Βασικό μέλημα σε αυτή τη χρονική στιγμή παραμένει η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν, EΡΤ1-ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ, 18/04/23

Βασικό μέλημα σε αυτή τη χρονική στιγμή παραμένει η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τους Απόδημους Έλληνες, δήλωσε ότι «έχουμε πει στον μητροπολίτη να παραμείνει στην εκκλησία όπως οι υπόλοιποι παραμένουν στα σπίτια τους», ενώ για τους Έλληνες τραυματίες ανέφερε πως η κατάστασή τους παραμένει σταθερή

Πάνω από 1.000 Ευρωπαίοι πολίτες και περίπου 150 Έλληνες βρίσκονται στο Σουδάν, όπου μαίνονται οι μάχες ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις και τη μεγαλύτερη παραστρατιωτική δύναμη του Σουδάν, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέα Κατσανιώτη.

«Αν δεν βρεθεί ασφαλής δίοδος, δεν προχωράμε σε εκκενώσεις», ανέφερε ο κ. Κατσανιώτης στην ΕΡΤ και πρόσθεσε: «Αυτήν τη στιγμή γίνονται προσπάθειες να δούνε όλες τις πιθανότητες, γιατί ακόμα και το αεροδρόμιο δεν λειτουργεί. Οπότε, πρέπει να βρεθεί ένας ασφαλής τρόπος. Αν δεν βρεθεί ασφαλής δίοδος, δεν προχωράμε σε εκκενώσεις, είναι ακόμα πιο επικίνδυνο».

Σημειώνεται πως 15 ορθόδοξοι -ανάμεσα τους Έλληνες- είναι εγκλωβισμένοι στον μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού.

«Έχουμε πει στον μητροπολίτη να παραμείνει στην εκκλησία όπως οι υπόλοιποι παραμένουν στα σπίτια τους», είπε ο κ. Κατσανιώτης, ενώ για τους Έλληνες τραυματίες ανέφερε πως η κατάστασή τους παραμένει σταθερή.

Όπως υπενθύμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, «από την πρώτη στιγμή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, από τις 15 Απριλίου, είχε συστήσει σε Έλληνες να μην ταξιδεύουν στο Σουδάν αλλά και στους εκεί Έλληνες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και αυτό λέμε και τώρα: Να παραμείνουν στα σπίτια τους. Οι Έλληνες εκεί δεν αποτελούν στόχο, αλλά βρίσκονται ανάμεσα σε αντιμαχόμενους».

«Οι Γάλλοι είναι αυτοί που αυτήν τη στιγμή έχουν τους περισσότερους εγκλωβισμένους και αυτοί έχουν την ευθύνη αυτήν τη στιγμή των επιχειρήσεων για λογαριασμό της ΕΕ», τόνισε.