Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά 90.1”

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά 90.1”

ΥΠΕΞ-ΔΡΑΣΕΙΣ-29

«Κάθε Έλληνας της διασποράς θα πηγαίνει στο προξενείο και θα εξυπηρετείται από το δήμο του, σε όποιο μέρος του πλανήτη κι αν βρίσκεται».

Οι απόδημοι μας είναι έτοιμοι να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και κρατούν ψηλά τις παραδόσεις μας, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και τον Παναγιώτη Τζένο ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό Ανδρέας Κατσανιώτης.

Τόνισε πως κάποιοι λόγω της πανδημίας δυσκολεύονται να έρθουν στην μητέρα – πατρίδα, όπως οι απόδημοι της Αυστραλίας.

Ο κ. Κατσανιώτης είπε πως από τις αρχές του νέου έτους μπαίνει σε λειτουργία το μητρώο των πολιτών, όπου κάθε Έλληνας της διασποράς θα πηγαίνει στο προξενείο και θα εξυπηρετείται από το δήμο του, σε όποιο μέρος του πλανήτη κι αν βρίσκεται.

Για την ψήφο των ομογενών είπε πως για πρώτη φορά θα ψηφίσουν από τον τόπο όπου διαμένουν.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Κατσανιώτη:
Τι είπε για τον απόδημο ελληνισμό

Α.ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ: Οι απόδημοί μας είναι έτοιμοι να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα, δυστυχώς υπάρχουν απόδημοι που θα ήθελαν αλλά η πανδημία εδώ και δύο χρόνια τους δυσκολεύει να έρθουν στην μητέρα πατρίδα όπως οι απόδημοι από την Αυστραλία αλλά είναι η μεγάλη Ελλάδα εκτός Ελλάδας οι άνθρωποι που ζουν στο εξωτερικό και είναι μια σπουδαία γέφυρα μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών που έχουν εγκατασταθεί και πραγματικά κρατούν πολύ ψηλά τις παραδόσεις μας. Ο συνδετικός ιστός της διασποράς με την μητέρα πατρίδα είναι η γλώσσα, είναι η θρησκεία, είναι και οι παραδόσεις και αυτά τα τρία πράγματα τα κρατούν πάρα πολύ ψηλά.

Για το μητρώο πολιτών

Α.ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ: Από τις αρχές του χρόνου μπαίνει σε λειτουργία το μητρώο των πολιτών. Το μητρώο των πολιτών στην ουσία καθιστά τις προξενικές μας αρχές ληξιαρχεία. Μέχρι τώρα ένας απόδημος πήγαινε ότι χαρτιά αφορούσαν ληξιαρχικές του πράξεις στο προξενείο μας, το προξενείο τα έστελνε στην Αθήνα με ειδικό σάκο, πήγαιναν στο ειδικό ληξιαρχείο του υπουργείου Εσωτερικών και μετά από 7 ή 8 μήνες είχε καταχώρηση του θέματος του και επιστροφή πίσω. Και μιλάμε για απλά πράγματα από μια γέννηση ή ένα θάνατο. Από τις αρχές Ιανουαρίου ο κάθε Έλληνας της διασποράς θα μπορεί να πηγαίνει στο Προξενείο, η προξενική μας αρχή να μπαίνει απευθείας στο δήμο στον οποίο θέλει να γίνει η ληξιαρχική πράξη και να καταχωρείται την ίδια στιγμή. Άρα ο πολίτης την ίδια στιγμή θα μπορεί να εξυπηρετείται από όποιο μέρος του πλανήτη βρίσκεται, αυτό καταλαβαίνετε ότι κάνει τη ζωή τους πολύ πιο εύκολη. Πολύ σύντομα μέσα το gov.gr θα συγκεντρωθούν όλες οι υπηρεσίες που μπορεί να αφορούν τους απόδημους Έλληνες και είναι διάσπαρτες αυτή τη στιγμή σε διάφορα υπουργεία και σε διάφορες υπηρεσίες. Και συνεχίζουμε υπάρχουν και άλλα πράγματα που σχεδιάζονται όπως να μπορούν οι απόδημοί μας μέσα από την συνεργασία μας από την ΑΑΔΕ να ανοίγουν πολύ εύκολα ΑΦΜ. Με αυτά τα ΑΦΜ και το τοπικό τους τηλέφωνο να μπορούν να παίρνουν κωδικούς taxisnet και να έχουν όλες τις υπηρεσίες που έχουν οι Έλληνες τα τελευταία δύο χρόνια με τη μεγάλη επανάσταση που έχει φέρει στα ψηφιακά πράγματα της χώρας ο κ. Πιερρακάκης.

