Συνεδρίαση κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Συνεδρίαση κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Με ειδικό καθεστώς και χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες η ενίσχυση των ελαιοκαλλιεργητών στην Αχαΐα που επλήγησαν από την πυρκαγιά.

Την απόφαση να προχωρήσει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις η ενίσχυση των ελαιοκαλλιεργητών της Αχαΐας που επλήγησαν από την μεγάλη πυρκαγιά έλαβε το κυβερνητικό κλιμάκιο που συνεδρίασε σήμερα υπό τον αναπληρωτή υπουργό Στέλιο Πέτσα.

«Απαιτούνται αποφάσεις που θα συμβάλλουν στην ουσιαστική και άμεση ενίσχυση των πληγέντων παραγωγών» ανέφερε σε σχετική ερώτηση του προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι είναι ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει η ενίσχυση των ελαιοκαλλιεργητών άμεσα και με ειδικό καθεστώς μέσω του νόμου περί κρατικής αρωγής (4797/2021).

Παράλληλα, το κυβερνητικό κλιμάκιο αποφάσισε να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των αναγκών κοινωνικής προστασίας η οποία θα γίνει σε συνεργασία με τους Δήμους και την Περιφέρεια προκειμένου να χορηγηθεί επίδομα 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες διαβίωσης των πληγέντων και 6.000 ευρώ για την αποκατάσταση οικοσκευής. Αποφασίσθηκε επίσης η καταγραφή των ζημιών μέσω του ΕΛΓΑ στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις ενώ το υπουργείο Υποδομών θα αναλάβει μέσω της αποστολής ειδικού κλιμακίου την καταγραφή των ζημιών σε κτίρια και υποδομές. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών θα προωθήσει σχετικές ρυθμίσεις για να μην καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ εκεί όπου υπάρχουν ζημιές.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο κ. Κατσανιώτης δήλωσε:

«Η μεγάλη κινητοποίηση που έγινε στην Αχαΐα, ο συντονισμός και ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς μας βοήθησε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Δεν είχαμε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και αυτό είναι το πλέον σημαντικό. Όμως οι ζημιές είναι πάρα πολύ μεγάλες. Και καλούμαστε τώρα να σηκώσουμε τα μανίκια για να δώσουμε ξανά πνοή στην Αιγιάλεια. Αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, υποδομές, σπίτια και επιχειρήσεις πρέπει να στηριχτούν. Η απόφαση που έλαβε το κυβερνητικό επιτελείο μετά και την παρέμβασή μου για να γίνει άμεσα με ειδικό καθεστώς η ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών είναι ένα πρώτο ενθαρρυντικό βήμα. Σήμερα ανακοινώθηκε ένα ευρύ πλέγμα μέτρων για τους πληγέντες. Πρέπει όμως να ακολουθήσουν κι άλλα για τους συμπολίτες μας που καταστράφηκαν τα σπίτια τους, για την καταβολή των επιδομάτων αλλά και για τις υποδομές και τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα. Περιθώρια για καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες δεν υπάρχουν».