Μόνο 70 ομογενείς θέλουν να επιστρέψουν – Political 04/03/2022

Μόνο 70 ομογενείς θέλουν να επιστρέψουν

Σε περίπου εβδομήντα ανέρχονται σύμφωνα με πληροφορίες τα αιτήματα των Ελλήνων ομογενών που ζουν στην Ουκρανία και κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης και επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, καταγράφονται πολύ λίγα αιτήματα για αποχώρηση από τη Μαριούπολη, καθώς η συντριπτική πλειονότητα επιθυμείνα παραμείνει στις πατρογονικές εστίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών, ο ελληνικής καταγωγής πληθυσμός στην Ουκρανία ανέρχεται περίπου σε 120.000. 0 ελληνικός πληθυσμός διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες:

  • Στην ιστορική κοινότητα των Ελλήνων της Αζοφικής
  • Στους ομογενείς της πρώην ΕΣΣΔ κυρίως Πόντιους από τη Γεωργία
  • Στους Νεοέλληνες ομογενείς

Τα μεγάλα κέντρα του Ελληνισμού είναι η Μαριούπολη και το Ντονέτσκ, καθώς και τα 48 χωριά-κωμοπόλεις της περιφέρειας Ντονμπάς. Συνολικά έχουμε 272 ομογενείς δημάρχους και δημοτικούς ή περιφερειακούς συμβούλους, ενώ στις τελευταίες εθνικές εκλογές της Ουκρανίας εξελέγησαν τρεις βουλευτές ελληνικής καταγωγής.

Αιτήματα επιστροφής
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι Έλληνες ομογενείς που επιθυμούν να επιστρέψουν πρέπει να ενημερώσουν τις προξενικές Αρχές, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία απομάκρυνσής τους. Για όσους παραμείνουν η σύσταση είναι να κατευθύνονται σε ασφαλή καταφύγια ενώ έχει υπάρξει και αίτημα προς τις ρωσικές. Αρχές για την ασφάλεια των άμαχων πληθυσμών. Πάντως επειδή υπάρχει πρόβλημα στη χώρα με τις τηλεπικοινωνίες λόγω των επιθέσεων της ρωσικής πλευράς ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλα αιτήματα επιστροφήςτις επόμενες μέρες. Τα προξενεία μας σε Μαριούπολη και Οδησσό παραμένουν ανοιχτά. Ο κ Κατσανιώτης ευχαρίστησε τα στελέχη των προξενικών
μας Αρχών σε Μαριούπολη και Οδησσό, μεταξύ αυτών και τον κ Κωστελλένο που συνοδεύει την πομπή και θα επιστρέψει στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το ΥΠ ΕΞ οι προξενικές μας Αρχές διεξάγουν επιχειρήσεις εξαιρετικής δυσκολίας και κρισιμότητας, καθώς αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι η πομπή που είναι ήδη καθοδόν υπολογίζεται ότι θα διανύσει περίπου χίλια χιλιόμετρα σε εμπόλεμη περιοχή. Ίσως είναι οι μοναδικές τέτοιου είδους επιχειρήσεις που γίνονται στο ουκρανικό έδαφος και σίγουρα είναι επιχειρήσεις που θα καταγραφούν στην ιστορία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

04/03/2022