Για τις φιλοξενίες παιδιών ομογενών

Α.ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ: Θέλουμε πάλι να επανεκκινήσουμε τις φιλοξενίες παιδιών στην Ελλάδα. Για χρόνια γινόταν στο παρελθόν αλλά είχε σταματήσει η προσπάθεια να έρχονται παιδιά δεύτερης ή τρίτης γενιάς από το εξωτερικό, να μένουν στην Ελλάδα 15-20 μέρες, να κάνουν ακόμα και μαθήματα ελληνικών έτσι ώστε να καλυτερέψουν τη γλώσσα, μαθήματα ιστορίας , πολιτισμού και να φεύγουν πίσω και να γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές μας. Αυτό το συζητούμε τώρα σε συνεργασία με τις Περιφέρειες έτσι ώστε να έρχονται παιδιά ομογενών στους τόπους καταγωγής τους, να μπορέσουν να δουν που ζούσαν οι παππούδες τους, να μπορέσουν να βιώσουν οι ίδιοι την Ελλάδα και να γίνουν οι πρεσβευτές που πρέπει να έχουμε σε όλο τον πλανήτη.

Τι είπε για την ψήφο των αποδήμων

Α.ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ: Εδώ έχουμε ένα πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στους ομογενείς μας με ευθύνη κάποιων κομμάτων της Αριστεράς που έφεραν προσκόμματα έτσι ώστε να μην μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους οι Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Δεν πάμε να βάλουμε ανθρώπους που δεν έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν, πάμε να βοηθήσουμε ανθρώπους που έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν, να ψηφίσουν εκεί που μένουν. Προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή αυτό να μην έχει εξαιρέσεις, δυστυχώς μπήκαν μια σειρά από εξαιρέσεις που καθιστούν δύσκολη τη ψήφο για ανθρώπους που κυρίως είναι της πρώτης γενιάς και μακρινής μετανάστευσης Αυστραλία -Αμερική αλλά από την άλλη έχουμε ένα μεγάλο κέρδος για πρώτη φορά Έλληνες θα ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους και για πρώτη φορά θα έχουμε στη Βουλή βουλευτές απόδημους. Αυτοί θα πρέπει να είναι η μαγιά μαζί με όλους εμάς που πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ψηφίζουνε όλοι έτσι ώστε στην επόμενη Βουλή να βρεθούν οι 200 βουλευτές που θα άρουν οποιαδήποτε πρόσκομμα στους Έλληνες ομογενείς και θα έχουν όλοι δικαίωμα ψήφου αλλά έγινε η αρχή.

Πόσοι έχουν εγγραφεί μέχρι τώρα στην πλατφόρμα

Α.ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ: Αυτή τη στιγμή είναι η αρχή μιας καμπάνιας, δεν έχουμε εικόνα. Αυτή την πλατφόρμα τη διαχειρίζεται το υπουργείο Εσωτερικών και η εγγραφή στους καταλόγους είναι μια δουλειά του υπουργείου Εσωτερικών που μέχρι τώρα την έχει κάνει πάρα πολύ καλά και αυτό έχει και την ευθύνη της επικοινωνίας. Εμείς από την πλευρά μας αμέσως μετά τις γιορτές και αν επιτρέπεται υγειονομικά θα κάνουμε ένα roadshow κυρίως στην Ευρώπη και τις υπόλοιπες ηπείρους έτσι ώστε να ενημερώσουμε τους Έλληνες ομογενείς για την πλατφόρμα και να μπορέσουμε να γράψουμε όσους περισσότερους γίνεται και έχουν το δικαίωμα για να ψηφίσουν από τον τόπο καταγωγής τους.

ΔΗΜ: Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους ομογενείς ενόψει των εορτών

Α.ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ: Να συνεχίσουν να μας κάνουν περήφανους, να κρατάνε ψηλά αξίες, παραδόσεις και πίστη.