Αποχή Ελλάδας από το ψήφισμα για Παλαιστίνη

Αποχή Ελλάδας από το ψήφισμα για Παλαιστίνη

Η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία για την έγκριση σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την Παρασκευή ψήφισμα που θα οδηγήσει σε παύση των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και των ηγετών της Χαμάς στη Γάζα, ωστόσο Ισραήλ και ΗΠΑ την καταψήφισαν επειδή στο κείμενο δεν αναφέρεται η Χαμάς. Υπήρχαν επίσης 45 αποχές, ανάμεσά τους και η Ελλάδα και η Κύπρος, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να απέχει από το ψήφισμα, διότι σ’ αυτό δεν προβλεπόταν ουδεμία αναφορά στην καταδίκη της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης, ούτε όμως στην απελευθέρωση των ομήρων. Υπήρξε μάλιστα σχετική τροπολογία του Καναδά, η οποία και απορρίφθηκε.
Στις πάγιες θέσεις της Αθήνας από την πρώτη ημέρα του πολέμου είναι πρώτον,ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, δεύτερον, ότι η Χαμάς πρέπει να καταδικαστεί ως τρομοκρατική οργάνωση, τρίτον, ότι πρέπει να αποφευχθεί η περαιτέρω μεγέθυνση της ανθρωπιστικής κρίσης και τέταρτον, να απελευθερωθούν άμεσα οι όμηροι της Χαμάς.

Ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης τόνισε στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας»:

«Η πλειοψηφία της Ευρωπαϊκής Ενωσης επέλεξε αυτή τη στάση. Και η Ελλάδα ακολούθησε αυτό που αποφάσισαν οι περισσότεροι εταίροι μας. Δεν νομίζω πως είναι εποχές για ακραίες επιλογές. Χρειάζεται προσοχή, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής: το εθνικό συμφέρον μας επιτάσσει να είμαστε με το Ισραήλ. Το ανθρωπιστικό καθήκον επιβάλλει να μη σκοτώνονται άμαχοι. Και ανάμεσα σ’ αυτά πρέπει να υπάρχει μια υπεύθυνη ισορροπία, αυτό ακριβώς, δηλαδή, που κάνει η κυβέρνηση».