Συνέντευξη στον “Εθνικό Κήρυκα”

Συνέντευξη στον “Εθνικό Κήρυκα”

Σχέδιο-χωρίς-τίτλο12

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Ανδρέας Κατσανιώτης, μιλάει στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») με αφορμή την πρώτη του παρουσία στη Νέα Υόρκη, για τα Θυρανοίξια του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν.

Ο κ. Κατσανιώτης εκφράζει, αρχικά, τη διαχρονική εκτίμηση της Ελλάδας προς τους Έλληνες του εξωτερικού, προαναγγέλλοντας περαιτέρω ψηφιοποίηση και αναβάθμιση των συναλλαγών με τις κρατικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, δεσμεύεται ότι θα εργαστεί προκειμένου να αρθούν οι άδικοι περιορισμοί στη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του Εξωτερικού, ενώ υπενθυμίζει πως προχωρούν οι διαδικασίες προκειμένου να καταχωρηθούν οι σημερινοί δικαιούχοι για τις προσεχείς εκλογές.

«Εθνικός Κήρυκας»: Κύριε Κατσανιωτη, πραγματοποιήσατε το πρώτο ταξίδι στις ΗΠΑ ως ΥΦΥΠΕΞ, με αφορμή την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη και τα θυρανοίξια του Αγίου Νικολάου. Ποιες είναι οι αρχικές εντυπώσεις;

Ανδρέας Κατσανιώτης: Είναι μια εμπειρία ζωής το να βλέπεις την Ομογένεια στην Αμερική. Είναι μια ζωντανή ομογένεια που αποτελεί τη γέφυρα στις σχέσεις της Ελλάδας με την Αμερική. Πρόκειται για Έλληνες που έχουν προκόψει, έχουν προοδεύσει, αλλά δεν ξεχνάνε την πατρίδα τους.

«Ε.Κ.»: Ένα από τα μεγάλα «στοιχήματα» του χαρτοφυλακίου σας είναι η αναβάθμιση των σχέσεων των ομογενών με τον ελληνικό κρατικό μηχανισμό, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών. Πόσο σημαντική είναι, αρχικά, η παροχή τέτοιων υπηρεσιών από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και τι μπορούμε να περιμένουμε για τη συνέχεια;

Α. Κατσανιώτης: Το μεγάλο στοίχημα του υπουργείου Εξωτερικών είναι να μπορέσει να κάνει την πρόσβαση στις υπηρεσίες του κράτους για τους Έλληνες ομογενείς εύκολες και αξιόπιστες. Το Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης και ο γενικός πρόξενος Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, από την πρώτη στιγμή ηγήθηκαν αυτής της προσπάθειας. Ηδη, τρία μεγάλα έργα του υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με το Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, έχουν σχεδιαστεί -και ένα από αυτά έχει ήδη προκηρυχθεί- και αφορά στην πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που θα προσφέρουν οι προξενικές μας Αρχές. Πολύ σύντομα θα δούμε τις μεγάλες αλλαγές που έγιναν στο γραφείο της Νέας Υόρκης να εφαρμόζονται στα προξενεία μας, σε όλο τον Κόσμο. Είναι υποχρέωση του κράτους να σέβεται τους πολίτες του, εντός και εκτός Ελλάδος, και να τους παρέχει υπηρεσίες ενός σύγχρονου κράτους.

«Ε.Κ.»: Πριν από περίπου δυο χρόνια υπερψηφίστηκε η ρύθμιση για την παροχή δυνατότητας ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους. Όμως, οι περιορισμοί αυτής της δυνατότητας εξαιρούν ένα σημαντικό και δυναμικό κομμάτι της ελληνικής ομογένειας. Κατά πόσον πιστεύετε ότι αυτό διορθώνεται και ποιες είναι οι διαδικασίες που κινούνται προκειμένου -έστω όσοι το δικαιούνται- να ψηφίσουν στις προσεχείς εκλογές;

Α. Κατσανιώτης: Ηδη η πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών είναι έτοιμη για να υποδεχθεί τις αιτήσεις και τα έγγραφα των Ελλήνων της Διασποράς σε όλον τον Κόσμο, που θα θελήσουν να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους. Η επικοινωνία αυτού του εγχειρήματος από το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ξεκινήσει. Είναι σημαντικό, παρότι ο νόμος δεν είναι αυτός που εμείς θα θέλαμε, οι απανταχού Έλληνες να συμμετέχουν και να δείξουν με αυτόν τον τρόπο ότι θα πρέπει να διευρυνθεί σε όλους όσοι έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στην Ελλάδα, να μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους. Τους το οφείλουμε και δεσμεύομαι ότι θα δώσω προσωπική μάχη για να πείσω τα κόμματα που αντιδρούν και δυστυχώς χωρίζουν την ελληνική ομογένεια.

«Ε.Κ.»: Αναφέραμε στην αρχή ότι η παρουσία σας συμπίπτει με τα Θυρανοίξια του Αγίου Νικολάου, μια ιστορική μέρα για την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Ποια είναι τα συναισθήματά σας;

Α. Κατσανιώτης: Είναι μια σημαντική μέρα η οποία δείχνει ότι όταν ο Ελληνισμός βάζει στόχους, τους καταφέρνει. Μετά την καταστροφή στο Σημείο Μηδέν, η Ομογένεια είπε ότι θα ξαναχτίσει την εκκλησία και το κατάφερε. Μια εκκλησία που ενώνει όχι μόνο τους απανταχού Έλληνες αλλά το σύνολο των πιστών, μια και είναι το μοναδικό μέρος λατρείας στο Ground Zero. Επίσης, είναι μια μέρα που ο Πατριάρχης κλείνει 30 χρόνια από την ενθρόνισή του.

«Ε.Κ.»: Τι σηματοδοτεί η νέα Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, η οποία και υπεγράφη πρόσφατα;

Α. Κατσανιώτης: Είναι σημαντική Συμφωνία, η οποία έρχεται μετά τη Συμφωνία με τη Γαλλία για να δείξει τη στενή σχέση των δυο χωρών. Η επέκταση της συνεργασίας, με τη συμπερίληψη και της Αλεξανδρούπολης, μεγαλώνει το εύρος. Το πόσο σημαντική είναι αυτή η Συμφωνία για την ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο φαίνεται από τον εκνευρισμό που δείχνει η τουρκική πλευρά αμέσως μετά την υπογραφή της. Στις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας σίγουρα η ομογένεια παίζει κυρίαρχο ρόλο.

«Ε.Κ.»: Ποιο είναι το μήνυμα που έχετε να στείλετε στην Ομογένεια;

Α. Κατσανιώτης: Τους ευχαριστούμε για όλα αυτά που έχουν προσφέρει στην πατρίδα και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε να γραφτούν οι νέες σελίδες της Ομογένειάς μας στις ΗΠΑ.