης, είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα στις απομακρυσμένες περιοχές μετάθεσης, να μην είναι εφικτή η συγκέντρωση του απαιτούμενου αριθμού των σαράντα (40) τουλάχιστον ετεροδημοτών.

Προς αποφυγή λοιπόν της άσκοπης, χρονοβόρας και κυρίως κοστοβόρας μετακίνησης των μελών των οικογενειών των υπηρετούντων στρατιωτικών, αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών, με σκοπό την άσκηση των εκλογικών καθηκόντων, κρίνεται απαραίτητο να συμπεριληφθούν και τα μέλη των οικογενειών αυτών στη διάταξη του άρθρου 27, παρ. 1 του Π.Δ. 26/2012 (ΦΕΚ Α’ 57/15-3-2012), περί «Κωδικοποίησης σ’ ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών», σύμφωνα με την οποία ορίζεται ότι: « Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και οι Στρατιωτικοί που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις, ή στο Λιμενικό Σώμα, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους δήμου και υπηρετούν την ημέρα της προκήρυξης των εκλογών σ’ άλλο δήμο, δύνανται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις βουλευτικές εκλογές είτε στο δήμο που είναι εγγεγραμμένοι είτε στο δήμο που υπηρετούν».

Κατόπιν τούτων,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  • Εάν προτίθενται να μεριμνήσουν για το εκλογικό δικαίωμα των μελών των οικογενειών στρατιωτικών, αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών στον τόπο υπηρέτησης των συζύγων;