Ο στόχος της επόμενης 4ετίας είναι να αλλάξουμε την «κακιά χώρα»

Για τις «κατακτήσεις» και υποσχέσεις που δεσμεύτηκε και πραγματοποίησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη μίλησε σε συνέντευξη του στην «Π» ο Υφυπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος βουλευτής με την ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης, ενώ αναφέρθηκε και στους στόχους του κόμματος για την επόμενη 4ετία.

Κατ’ αρχάς, κάνοντας μία περιεκτική αποτίμηση της 4ετίας, που θεωρείτε ότι πέτυχε και που απέτυχε η τελευταία διακυβέρνηση της ΝΔ;

Η μεγάλη επιτυχία, κατά την προσωπική μου άποψη, είναι πως υπήρξε η μοναδική ελληνική κυβέρνηση των τελευταίων πολλών ετών που εκπλήρωσε πλήρως τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2019. Μειώσεις φόρων και εισφορών, επιτάχυνση επενδύσεων, μεταρρυθμίσεις, εκσυγχρονισμός, ψηφιακό κράτος, ενίσχυση της ασφάλειας, με την οικονομία να αναπτύσσεται και τη χώρα να περνάει με επιτυχία όλες τις «εξετάσεις» έναντι των δανειστών της.

Γιατί, κάτι που πολλοί ξεχνάνε, είναι ότι η ΝΔ παρέλαβε την Ελλάδα σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και με τη δημόσια περιουσία υποθηκευμένη στο υπερταμείο. Και ότι σε αυτά τα 4 χρόνια, περάσαμε με επιτυχία από 12 διαδοχικές αξιολογήσεις, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε πλέον ένα βήμα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα.

Και όλα αυτά, δεν έγιναν ενώ τριγύρω ήσαν όλα καλά. Έγιναν εν μέσω πανδημίας, τουρκικών απειλών και προκλήσεων, ενεργειακής ανασφάλειας και πολέμου στην Ουκρανία. Κοσμοϊστορικές κρίσεις που γονάτισαν πολλές άλλες, πιο ισχυρές χώρες. Η Ελλάδα, όχι μόνο άντεξε, αλλά αναπτύχθηκε κιόλας.

Αυτή ήταν μία τεράστια επιτυχία. Σαφέστατα όμως δεν έγιναν όλα. Οι κρίσεις ανέδειξαν και πτυχές μίας Ελλάδας που δεν θέλουμε, που δεν μας αρέσει. Ένα παράδειγμα μόνο είναι ο τομέας της Υγείας. Ενισχύθηκε και άντεξε στη διάρκεια της πανδημίας, δεν είναι όμως στο επίπεδο που αξίζει σε μία σύγχρονη χώρα. Θα θυμηθώ το σύνθημα μετά την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών.

«Η κακιά η χώρα». Ναι, πίσω από τα πολλά καλά που έγιναν, υπάρχει ακόμα μία «κακιά χώρα» που πρέπει να την αλλάξουμε. Και αυτός είναι ο στόχος της επόμενης 4ετίας.

Εκλογές με απλή αναλογική σε εποχή ακρίβειας. Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο αναβίωσης ενός αντισυστημικού μετώπου;

Οι κρίσεις δημιουργούν το πεδίο για να ενισχυθούν οι φωνές του λαϊκισμού, οι φωνές που τάζουν τα πάντα στους πάντες, ασχέτως εάν τελικά αποδεικνύονται «κούφιες» ή ακόμα και επιζήμιες. Θεωρώ όμως ότι το 2023 δεν είναι 2015. Χρονικά δεν απέχει τόσο πολύ, ώστε ο ελληνικός λαός να ξεχάσει τα κακά που έφεραν στη χώρα οι λαϊκιστές.

