Χαιρετισμός στο 3o Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας «Η Διεθνής Διάσταση του Αγίου Όρους. Λίκνο Πολιτισμού και Πνευματικότητας»

Χαιρετισμός στο 3o Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας «Η Διεθνής Διάσταση του Αγίου Όρους. Λίκνο Πολιτισμού και Πνευματικότητας»

ΥΠΕΞ-ΔΡΑΣΕΙΣ-37

Είναι χαρά και τιμή μου να εκπροσωπώ σήμερα την επίσημη πολιτεία στην έναρξη του συνεδρίου αυτού, τόσο λόγω των υψηλού επιπέδου των συνέδρων, όσο και για το θέμα του. 

Διότι το Άγιον Όρος, στην υπερ-χιλιετή ιστορική του διαδρομή, αποτελεί την σπουδαιότερη μοναστική πολιτεία της Ορθοδοξίας. Αποτελεί κέντρο πολιτισμού και πνευματικότητας, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, τεράστιας εμβέλειας και ακτινοβολίας, η μοναδικότητα του οποίου προστατεύεται και απολαμβάνει εγγύησης από την Ελληνική Δημοκρατία. Αυτό, δεν πρόκειται να αλλάξει.

Στη μακραίωνη διαδρομή του, εκτός από θεματοφύλακας της Ορθόδοξης Πίστης, υπήρξε επίσης σημαντικός μάρτυρας της Ιστορίας σε πολλές περιόδους, όχι μόνο ειρήνης αλλά και περιόδους ταραχών και πολέμων. Υποδέχτηκε πολλές ταραγμένες ψυχές, ψυχές που βρήκαν καταφύγιο και παρηγοριά από προσωπικούς ή άλλους δαίμονες, στο οικουμενικό μήνυμα του Θεανθρώπου: Αγαπάτε αλλήλους.

Αλλά και τώρα, στην σύγχρονη εποχή, για άλλη μια φορά, ζούμε δύσκολους καιρούς. Ο κόσμος αλλάζει. Και ιδιοτελή συμφέροντα δημιουργούν απειλές για τις κοινωνίες και τους ανθρώπους, απειλές ακόμη και για την Ορθοδοξία και για την Αθωνική Πολιτεία. Τα γνωρίζουμε, όσο κι αν οι επιβουλείς προσπαθούν να τα καλύψουν. Και όπως κάθε φορά, η Ορθοδοξία και ο Φάρος της, το Άγιο Όρος, υπό την καθοδήγηση του πνευματικού της ηγέτη, του Οικουμενικού Πατριάρχη, με την στήριξη και την αρωγή της Ελλάδος, θα αποκρούσει τις απειλές και θα διαφυλάξει και θα μεταφέρει το μήνυμα της αγάπης, αυτούσιο και καθαρό, σε όσους το χρειάζονται.

Δεν θα ήθελα να δώσω μεγαλύτερη έκταση σε αυτά τα θέματα. Θέλω μόνο να επισημάνω για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα δια των θεσμικών της οργάνων και των εντεταλμένων της θα δίνει πάντα ιδιαίτερη σημασία στην προστασία και στην ευημερία του Αγίου Όρους. Διότι εκτός των άλλων, η Αθωνική Πολιτεία αποτελεί θεματοφύλακα πολιτισμού παγκόσμιας σημασίας, όχι μόνον του Ορθόδοξου Χριστιανικού κόσμου ή του ευρύτερου Χριστιανικού κόσμου αλλά όλων των λαών.

Προς επίρρωσιν των ανωτέρω, επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας μια προσωπική εμπειρία που βίωσα πρόσφατα όταν, με την ιδιότητά μου ως Υφυπουργός Εξωτερικών Αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, βρέθηκα στην Κωνσταντινούπολη. 

Στο Σισμανόγλειο Μέγαρο είχα την ευκαιρία να εγκαινιάσω μια έκθεση ζωγραφικής βρετανών καλλιτεχνών, του Doug Patterson και του Tim Vyner, για το Άγιον Όρος. Η έκθεση αυτή ήταν προϊόν αναμφίβολα του ταλέντου τους, το οποίο όμως ενέπνευσε και κέντρισε η μοναστική Πολιτεία, η οποία αποτέλεσε για τους δύο αυτούς καλλιτέχνες πηγή έμπνευσης, πνευματικών αναζητήσεων και περιηγήσεων. 

Οι δύο ζωγράφοι πέρασαν πολύ χρόνο στα Μοναστήρια ζώντας μαζί με τους μοναχούς, αποτυπώνοντας την καθημερινότητά τους. Το παράδειγμα των δύο αυτών, μη Ορθόδοξων, καλλιτεχνών καταδεικνύει κάτι πολύ σημαντικό για τη μοναστική πολιτεία που δεν πρέπει να μας διαφεύγει ως προς τη διεθνή ακτινοβολία της: 

Το γεγονός, δηλαδή, ότι δεν πρόκειται για έναν περίκλειστο θρησκευτικό χώρο αποκομμένο από τον κόσμο, αλλά έναν χώρο, ο οποίος μέσα από τη διεθνή ακτινοβολία του, αγκαλιάζει την οικουμένη και μοιράζεται τα δώρα του με τον κόσμο. 

Με τις σκέψεις αυτές θα ήθελα να ευχηθώ στους διοργανωτές, το Ινστιτούτο Εξωτερικών υποθέσεων, την Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπως και σε όλους τους συνέδρους, να έχουν παραγωγικές εργασίες για αυτές τις τρεις ημέρες του συνεδρίου αλλά και μια καλή χρονιά, με υγεία, και προκοπή.

Σας ευχαριστώ.