Στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς

Στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ανδρέας Κατσανιώτης συμμετείχε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, για πρώτη φορά με τη νέα του ιδιότητα ως Υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Τα μεγάλα «στοιχήματα» είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία ψηφιοποίησης των διπλωματικών υπηρεσιών, να ενεργοποιηθούν οι μέθοδοι Δημόσιας και Θρησκευτικής Διπλωματίας και να προβληθεί το πολιτιστικό κεφάλαιο της χώρας μας.  

Πιο συγκεκριμένα κατά την τοποθέτησή του δήλωσε:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε

Αγαπητοί συνάδελφοι, μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς

Αξιότιμε εκπρόσωπε του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας «Οδυσσεύς»

κύριε Δήμαρχε και κύριε Αντιδήμαρχε,

φίλες και φίλοι από την Κεφαλονιά,

Βρίσκομαι σήμερα ενώπιόν σας πρώτη φορά με τη νέα μου ιδιότητα, του Υφυπουργού Εξωτερικών, θέση που μου εμπιστεύθηκε, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο θα ήθελα να ευχαριστήσω και από το βήμα αυτό.

Χαιρετίζοντας τη σημερινή συνεδρίαση επιτρέψτε μου να σας αναφέρω πως έχω απόλυτη γνώση του βάρους της εθνικής ευθύνης που φέρω. Προσβλέπω, λοιπόν, σε μια γόνιμη και διαρκή συνεργασία με την Επιτροπή και προτείνω στο Προεδρείο να οργανώσουμε, το προσεχές διάστημα, ειδική συνεδρίαση, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για το σύνολο των δράσεων του Υπουργείου, πολλές εκ των οποίων ξεκίνησαν από τους προκατόχους μου, τον κ. Αντώνη Διαματάρη και τον κ. Κώστα Βλάσση, τους οποίους ευχαριστώ δημοσίως.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να υπογραμμίσω το στίγμα της δικής μου προσέγγισης. Θεωρώ πως ο Απόδημος Ελληνισμός αποτελεί κορυφαίο εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα μας, μεγαλώνει την πατρίδα μας και πολλαπλασιάζει το εύρος της επιρροής μας. Η Ελλάδα είναι οικουμενική, η καρδιά της πάλλεται σε όλο τον κόσμο, χτυπά δυνατά μέσα από τα δραστήρια ομογενειακά σωματεία, όπως ο «Οδυσσέας», αλλά και μέσα από τον κάθε Έλληνα ξεχωριστά παντού στον κόσμο.

Κυρίες και κύριοι, η συμπλήρωση 450 ετών από τη Ναυμαχία της Ναύπακτου συμπίπτει με την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Εθνικοαπελευθερωτικής Επανάστασης του 1821. Αποτελεί, λοιπόν, μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, υποχρέωση θα έλεγα, να αναγνωριστεί από την πολιτεία η ελληνική ναυτική ψυχή. Η θυσία των Ελλήνων, των ηρώων που πολέμησαν σε αυτή τη ναυμαχία στο πλευρό των συμμαχικών, χριστιανικών, δυνάμεων και έδωσαν τη ζωή τους υπέρ των ελληνικών αξιών και των ευρωπαϊκών ιδανικών.

Τη στιγμή που κρινόταν η τύχη ολόκληρης της ευρωπαϊκής Ηπείρου, θεμελιώδη ρόλο έπαιξαν τα νησιά του Ιονίου, κυρίως τα νότια Επτάνησα, η Κεφαλονιά και η Ζάκυνθος, όπου αγκυροβόλησαν οι ευρωπαϊκοί στόλοι. Σήμερα, με αφορμή και το σημαντικό πόνημα της κυρίας Λειβαδά-Ντούκα, καλούμαστε να αναγνωρίσουμε την αυτοθυσία αυτών των ανθρώπων, των ομοεθνών, ομόθρησκων προγόνων μας. Να αναδείξουμε την ηρωική του στάση, να φωτίσουν το μέλλον του τόπου με τη λάμψη της θυσίας τους.

Σε αυτή την προσπάθεια, έχουμε για άλλη μια φορά την Ομογένεια στο πλευρό μας. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού είναι σε όλους γνωστό, ότι Κεφαλλονίτες θα βρεις σε όποιο μέρος και αν βρεθείς. Η Ομογένεια είναι και θα είναι εδώ, παρούσα για μια ακόμα φορά. Αλλά και εμείς, η Ελληνική Πολιτεία, στεκόμαστε σταθερά αρωγός στο πλευρό της, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και στις επιδιώξεις της.

Παράλληλα, αγωνιζόμαστε αδιασάλευτα για τη βελτίωση των υπηρεσιών που της παρέχουμε μέσω των διπλωματικών και προξενικών μας αρχών. Με τον τρόπο αυτό, διατηρούνται οι άρρηκτοι δεσμοί των απανταχού Ελλήνων αποδήμων με τις ρίζες, την ιστορία και τη χώρα των προγόνων τους.

Σας ευχαριστώ πολύ.