Σε επίπεδο εξελίξεων και προόδου όμως, απέχει πάρα πολύ. Τόσο πολύ, ώστε κανένας δεν θα ήθελε να επιστρέψουμε σε εκείνη την Ελλάδα. Έχω την άποψη λοιπόν ότι δεν μπορεί στην Ελλάδα να αναβιώσει οποιοδήποτε αντισυστημικό μέτωπο και προσωπικά τουλάχιστον, δεν έχω αντιληφθεί να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη τάση για την αποκαλούμενη «ψήφο διαμαρτυρίας».

Αναλάβατε καθήκοντα υφυπουργού Εξωτερικών σε δύσκολους καιρούς, κυρίως σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ποιά εκτιμάτε πως θα είναι η εξέλιξη και στα δύο ζητήματα;

Μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, η τουρκική ηγεσία έδειξε μία αλλαγή στάσης που μένει να φανεί πόσο «στέρεη βάση» έχει. Παραμένουμε καλοπροαίρετοι, αλλά όχι αφελείς. Θα συμφωνήσω με τον Νίκο Δένδια, ο οποίος είπε πως δεν είμαστε καταδικασμένοι σε αντιπαλότητα με την Τουρκία. Αυτό αποδείχτηκε με τους σεισμούς, όπου μάλιστα με εντολή του πρωθυπουργού ανέλαβα τη μεγάλη ευθύνη συντονισμού και αποστολής της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία.

Τα μηνύματα που έφταναν από τους απλούς Τούρκους πολίτες, ήσαν συγκινητικά. Δείχνουν πως ο τουρκικός λαός επιθυμεί την ειρήνη και τη συνεργασία με την Ελλάδα. Εναπόκειται όμως στην τουρκική ηγεσία που θα προκύψει μετά τις εκλογές στη γειτονική χώρα, να αποδείξει ότι επιθυμεί τον διάλογο και την ειρήνη. Ότι μπορεί να μετατρέψει την Τουρκία από πηγή ανησυχίας για την Ευρώπη, σε δύναμη σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Καμία αλλαγή συνόρων με τη χρήση βίας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Κανένας πόλεμος στην ευρωπαϊκή ήπειρο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός και όποιος ξεκινάει έναν τέτοιο πόλεμο θα συναντήσει την ομόθυμη αντίδραση όλης της Ευρώπης. Ελπίζω και εύχομαι, η ρωσική ηγεσία να επανέλθει στον κόσμο της λογικής και της ειρήνης γιατί η Ρωσία είναι μία μεγάλη χώρα, που προσωπικά θα ήθελα να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ευρώπη.

Στο υπουργείο Εξωτερικών αναλάβατε το χαρτοφυλάκιο του απόδημου Ελληνισμού.  Είναι ο απόδημος ελληνισμός μία πραγματική δύναμη ή μήπως είναι ένας «μύθος» που εμείς επιμένουμε να καλλιεργούμε;

«Η Ελλάδα εκτός Ελλάδας» όπως αποκαλώ τον απόδημο ελληνισμό είναι μία τεράστια δύναμη, της οποίας το μέγεθος και τη σημασία, μάλλον δεν έχουμε ακόμα αντιληφθεί. Ακόμα και τρίτης ή τέταρτης γενιάς απόδημοι, με συγκολλητική ουσία τη γλώσσα, την Ορθοδοξία, τα ήθη και έθιμα, τρέφουν μία αξιοθαύμαστη αγάπη για την Ελλάδα και είναι έτοιμοι να κάνουν πολλά για την Ελλάδα.

Αρκεί και η Ελλάδα να δείξει ότι τους θέλει… Αυτό έκανα επί δύο χρόνια, ταξιδεύοντας σε πάνω από 45 χώρες. Ξαναστήσαμε προξενεία που είχαν καταργηθεί, φέραμε σε επαφή ομογενείς επενδυτές με Έλληνες επιχειρηματίες, διαμορφώσαμε εκπαιδευτικά προγράμματα για τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, ενισχύσαμε τις σχέσεις με τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία και τις Ορθόδοξες κοινότητες ανά τον κόσμο, δημιουργήσαμε ηλεκτρονικές πλατφόρμες για τη διασύνδεση ομογενών επιστημόνων.

