Συνεχίζεται η αγωνιώδης απομάκρυνση από τη Μαριούπολη – Ναυτεμπορική 04/03/2022

Συνεχίζεται η αγωνιώδης απομάκρυνση από τη Μαριούπολη

Για τρίτη ημέρα αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα η αγωνιώδης επιχείρηση απομάκρυνσης ομογενών δημοσιογράφων και του προσωπικού του Γενικού Προξενείου της Μαριουπολης υπό τον συντονισμό του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και την κωδική ονομασία Νόστος 3.

Η οχηματοπομπή, της οποίας ηγείται ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελλένος, ξεκίνησε την Τετάρτη το πρωί αποτελούμενη από 21 αυτοκίνητα και 82 άτομα και διανυκτέρευσε την ίδια ημέρα στην πόλη Ζαπορίζια Χθες το πρωί συνέχισε την πορεία της με κατεύθυνση προς τη Μολδαβία, αλλά συμφώνα με διπλωματικές πηγές οι επαναλαμβανόμενοι αυστηροί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο δεν επέτρεψαν στο κομβόι να φτάσει τα σύνορα και οι Έλληνες επρόκειτο να διανυκτερεύσουν εκ νέου σε κάποια ουκρανική πόλη, καθώς υπάρχει νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει και πάλι κατευθυνόμενη προς τα δυτικά. Πάντως σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ Κωσταλλένος δεν επιβεβαίωσε ότι η πομπή δέχθηκε πυρά. Ειδικότερα διευκρίνισε ότι υπήρξε ένας πυροβολισμός από μακριά ο οποίος πιθανότατα ήταν προειδοποιητική βολη. Καμία στιγμή δεν υπήρξε κίνδυνος. Ήταν απλώς μια προειδοποιητική βολη για να μας αναγκάσει να γυρίσσυμε πίσω και κάναμε αναστροφή είπε.

Παράλληλα σε τηλεοπτική συνέντευξή του χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι υπήρξε επικοινωνία της Αθήνας με τη Μόσχα για το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου στην πομπή των Ελλήνων από τη Μαριούπολη Συμπλήρωσε όμως ότι σήμερα κινδυνεύουν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες στην Ουκρανία. Στους κίνδυνους που διατρέχει η ομογένεια από την πολεμική σύρραξη αναφέρθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών της Τσεχικής Δημοκρατίας Γιαν Λιπάβσκι, μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα. Η Ελλάδα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της ομογένειάς μας στην Ουκρανία, μέσα στο πλαίσιο των πολύ δύσκολων αυτών συνθηκών σημείωσε. Υπενθύμισε δε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης ζουν περίπου 150.000 ομογενείς και η προστασία τους αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Πρόσθεσε επίσης ότι μέσα σ αυτές τις δύσκολες συνθήκες η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διατηρεί ανοιχτό το προξενείο της στην Οδησσό, όπου βρίσκεται ο γενικός πρόξενος Δημήτρης Δόχτσης, και στη Μαριούπολη, όπου βρίσκεται ο γενικός πρόξενοςΜανώλης Ανδρουλάκης. Νωρίτερα σε κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση που παρέσχε στη Βουλη ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό Ανδρέας Κατσανιώτης, τόνισε ότι η πομπή υπολογίζεται ότι θα διανύσει περίπου 1.000 χιλιόμετρα σε εμπόλεμη περιοχή.

Επίσης ανέφερε ότι η επιχείρηση εκκένωσης έγινε με ίδια μέσα των ενδιαφερόμενων Ελληνων πολιτών ομογενών καθώς είχε καταστεί αδύνατη η εξεύρεση διαθέσιμων λεωφορείων και οδηγών. Ακόμη τόνισε ότι ο ελληνικής καταγωγής πληθυσμός στην Ουκρανία διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες. Πρώτον στην ιστορική κοινότητα των Ελλήνων της Αζοφικής, δεύτερον στους ομογενείς της πρώην ΕΣΣΔ, κυρίως Πόντιους από τη Γεωργία, και τρίτον στους νεοέλληνες ομογενείς. Υπενθύμισε δε ότι τα μεγάλα κέντρα του Ελληνισμού είναι η Μαριούπολη και το Ντονέτσκ καθώς και 48 χωριά κωμοπόλεις της περιφέρειας Ντονμπάς.

Ακόμη ανέφερε ότι υπάρχουν μικρότερες κοινότητες Ελλήνων και σε άλλες περιοχές. Συνολικά έχουμε 272 ομογενείς δημάρχους και δημοτικούς ή περιφερειακούς συμβούλους, ενώ στις τελευταίες εθνικές εκλογές της Ουκρανίας εξελέγησαν τρεις βουλευτές ελληνικής καταγωγής, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό.

04/03/2022