Δια πυρός και σιδήρου το ελληνικό κομβόι – Ελεύθερος Τύπος 04/03/2022

Δια πυρός και σιδήρου το ελληνικό κομβόι

Με κομμένη την ανάσα ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί τις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο στην Ουκρανία αλλά και το δράμα των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που απομακρύνονται άρον άρον από τα σπίτια τους αναζητώντας καταφύγιο σε γειτονικές χώρες. Εκτιμάται πως τουλάχιστον 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν φύγει από τη χώρα.

Ωρες αγωνίας και για το κομβόι με τους 82 Ελληνες ανάμεσά τους μητέρες με παιδιά, δημοσιογράφοι και μέλη του Προξενείου που, εν μέσω πυρών και βομβαρδισμών, προσπαθούσαν χθες να φτάσουν στα σύνορα Ουκρανίας Μολδαβίας.

Η δραματική επιχείρηση εκκένωσης των Ελλήνων από την περικυκλωμένη Μαριούπολη, Νόστος 3, οργανώθηκε υπό ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες οι οποίες άλλαζαν συνεχώς από το Γενικό Προξενείο Μαριούπολης, στο οποίο έχει παραμείνει ο γενικός πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Ξεκίνησε με αυτοκινητοπομπή 21 οχημάτων με επικεφαλής τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο το πρωί της περασμένης Τετάρτης και, μετά από μια  διαδρομή-θρίλερ, μια που δέχτηκαν πυρά, κατάφερε να φτάσει στη Ζαπορίζια 300 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μαριούπολης το βράδυ της ίδιας μέρας. Χθες το πρωί ξεκίνησε και πάλι με κατεύθυνση προς τα δυτικά κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, με το φόβο τα αυτοκίνητα να μείνουν από καύσιμα, καθώς στην Ουκρανία επιτρέπεται ο ανεφοδιασμός μόνο με 20 λίτρα. Εως χθες το απόγευμα το ελληνικό κομβόι δεν είχε περάσει τα ουκρανικά σύνορα.

Η επιχείρηση αυτή έρχεται ως συνέχεια της επιχείρησης Νόστος 2 την οποία διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο Οδησσού, υπό το συντονισμό του γενικού προξένου Δημήτρη Δόχτση πριν από λίγες ημέρες, αλλά και της επιχείρησης Νόστος 1 για την απομάκρυνση Ελλήνων και Κυπρίων από το Κίεβο που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών από την έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων έχει καταφέρει με συντονισμένες ενέργειες να απεγκλωβίσει δεκάδες Ελληνες πολίτες από περιοχές της Ουκρανίας, ενώ οι προξενικές Αρχές, τόσο στη Μαριούπολη όσο και στην Οδησσό, παραμένουν ενεργές, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές. Μάλιστα τα προξενεία, καθώς και η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους υπόλοιπους Ελληνες πολίτες που μένουν ακόμα στην Ουκρανία συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων ναυτικών.

Δεν φεύγουν
Πάντως οι περισσότεροι Ελληνες ομογενείς δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους περίπου 120.000 ομογενείς που ζουν στη Μαριούπολη, λίγοι σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αιτηθεί την απομάκρυνσή τους από την εμπόλεμη ζώνη. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι η πρέσβης στο Βουκουρέστι με παράλληλη διαπίστευση στη Μολδαβία, Σοφία Γραμματά, σε συντονισμό με την ελληνική κοινότητα της Ρουμανίας παρέχει συνεχή αρωγή στους Ελληνες που φτάνουν στη Μολδαβία από την Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ναυλώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών ειδική πτήση προκειμένου να μεταφερθούν αεροπορικά από το Βουκουρέστι οι πολίτες που ήρθαν από Κίεβο και Οδησσό. Κατά την άφιξή τους υτο αεροδρόμιο της Αθήνας τους υποδέχθηκε ο υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού Ανδρέας Κατσανιώτης. Σημειώνεται πως τον γενικό συντονισμό των επιχειρήσεων έχει αναλάβει σ γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Καταβάλλουμε στο πλαίσιο των πολύ δύσκολων αυτών συνθηκών προσπάθεια προκειμένου να διασφαλίσουμε τπν προστασία της ομογένειάς μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές ανέφερε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τσέχο ομόλογο του, Jan Lipavsky.

Ο κ Δένδιας σημείωσε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης
ζουν 150.000 περίπου ομογενείς και η προστασία τους αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και πως οι ελληνικές προξενικές Αρχές βρίσκονται στο πλευρό τόσο των Ελλήνων πολιτών όσο και της ομογένειάς μας, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, θα έλεγα με
αυτοθυσία. Μάλιστα τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που διατηρεί ανοιχτά τα Γενικά Προξενεία της στην Οδησσό και τη Μαριούπολη.

Στο μεταξύ χθες ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στη θεσσαλονίκη Βαντίμ Σαμπλούκ επισκέφθηκε το τελωνείο του Προμαχώνα προκειμένου να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη διαχείριση της αυξανόμενης προσφυγικής ροής από την Ουκρανία.

Στις Σέρρες
Μεγάλη είναι π ανταπόκριση του κόσμου για βοήθεια και φιλοξενία των προσφύγων. Οπως είπε ο κ Σαμπλούκ έχουμε έναν αριθμό ξενοδοχείων που μας παραχώρησαν δωμάτια για να υποδεχθούν πρόσφυγες και εδώ στις Σέρρες υπάρχουν αρκετές οικογένειες που προσφέρουν τα σπίτια τους για να φιλοξενήσουν τους Ουκρανούς πολίτες.

Οσο για τον πόλεμο στη χώρα του τόνισε ότι η Ρωσία βομβαρδίζει αρκετές πόλεις Ο κόσμος φοβάται, αντιμετωπίζουμε έναν πολύ δυνατό στρατό αλλά και ο στρατός της Ουκρανίας είναι από τους πιο δυνατούς του κόσμου και παλεύουν. Ολοι στη χώρα μου πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε. Επίσκεψη πραγματοποίησε ο Ουκρανός γενικός πρόξενος στη συνέχεια και στο Κλειδί.

04/03/2022