Και όλα αυτά, ήταν μόνο η αρχή. Στην επόμενη 4ετία, οι ομφάλιο λώροι μεταξύ Ελλάδας και απόδημων Ελλήνων θα πολλαπλασιαστούν. Και θυμηθείτε το: «Η Ελλάδα εκτός Ελλάδας» θα γίνει ένας από τους πιο ισχυρούς πυλώνες ανάπτυξης της πατρίδας μας!

Επιστρέφουμε στις εκλογές και στην προσωπική σας «μάχη» να είστε εκ νέου βουλευτής Αχαΐας. Δυσκολότερη αυτή η προσπάθεια λόγω της απλής αναλογικής;

Αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τη ψήφο των πολιτών της Αχαΐας. Έχω ήδη τιμηθεί με τη ψήφο τους τρεις φορές και ελπίζω να τιμηθώ και πάλι, έχοντας ως στόχο να είμαι μία ισχυρή φωνή στο κοινοβούλιο και στην επόμενη κυβέρνηση. Τα δύο τελευταία χρόνια ως υφυπουργός Εξωτερικών είχα την ευκαιρία να αντλήσω πολλές εμπειρίες και να έρθω ακόμα πιο κοντά στα κέντρα αποφάσεων. Στόχος μου πλέον, να αξιοποιήσω αυτή την εμπειρία και να μπορώ να είμαι ακόμα πιο αποτελεσματικός.

Τα τελευταία 4 χρόνια έγιναν πολλά και στην Αχαΐα. Και σε κάποια από αυτά, πιστεύω ότι συνέβαλλα. Όπως για παράδειγμα, ο σχεδιασμός ανέγερσης του νέου αστυνομικού μεγάρου στο ΚΕΤχ ή η δρομολόγηση των έργων ύδρευσης του συνόλου της Δυτικής Αχαίας από το φράγμα Πείρου – Παράπειρου.

Μπροστά μου υπάρχουν στόχοι που έχουν δρομολογηθεί και πρέπει να υλοποιηθούν, όπως η άρδευση της Δυτικής Αχαΐας από το φράγμα του Πηνειού, η ενίσχυση και επέκταση του εργοστασίου των ΕΑΣ στο Αίγιο, η ενίσχυση των καλλιεργητών και των αγροτικών μας ενώσεων και βέβαια, η ανάδειξη της Πάτρας ως εθνικού πόλου καινοτομίας και τεχνολογίας. Ζητάω λοιπόν τη ψήφο των συμπολιτών μου για να καταφέρουμε να κάνουμε την Αχαΐα ακόμα πιο ισχυρή.

Μετά από υφυπουργός, ποιο είναι άραγε το επόμενο «βήμα»; Υπουργός, ίσως;

Θα πω το αυτονόητο: Όλα ξεκινάνε από την στήριξη των Αχαιών. Το πρώτο και πιο μεγάλο «βήμα» είναι η δική τους ψήφος. Από εκεί και πέρα, οι θέσεις στην κυβέρνηση καθορίζονται από τον πρωθυπουργό και εγώ, ένα πράγμα ξέρω και για ένα μπορώ να βεβαιώσω τους πάντες:

Όποια θέση ευθύνης και να αναλάβω, θα είμαι πάντοτε από αυτούς που ξέρουν πως οι άνθρωποι υπηρετούν το αξίωμα και όχι το αξίωμα τους ανθρώπους. Δεν γεννήθηκα πολιτικός. Έγινα. Δεν γεννήθηκα υφυπουργός. Έγινα. Γεννήθηκα όμως ως Ανδρέας Κατσανιώτης, ένα παιδί από την Αχαΐα που σπούδασε, δούλεψε και αποφάσισε να προσφέρει στον τόπο του. Και αυτός θα συνεχίσω να είμαι, όποια θέση και αν έχω…